Z tym peregrinusem to pierwsza myśl była
servus
libertus.
Ale wydaje mi się ze niewolnik takie zneichęcające.
A peregrinus mówi prawdę - nowy co przywędrował na stronę a jeszcze nie obywatel.
Ale nie jest pejoratywne jak servus.
Chyba bardziej zachęca niż zniechęca
Beatos in caelo Latine locuturos probabile
Ὁ βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρή
Właśnie, właśnie. Ja bardzo lubię podróże i podoba mi się, że można też przywędrować na stronę o łacinie
a zresztą będę pisała prace magisterską o peregrynacjach Polaków do Włoch w staropolu. [/url]
wiesz... ja uważam, że proconsulem ktoś powninien stać się po tym, jak trzecia osoba zostanie konsulem, żeby cały czas było 2 konsulów... jeśli takie rozwiązanie jest możliwe technicznie do osiągnięcia...
ja opowiadam się jednak za tym, aby istniał urząd Cenzora i Princepsa (uznajmy, że cenzor: 750 postów, a Princeps byłby najwyzszym: 1000 postów )
peregrinus też mi się podoba
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Rozwiązanie że jest 2 konsulów a jak ktoś trzeci zostaje wtedy jeden z byłych zostaje prokonsulem jest najlepsze. Tyle że też nie wiem czy technicznie wykonalne.
W każdym razie przy takich limitach nowych na długo problem trzdciego konsula i upadku republiki zniknie
Może być
Cenzor 750
Princeps Senatus 1000
Tylko ile ma mieć prconsul wtedy?
Może 1500? A nie da się ogółem rangi zmienić? W sensie, żeby każdy miał coś swojego.
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
To może tak:
Proconsul 750
Cenzor 1000
Princeps senatus 1500
A jeśli chodzi o rangi indywidualne to z punktu widzenia skryptu z tego co mi wiadomo to da się to zrobić. zalezy tylko jak administracja na to patrzy bo to dla jednak wymaga trochę pracy.
Ale z punktu widzenia skryptu chyba jest to możliwe.
A może zostawić na razie tego proconsula i princepsa, i wprowadzić tylko rangę samego censora (ta nazwa mimo wszystko bardziej mi sie podoba) - dla byłych konsulów? Zanim się ich namnoży i zacznie to być problemem, to zapewne dużo czasu upłynie na naszym forum, a tymczasem będzie to o wiele prostsze technicznie.
W ogóle pomysł jest fajny Jestem jak najbardziej za
Może poprostu zlikwidować rangi i każdy pod swoim nickiem wpisze sobie jakiś tytuł? I by był jakiś podział adekwatny do rang i zawodów w starożytnym Rzymie?
System rang był dobrze zorbiony i długo sie sprawdzał, jak mało ludzi pisało.
Teraz zrobił sie ruch na forum (i bardzo dobrze) ale dlatego trzeba by system trochę rozwinąć.
A jeśli chodzi o własne to też jest pewnie możliwe. Np. na niektórych forach jest tak że ludzie będący dłużej i majacy jakąś wyższą rangę normalną mogą wybrać własną.
Bo włąsna dla każdego włącznie z tymi co maja po kilka postów to chyba dla admina za wiele roboty.
Ja chcąc, nie chcąc zostałam edylem. Można by wprowadzić, że np od 200 postów możliwa jest własna ranga pod nickiem.