Kto się wybiera na filologię klasyczną?
O, to widzę, że Ty też Spätantike Miło mi. Ja grekę miałam w liceum. Miałam z niej pisać maturę i to, co zastałam na filologii przyprawiło mnie o stratę 15 kilogramów, których do dnia dzisiejszego nie potrafię odzyskać
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
oj, nie a brak gimnazjów klasycznych to poważna wyrwa w naszym systemie edukacyjnym. może czas założyć?R. K. Miller pisze:neogrecystyka to nie neolatynistyka.
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
Od października mam nadzieję zaglądać często na FK w Krakowie, w ramch MISH. Widzę, że większość z Was greki nie kocha (?), ale mnie akurat na klasyczną ciągnie właśnie dla niej. Łacina jest świetna, jak ktoś już wspomniał daje duże pole manewru poaz własciwą starożytnością, jednak to właśnie greka ma w sobie to coś..., nie ukrywam, mocno "pokopanego", ale ma
P.S.: literatury bizantyńskiej bym nie lekceważył, a o Patrologii Greckiej nie wspominam przez grzeczność
P.S.: literatury bizantyńskiej bym nie lekceważył, a o Patrologii Greckiej nie wspominam przez grzeczność
Errare mehercule, malo cum Platone...
M.T. Cicero, "Disputationes Tusculanae"
----
www.histmag.org
M.T. Cicero, "Disputationes Tusculanae"
----
www.histmag.org
- Flavius Aetius
- Propraetor
- T. Christophorus Salsus
- Civis Romanus
Ja także się dołączam! Dla mnie na studiach, greka to był taki rozkoszny azyl przed tłumaczeniem Horacego przez 24h na dobę... greka to były jedyne zajęcia, gdzie panował sympatyczny nastrój a wykładowczynie nie próbowały wszystkim udowadniać, jakie to są genialne i nieomylne
Bene ergo Physiologus dixit de castore.
Też grekę zdążyłam polubić Za Platona. Kiedy powiedziałam sobie "innu, greka nie gryzie" to od razu Golias stał się lekką lekturą a i do głowy greka wchodzić zaczęła
- Flavius Aetius
- Propraetor
To może jakieś spotkanie miłośników języka starogreckiego? Z drugiej strony nie wiedziałbym, o czym mielibyśmy na takowym dyskutować, oczywiście odnośnie sfery merytorycznej, gdyż towarzyska zapewne zdominowałaby szybko wszelkie konwersacje. Faktem jest, że greka to język strasznie zaśmiecony, a przez to paradoksalnie niezwykle precyzyjny. Widać to doskonale w dialogach Platona, stylizowanych przecież specjalnie na zwykłą pogawędkę starych pryków i młodych źrebaków przy winku, które w miarę rozwoju dysputy traci sukcesywnie przewagę wody w stosunku do czystego trunku. Choć kto by słuchał przez godzinę Sokratesa nie wiedziałby już pewnie, czy to on jest tak pijany, czy to dostojny filozof ma już nieźle w czubie. No i mi osobiście greka niezwykle przypomina niemiecki, czy może niemiecki grekę - w tej kolejności. Gdyby ktoś więc optował za spotkaniem, to może porozmawiamy sobie po niemiecku o grece i naszych z nią doświadczeniach. To byłby ideał mówić jednym ulubionym językiem o drugim ulubionym języku.
Quod sis, esse velis, nihilque malis;
Summum nec metuas diem nec optes.
Marcus Valerius Martialis X, 47 12-13
Summum nec metuas diem nec optes.
Marcus Valerius Martialis X, 47 12-13
- Flavius Aetius
- Propraetor
- T. Christophorus Salsus
- Civis Romanus
Fajnie macie U Was wszystko, a u nas jak zwykle nic..
A oto trochę ożywionej greki
http://www.akwn.net/ mniam mniam
A oto trochę ożywionej greki
http://www.akwn.net/ mniam mniam
Bene ergo Physiologus dixit de castore.
No u nas nie wszystko właśnie Greka jeszcze się nie narodziła a żywa łacina zdążyła już usnąć śmiercią chyba wieczną. Chyba, bo gdy chcieliśmy na powrót ożywić spotkania żywych łacinników to zapadła cisza...
-
- Senator
vir_bonus pisze:Od października mam nadzieję zaglądać często na FK w Krakowie, w ramch MISH. Widzę, że większość z Was greki nie kocha (?), ale mnie akurat na klasyczną ciągnie właśnie dla niej. Łacina jest świetna, jak ktoś już wspomniał daje duże pole manewru poaz własciwą starożytnością, jednak to właśnie greka ma w sobie to coś..., nie ukrywam, mocno "pokopanego", ale ma
Zacznę od końca. Absolutnie nie lekceważę lit. bizantyjskiej. Kiedy pisałem, że Bizancjum trzeba badać tak, jak łacińskie średniowiecze, miałem na myśli to, że trzeba je badać takim samym zapałem, pasją i przyjemnością. Patrologia Graeca jest fundamentalna, nie tylko dla tego, że fundament doktryny Kościoła Zachodniego to dzieło Greków i nikogo więcej. Jednak do neogrecystyki (tj. fil. postbizantyskiej) mam stosunek nieokreślony, głównie przez mniej niż pobieżną znajomość tematu.
A grekę uwielbiam, nawet na tym bardzo wczesnym etapie poznawania. Uczę się na Homerze ze wspaniałego podręcznika i zaczynam rozumieć, dlaczego jego jednego się nazywa po prostu Poetą.
Bons fut li siecles al tens ancienor,
Quer feit i ert e justise et amor,
Si ert credance, dont or n’i at nul prot ;
Toz est mudez, perdude at sa color :
Ja mais n’iert tels com fut als ancessors.
Quer feit i ert e justise et amor,
Si ert credance, dont or n’i at nul prot ;
Toz est mudez, perdude at sa color :
Ja mais n’iert tels com fut als ancessors.
Tak z moich doświadczeń dydaktyka mam pewne podejrzenie, może mylne, czemu wam te spotkania żywej łaciny nie wychodzą. Może nie macie tematu spotkania. Bo z praktyki powiem, ze jak nie ma czegoś tematu i ma się rozmawiać o wszystkim. To z wszystkiego zwykle wychodzi nic. Bo każdy nie wie o czym. I są kłopoty.
Lepiej zawsze robić konkretny temat na który ktoś robi wystąpienie 10-15 min. A potem rozmawiać o tym konkretnym temacie. Na każdym np. występujący może sam wybierać temat dowolny według tego co go interesuje. Ważne żeby był jakiś konkret punkt wyjścia. Bo inaczej każda dyskusja się strasznie rozmywa i zydel ludzie nie chcą się wypowiadać.
Lepiej zawsze robić konkretny temat na który ktoś robi wystąpienie 10-15 min. A potem rozmawiać o tym konkretnym temacie. Na każdym np. występujący może sam wybierać temat dowolny według tego co go interesuje. Ważne żeby był jakiś konkret punkt wyjścia. Bo inaczej każda dyskusja się strasznie rozmywa i zydel ludzie nie chcą się wypowiadać.
Beatos in caelo Latine locuturos probabile
Ὁ βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρή
Mój blog:
http://keraunos-takiesobieprzemylenia.blogspot.com/
Ὁ βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρή
Mój blog:
http://keraunos-takiesobieprzemylenia.blogspot.com/