Witam wszystkich.
Właśnie zaczynam swoją przygodę z łaciną - z własnej woli, nie zaś pod przymusem osób trzecich, więc mam chęci. Jednak mimo to ciężko jest mi się uczyc - jedyny sposób w jaki to robię na kucie Deklinacji, Koniugacji itd. Najgorsze jest to że mimo posiadanych książek nie moge sprawdzic zbytnio swojej wiedzy z konkretnej lekcji (jak kartkówka) ani z paru (jak sprawdzian).
Mam już słownik i podręczniki: "Porta Latina" PWN; "Krótka Gramatyka Języka Łacińskiego" WSiP; "Lingua Latina - Łacina bez pomocy Orbiliusza" PWN.
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś podał mi jakiś sposób na naukę języka łacińskiego w domowym zaciszu oraz stronę z testami lub nawet jaby... planem lekcji.
Dziękuję za wszelką pomoc!
Nauka
najpierw, to trzeba je wkuć - przez to przechodzili wszyscy. ;] to - ku ubolewaniu większość - czysta pamięciówka, której nie przeskoczysz... :/
i od tego, mimo wszystko, warto zacząć...
jak już się opanuje to dość biegle (sam sobie rób kartkówki szukając słówek do odmiany w słowniku na chybił-trafił!), trzeba poczytać o składniach, funkcjach przypadków poszczególnych w zdaniu, składniach, etc., a skoro masz mój licealny podręcznik Porta latina, to masz też w nim zdania, zwroty, zadania i teksty do tłumaczenia, co więcej - jest on przecież podzielony na lekcje. przerabiaj je po kolei - nie powinno być z tym problemu, jeśli masz cały zestaw, tj. podręcznik i preparacje.
i od tego, mimo wszystko, warto zacząć...
jak już się opanuje to dość biegle (sam sobie rób kartkówki szukając słówek do odmiany w słowniku na chybił-trafił!), trzeba poczytać o składniach, funkcjach przypadków poszczególnych w zdaniu, składniach, etc., a skoro masz mój licealny podręcznik Porta latina, to masz też w nim zdania, zwroty, zadania i teksty do tłumaczenia, co więcej - jest on przecież podzielony na lekcje. przerabiaj je po kolei - nie powinno być z tym problemu, jeśli masz cały zestaw, tj. podręcznik i preparacje.
[i]Amicum proba, probatum ama...[/i]
[i]3. Jeśli prosisz o tłumaczenie, wykaż się własnym zaangażowaniem i wkładem pracy. Wraz z tekstem oryginalnym zamieść swoje próby tłumaczenia. Nikt nie odrobi tu ZA CIEBIE zadania domowego.[/i]
[i]3. Jeśli prosisz o tłumaczenie, wykaż się własnym zaangażowaniem i wkładem pracy. Wraz z tekstem oryginalnym zamieść swoje próby tłumaczenia. Nikt nie odrobi tu ZA CIEBIE zadania domowego.[/i]
-
- Tribunus militum
Jeżeli chcesz poćwiczyć to wydaje mi się, że sporo prostych zadań na deklinacje znajdziesz w zeszycie ćwiczeń "Ad astra", który w ogóle przeznaczony jest na poziom licealny, więc pasuje do Twojego podręcznika.
A poza tym zgadzam sie z Aenaeasem: wkuwać, wkuwać i jeszcze raz wkuwać
A poza tym zgadzam sie z Aenaeasem: wkuwać, wkuwać i jeszcze raz wkuwać
... beznadziejnym, Ikarowym lotem byłby cały wysiłek kultury nowoczeswnej, gdyby przez nierozwagę straciła podporę tych skrzydeł, które jej przypiął geniusz kultury klasycznej.
Gustaw Przychodzki
Gustaw Przychodzki
Helwiusz Pertynaks, nie strasz aż tak!
wkuć trzeba tylko podstawy, potem przychodzi nauka przez rozumienie, kojarzenie, analogie...
wkuć trzeba tylko podstawy, potem przychodzi nauka przez rozumienie, kojarzenie, analogie...
[i]Amicum proba, probatum ama...[/i]
Proverbia
Warto zaopatrzyć się w zbiór przysłów łacińskich. W takim zbiorze /alfabetycznym / pewne slowa występują w różnych kontekstach i dają się łątwo zapamiętać we właściwych przypadkach, a zdania, które możesz sobie zapamiętać, są pełne treści. Trzeba tylko uważać, czy składnbia zdania lub czasownika odpowiada składni lub rekcji czasownika polskiego. Proste zdania zawiera np. Czesław Jędraszko: "Łacina na codzień"- łastwo to dostać, bo miało wiele wydań. Ale w internecie jest też wiele zbiorów przysłów łacińskich. Radzę wyszukiwać tylko te przysłowia, ktore zawierają / przeważnie zaczynają się/ słowa danej konkretnej lekcji. Bardzo dobre jest "Vade mecum ! Staszczyka, gdzie są podane formy gramatyczny wszystkich podanych tam przysłów /temastycznie/.
Ale różnych zbiorów małych i dużych nie brak. To przyjemne z pożytecznym.Ludendo discimus.
Ale różnych zbiorów małych i dużych nie brak. To przyjemne z pożytecznym.Ludendo discimus.
Nullum numen habes, si sit Prudentia: nos te,
nos facimus, Fortuna, deam, coeloque locamus.
Iuv. Sat, X 365-6
nos facimus, Fortuna, deam, coeloque locamus.
Iuv. Sat, X 365-6