Nauka

Ogólne opinie na temat języka łacińskiego.
MS94
Peregrinus

Nauka

Post autor: MS94 »

Witam wszystkich.
Właśnie zaczynam swoją przygodę z łaciną - z własnej woli, nie zaś pod przymusem osób trzecich, więc mam chęci. Jednak mimo to ciężko jest mi się uczyc - jedyny sposób w jaki to robię na kucie Deklinacji, Koniugacji itd. Najgorsze jest to że mimo posiadanych książek nie moge sprawdzic zbytnio swojej wiedzy z konkretnej lekcji (jak kartkówka) ani z paru (jak sprawdzian).
Mam już słownik i podręczniki: "Porta Latina" PWN; "Krótka Gramatyka Języka Łacińskiego" WSiP; "Lingua Latina - Łacina bez pomocy Orbiliusza" PWN.
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś podał mi jakiś sposób na naukę języka łacińskiego w domowym zaciszu oraz stronę z testami lub nawet jaby... planem lekcji.
Dziękuję za wszelką pomoc!
MS94
Peregrinus

Post autor: MS94 »

Gramatykę jak mowilem mam w ksiazkach a nawet slowniku. Z tym nie ma problemu. Natomiast wlansie chodzilo mi o jakis ciekawy sposob nauki Konigacji i Deklinacji poprzez rozwiazywanie zadan.
Awatar użytkownika
Aenaeas
Tribunus militum

Post autor: Aenaeas »

najpierw, to trzeba je wkuć - przez to przechodzili wszyscy. ;] to - ku ubolewaniu większość - czysta pamięciówka, której nie przeskoczysz... :/
i od tego, mimo wszystko, warto zacząć... ;)
jak już się opanuje to dość biegle (sam sobie rób kartkówki szukając słówek do odmiany w słowniku na chybił-trafił!), trzeba poczytać o składniach, funkcjach przypadków poszczególnych w zdaniu, składniach, etc., a skoro masz mój licealny podręcznik Porta latina, to masz też w nim zdania, zwroty, zadania i teksty do tłumaczenia, co więcej - jest on przecież podzielony na lekcje. :) przerabiaj je po kolei - nie powinno być z tym problemu, jeśli masz cały zestaw, tj. podręcznik i preparacje. ;)
[i]Amicum proba, probatum ama...[/i]

[i]3. Jeśli prosisz o tłumaczenie, wykaż się własnym zaangażowaniem i wkładem pracy. Wraz z tekstem oryginalnym zamieść swoje próby tłumaczenia. Nikt nie odrobi tu ZA CIEBIE zadania domowego.[/i]
Helwiusz Pertynaks
Tribunus militum

Post autor: Helwiusz Pertynaks »

Jeżeli chcesz poćwiczyć to wydaje mi się, że sporo prostych zadań na deklinacje znajdziesz w zeszycie ćwiczeń "Ad astra", który w ogóle przeznaczony jest na poziom licealny, więc pasuje do Twojego podręcznika.
A poza tym zgadzam sie z Aenaeasem: wkuwać, wkuwać i jeszcze raz wkuwać :!: :)
... beznadziejnym, Ikarowym lotem byłby cały wysiłek kultury nowoczeswnej, gdyby przez nierozwagę straciła podporę tych skrzydeł, które jej przypiął geniusz kultury klasycznej.
Gustaw Przychodzki
Awatar użytkownika
Aenaeas
Tribunus militum

Post autor: Aenaeas »

Helwiusz Pertynaks, nie strasz aż tak! :D
wkuć trzeba tylko podstawy, potem przychodzi nauka przez rozumienie, kojarzenie, analogie... ;)
[i]Amicum proba, probatum ama...[/i]

[i]3. Jeśli prosisz o tłumaczenie, wykaż się własnym zaangażowaniem i wkładem pracy. Wraz z tekstem oryginalnym zamieść swoje próby tłumaczenia. Nikt nie odrobi tu ZA CIEBIE zadania domowego.[/i]
biatas
Tribunus popularis

Proverbia

Post autor: biatas »

Warto zaopatrzyć się w zbiór przysłów łacińskich. W takim zbiorze /alfabetycznym / pewne slowa występują w różnych kontekstach i dają się łątwo zapamiętać we właściwych przypadkach, a zdania, które możesz sobie zapamiętać, są pełne treści. Trzeba tylko uważać, czy składnbia zdania lub czasownika odpowiada składni lub rekcji czasownika polskiego. Proste zdania zawiera np. Czesław Jędraszko: "Łacina na codzień"- łastwo to dostać, bo miało wiele wydań. Ale w internecie jest też wiele zbiorów przysłów łacińskich. Radzę wyszukiwać tylko te przysłowia, ktore zawierają / przeważnie zaczynają się/ słowa danej konkretnej lekcji. Bardzo dobre jest "Vade mecum ! Staszczyka, gdzie są podane formy gramatyczny wszystkich podanych tam przysłów /temastycznie/.
Ale różnych zbiorów małych i dużych nie brak. To przyjemne z pożytecznym.Ludendo discimus.
Nullum numen habes, si sit Prudentia: nos te,
nos facimus, Fortuna, deam, coeloque locamus.
Iuv. Sat, X 365-6
ODPOWIEDZ