Hej jak wyżej, u mnie na uczelni można rozpocząć studia na dwóch kierunkach jednocześnie. Muszę jeszcze zapytać się w dziekanacie czy będzie to możliwe (nie wiem jak będą przedmioty ułożone), ale do was kieruję pytania:
1.Czy da się to pogodzić? Ja wierzę, że tak I w sumie znam odpowiedź, ale jestem ciekawa co inni myślą.
2. Jakie książki polecacie do przeczytania w wakacje, żeby mieć już jakąś wiedzę potrzebną na studia (o starożytności,kultura itp,itd)? [czasu mam dużo, więc warto korzystać]
3. jeśli chodzi o naukę łaciny to mam "Podręcznik dla lektoratów szkół wyższych", ale może polecacie coś innego w co na pewno warto się zaopatrzyć (i lepiej samą książkę, czy poszukać jakiegoś zestawu z płytami?)
Na sam ten kierunek się nie wybieram, bo wiem, że to bez sensu, ale jako drugi to już nie jest to głupie. Wszyscy mówią/piszą, że jest b.ciężko na tym kierunku, ale ja naprawdę chcę go studiować(jak najszybciej), chcę się przekonać jak to jest, a jak się nie przekonam to się nigdy nie dowiem i będę żałowała co nie?
Studia: Filologia klasyczna jednocześnie z innym kierunkiem
Re: Studia: Filologia klasyczna jednocześnie z innym kierunk
PS: mam nadzieję, że zadałam pytanie w dobrym dziale; nie jestem pewnaDomi3 pisze:Hej jak wyżej, u mnie na uczelni można rozpocząć studia na dwóch kierunkach jednocześnie. Muszę jeszcze zapytać się w dziekanacie czy będzie to możliwe (nie wiem jak będą przedmioty ułożone), ale do was kieruję pytania:
1.Czy da się to pogodzić? Ja wierzę, że tak I w sumie znam odpowiedź, ale jestem ciekawa co inni myślą.
2. Jakie książki polecacie do przeczytania w wakacje, żeby mieć już jakąś wiedzę potrzebną na studia (o starożytności,kultura itp,itd)? [czasu mam dużo, więc warto korzystać]
3. jeśli chodzi o naukę łaciny to mam "Podręcznik dla lektoratów szkół wyższych", ale może polecacie coś innego w co na pewno warto się zaopatrzyć (i lepiej samą książkę, czy poszukać jakiegoś zestawu z płytami?)
Na sam ten kierunek się nie wybieram, bo wiem, że to bez sensu, ale jako drugi to już nie jest to głupie. Wszyscy mówią/piszą, że jest b.ciężko na tym kierunku, ale ja naprawdę chcę go studiować(jak najszybciej), chcę się przekonać jak to jest, a jak się nie przekonam to się nigdy nie dowiem i będę żałowała co nie?
Czy tak książka byłaby dobrym zakupem na początek: Ludzie, zwyczaje i obyczaje starożytnej Grecji i Rzymu?
Naszły mnie pewne wątpliwości, czy dam radę pogodzić dwa kierunki jednocześnie. Myślę, czy nie rozsądniej by było klasyczną zacząć od drugiego roku i to chyba lepsze rozwiązanie..
-
- Peregrinus
To w dużej mierze zależy od tego, co to za ten pierwszy kierunek. Więc co to dokładnie?