Witam wszystkich po przerwie. Zaraz będzie, że się pojawiam czysto interesownie.Co po części jest prawdą, gdyż:
Transkrybuję i tłumaczę teraz pewien XVI-wieczny, łacińsko-niemiecki traktat Paulusa Hectora Maira, powstały w Augsburgu, i chciałabym się zająć jego analizą językową, ale brakuje mi do tego narzędzi. Problem w tym, że o rozwoju łaciny poklasycznej w Niemczech mam niemal zerowe pojęcie. Dochodzi jeszcze problem specyfiki tekstu, który z jednej strony jest użytkowy, a jako taki zawiera konkretne instrukcje pisane bardzo prostym językiem, z drugiej jednak nie potrafię ocenić, czy przywiązywanie przez autora większej wagi do pewnych form (np. konsekwentne stosowanie inf. futuri w miejsce inf. praes.) nie miało w zamyśle nosić cech stylu "wysokiego" - tym bardziej, że traktat ten powstawał w kręgu zamożnego mieszczaństwa, a w jego przygotowanie włożone spore sumy pieniędzy.
Prośba do wszystkich czytających: jeśli wiecie o jakichkolwiek publikacjach nt. łaciny poklasycznej w Niemczech (najchętniej, oczywiście, XV-XVI w. i Bawaria, ale i wszystko inne jak leci), podajcie adresy bibliograficzne, linki, czy coś. Każdego, kto już się tym zajmował, powitam z otwartymi ramionami i będę słuchać wszystkich jego rad. To samo tyczy się każdego, kto się nie zajmował, ale ma jakieś pomysły.
Łacina renesansowa/Niemcy
Łacina renesansowa/Niemcy
...Sic habebis gloriam totius mundi; ideo fugiet a te omnis obscuritas.
Hic est totius fortitudinis fortitudo fortis...
wen ubunge ist besser wenne kunst.
Hic est totius fortitudinis fortitudo fortis...
wen ubunge ist besser wenne kunst.
Witam! Odrazu mówię, że nie znam się na tym. Sprawidziłem tylko co w tej kwestii pisze Szymański (NPH). Wymienia 14 podręczników łaciny poklasycznej z czego jeden niemiecki pt. Mittellateinisches Lesebuch autorstwa jakiegoś pana o nazwisku H. Watenphul, wydany w Bielefieldzie w 1927. Reszta podręczników głównie francuskich lub angielskich autorów.
Unum castigabis, hic vindictam erit.
Centum emendabis, hi gratiam non habebitis.
Centum emendabis, hi gratiam non habebitis.