Łacina na studia medyczne

Pomoc w rozwiązywaniu innych zadań (poza tłumaczeniem i gramatyką).
mlody
Peregrinus

Łacina na studia medyczne

Post autor: mlody »

witam wszystkich
zamierzam sie nauczyc co nieco łaciny - przydałaby mi sie co nieco na studia medyczne ;) powiedzcie czy dam rade czy nie... :D tzn. określcie czy jest to dosyć łątwy język , czy trudny itp. itd.
z góry dzieki
Morgana
Peregrinus

Post autor: Morgana »

To chyba zalezy od podejścia... Ja zakochałam się w łacinie jakieś dwa lata temu i nie widzę nic specjalnie trudnego...
Jeśli chodzi o wstępne przygotowanie na studia medyczne, to masz ułatwioną sytuację:nie musisz specjalnie wgłębiać się w literaturę łacińska, bo nie będzie Ci to przydatne. Zajrzyj do biblioteki, czy nawiąż kontakty z jakimś nauczycielem w zaprzyjaźnionym liceum, tam pewnie już Cię pokieruja dalej. Na pewno potrzebne Ci będzie słownictwo z zakresu narzędzi chirurgicznych, części ciała, czy pierwiastków chemicznych. Może jeszcze jednostki chorobowe...
Vergilius
Peregrinus

Post autor: Vergilius »

Nie ma łatwych i trudnych jezyków ;) Są tylko takie, które pasują do naszego sposobu myslenia i które nie pasują :P Jesli chodzi o mnie to myślę, że łatwo przyswajam sobie łacinę, mimo jej fleksyjności :) I polecam naukę łaciny nie tylko przy okazji studiów medycznych ;)
Cincinnatus

Łacina na medycynie

Post autor: Cincinnatus »

Przede wszystkim przyda się słownictwo z anatomii i nomenklatura chorób. Do tego przydatna jest znajomość deklinacji. Koniugacje są na medycynie zazwyczaj omawiane dość zdawkowo.
mlody
Peregrinus

dalem sobie troche spokoj ale znowu mnie cos natchnelo... :D
i albo sie wezme do roboty albo nie.... :D
tylko: czy mozna sie przygotowac w dwa lata do matury z łaciny? czy jest trudna czy nie...? i jaki zakres materialu...? czy z histori tez cos obowiazuje?
mlody
Peregrinus

aha - i gdzie mozna np posluchac jak ten język "brzmi" ? bo jezykow nowozytnych to wiadomo jak ... - wlacze muzyke jakiegos zespolu i jest...a jak jest z laciną?
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

jeśli chcesz posłuchać zywej łaciny, to umów się ze mna na piwo (na Twój koszt oczywiście) :lol: :lol: :lol:

ja w łacinie zakochałem sie w wieku około 3 lat... lecz ucze się jej dopiero 4, pomimo, że mam na karku już 18 zim :D

jeśli będziesz miał dobrego nauczyciela, to myślę, że sie przygotujesz do matury na takim poziomie, żeby ją zdać...

ja polecam oczywiście zagłebienie się w język łaciński...
nie polecam takiej powierzchownej znajomości... a rzeczywiście nauka łaciny i teksty starożytne i średniowieczne przynoszą tyle radości, której nie niesie ze soba nauka żadnego języka nowożytnego...

popieram, nie ma języków łatwych i trudnych... tylko takie, które nam pasują, albo nie :D mi np: nie pasuje angielski :D
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
ODPOWIEDZ