Jak czytać heksametrem?-prosze o pomoc.
Jak czytać heksametrem?-prosze o pomoc.
Mam małe pytanko odnośnie czytania .
w jaki sposób stawiać akcenty.?????
Prosze o pomoc
w jaki sposób stawiać akcenty.?????
Prosze o pomoc
Heksametr tak mniej więcej wygląda: -^^ -^^ -^^ ... (te ptaszki powinno się narysować odwrotnie, ale nie wiem jak :p) tzn. samogłoska długa i dwie krotkie, długa i dwie krotkie i tak 6 razy. Każdą długą akcentujemy. Pozdr!
A! I jeszcze ważna sprawa: każde 2 krotkie może zastąpić 1 długa. Wtedy akcentuje się pierwszą. Bardzo zamieszałam? Jak by co - daj znac, postaram się trochę jaśniej
A! I jeszcze ważna sprawa: każde 2 krotkie może zastąpić 1 długa. Wtedy akcentuje się pierwszą. Bardzo zamieszałam? Jak by co - daj znac, postaram się trochę jaśniej
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
takie tam
tupiesz sobie nogą, na tupnięcia wkładasz akcenty, a pomiędzy wciskasz resztę słow - nie akcentowaną ictusy (naciski) wymawiasz a naciskiem trochę dłużej, zaś te bez iktusów szybciej i ciszej
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
- Proconsul
etc...
tak czytają heksametr po grecku w Poznaniu i u mnie w klasie (po łacinie), ale i tak im to nie wychodzi greka jest płynniejsza nieco do heksametru... taka ładna, podoba mi się, ale nie do końca...
Re: etc...
lol, na czym poelga wieksza plynnosc greki ?? Jakby nie bylo to wlasnie z niej przejęła łącina Heksametr, który po grecku wypada o niebo trudniej, niż w łacinie, a o lepsze brzmienie można byłoby się spierać. Menin aeide thea, pelleiadeo Akchilleos....Marcin Loch pisze:tak czytają heksametr po grecku w Poznaniu i u mnie w klasie (po łacinie), ale i tak im to nie wychodzi greka jest płynniejsza nieco do heksametru... taka ładna, podoba mi się, ale nie do końca...
- Proconsul
jest płynniejsza i już ma takie "blaptejny" "gegramenoje" i inne słowa o "głagkiej wymowie" jest płynna i już... brzmienie płynie, a w łacinie zaznacza akcenty i jak ja to mówię jest "kanciate"... trudniej, bo w grece jest więcej rodzajów akcentów... nie tylko ictusy zaznaczane w tekście i inny alfabet
No to naucz się czytać hexametrem po łacinie, pamiętaj, że rozwiązania robią swoje Kiedy je w tekscie uchwycisz, zobaczysz, ze - jak w grece - jest on "płynny" (whatever)Marcin Loch pisze:jest płynniejsza i już ma takie "blaptejny" "gegramenoje" i inne słowa o "głagkiej wymowie" jest płynna i już... brzmienie płynie, a w łacinie zaznacza akcenty i jak ja to mówię jest "kanciate"... trudniej, bo w grece jest więcej rodzajów akcentów... nie tylko ictusy zaznaczane w tekście i inny alfabet
Greka jest do tego prostsza, gdyż tam zaznaczać rozwiązania i rozpisywac samo metrum jest ... no napewno łatwiej niż w łacinie, gdzie trzeba siedzieć nad słownikiem i sprawdzac jaką długość ma dana sylaba w słowie (bogu dzieki koncowki sa w niej niezmiennej długości ).
Antiquorum non immemores nova creemus inveniamusque! Kazimierus Kumaniecki.
Ja bym powiedziała raczej, że greka jest bardziej melodyjna od łaciny. W łacinie zgłoskę akcentowaną wymawia się po prostu z większą siłą, naciskiem, natomiast w grece - wyższym tonem (zaś nieakcentowaną odpowiednio niższym). Gdy w łacinie - tak samo zresztą, jak w języku polskim, mamy akcent ekspiratoryczny - w grece jest akcent muzyczny. Świadczy o tym chociażby sama jego nazwa: prosodia - "dośpiew".
Na studiach profesorowie zwracają nam uwagę, by greckiej poezji nie czytać iktusami, jak w łacinie, ale aby zaznaczać jedynie długość i krótkość zgłosek. Różnie to wychodzi Szkoda, że nie mamy takiego słuchu, jak starożytni i to, co próbujemy czytać, to tak naprawdę znikomy cień tego, co było...
Na studiach profesorowie zwracają nam uwagę, by greckiej poezji nie czytać iktusami, jak w łacinie, ale aby zaznaczać jedynie długość i krótkość zgłosek. Różnie to wychodzi Szkoda, że nie mamy takiego słuchu, jak starożytni i to, co próbujemy czytać, to tak naprawdę znikomy cień tego, co było...