Modlitwa do św. Michała Archanioła [egzorcym prywatny]

Pomoc w rozwiązywaniu innych zadań (poza tłumaczeniem i gramatyką).
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Post autor: innuendo »

A po co przedstawiać się tutaj? Wszak mamy tutaj tylko nicki, a nikt nie podaje swojego imienia i nazwiska :)
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
Helwiusz Pertynaks
Tribunus militum

Post autor: Helwiusz Pertynaks »

Na myśli miałem oczywiście przedstawienie swojej osoby, tak jak to zrobiła spora cześć użytkowników tego forum w różnorakich tematach.
... beznadziejnym, Ikarowym lotem byłby cały wysiłek kultury nowoczeswnej, gdyby przez nierozwagę straciła podporę tych skrzydeł, które jej przypiął geniusz kultury klasycznej.
Gustaw Przychodzki
Marcin K.
Civis Romanus

Post autor: Marcin K. »

Przepraszam, ale to że ktoś nie jest już studentem, nie znaczy, że się z nim można nie zgodzić i uważać jego poglądy za nielogiczne. I co to w ogóle za polityka, że są lepsi i gorsi... Post Biatasa zresztą również był, powiedzmy, ostry.
Jeśli zaś jego poglądy są dogłębnie sprawdzone, bardzo chętnie zapoznam się z tymi źródłami. Właśnie to jest mój zarzut: uważam, że nie są. Sądzę, że to po prostu jego własne zdanie, a nie jak to przedstawia - fakt językowy i norma.
Mówisz "argumentum pro argumento", czy ja nie podałem swoich?
Innuendo, jeśli uważasz, że się popisuję, pokaż gdzie: nie puszę się, nie mówię, że jestem lepszy i zazwyczaj pokazuję, gdzie co znalazłem, a nie udaję, że wiem wszystko. Mało tego, na forum są również moje pytania o proste sprawy, przyznawałem się, że czegoś nie wiem itd.
Wiem za to, że ci kiedyś nadepnąłem na odcisk: viewtopic.php?p=22082&highlight=#22082
Widać na tym forum nie można się uśmiechnąć. I tego nie rozumiem.
Πλεῖν ἀνάγκη, ζῆν οὐκ ἀνάγκη
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

No patrz, jest takie powiedzenie "uderz w stół a nożyce się odezwą" Czy ja gdzieś napisałam, że to TY się popisujesz? Jeśli tak, to gdzie? Jeśli zaś sądzisz, że to właśnie Ty się popisujesz (skoro odniosłeś post do siebie) to chyba pora coś z tym zrobić, nie uważasz?
Co do linka to mówiłam już, ale się powtórzę bo widać nie dotarło, że nie wiesz, w jakim celu umieściłam ten cytat po angielsku i żeś się do niego "przyczepił". Może i na żarty, ale jednak uważam "czepianie" się sygnatury za niepotrzebne.
Czy są lepsi i gorsi? Nie, są równi, ale odsyłanie kogoś do cyrku jest niegrzeczne.
Co do uśmiechania się, to do mnie się nie uśmiechaj bo pozbawiona jestem poczucia humoru.
Marcin K.
Civis Romanus

Innuendo,
twój post był skierowany do mnie ("Marcinie K...."), więc chyba to naturalne, że twoje uwagi odniosłem do siebie.
Jeśli zaś sądzisz, że to właśnie Ty się popisujesz
Nie, ja o sobie tak nie myślę, za to uważam, że ty tak sądzisz.
Może i na żarty, ale jednak uważam "czepianie" się sygnatury za niepotrzebne.
Nie byłem nawet złośliwy... Ale widzę, że dla ciebie to jednak bardzo ważna sprawa, ten mój żartobliwy komentarz.
Czy są lepsi i gorsi? Nie, są równi
Skoro tak, to dlaczego powinienem "zważyć do kogo piszę." Nie wiem, kim jest Biatas, więc napisałbym tak do każdej osoby. Jak widać - są równi i równiejsi.
Ale tak, masz rację, było to niegrzeczne. Dlatego bardzo przepraszam Biatasa. Argumentum ad personam było nie na miejscu; po prostu zezłościło mnie to:
Deperditores linguae paternae atque maternae
(...) viri factiosi atque balbulationibus pleni!
- też nie najgrzeczniejsze, uważam.
Jeszcze raz przepraszam.
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

To napiszę jeszcze raz, że nie uważam byś to Ty się popisywał, ale jedna osoba na tym forum to robi.
No i po kłopocie. Uderzanie w osoby to nie jest najlepsza rzecz na rozmowy także proszę każdego, by tego nie czynił.
biatas
Tribunus popularis

Nullius excusationes

Post autor: biatas »

Carissimi Cives, Senatores atque Illustrissimi Sermonis Latini Fautores !

Neque miror neque stupeo, quanta velocitate de vestra lingua patria sermone suo disputetis l Atqui hic Forum Latinum est et omnis disputationis origo in usu non vernaculae linguae iacet, sed in exercitatione illius Romanorum sermonis. Qua de causa exprobrationes omnes, quae ad idoma a me usum attinent, ridiculae mihi apparent, non enim tam nescius sui sermonis sum, ut cum nostratibus dilucidius disputari possim. Sie tecum in Polonico Foro, Martine, loquerer, certe vehementius meam rationem exposuissem. Non puta tamen mihi cum Latini sermonis materia non pugnandum esse neque me facillime illo splendido sermone uti posse. Attamen occasionem capio etiam de lingua materna verba facere. Non mihi in mentem venit Tibi “supremationem” aliquam ostendere neque in animo habeo Tibi Tuisque sermonem colendi modos meos “imperare”. Cur enim illos illustres linguae suae propagatores /actores clarissimos hic puto/non castigas ? Cur tanta exempla reicis ? Ego illorum vestigia sequor et sequar, non balbutantes populi inculti assimilationes imitabo. Atqui non regionales sunt lites istas non temporum novitas dissolvet, quae cum ita dicta “progressione” false una ponatur. Huius modi quoque et Latinitatis integritas asservatur. Non tamen “odi profanum vulgus et arceo”, sed immo exempla mihi dilucidiora sumo, quibus uti conor. Excusa me, amice, si Tibi odio mea verba visa sint, nimio ardore dicendi captus sum. Tu tamen, Innuendo amicissima, non recte de tenuitate mea atque humilitate maiora profers me tironem non esse. Atqui quisque bonus semper tiro. Nullum me esse, qui tamen Solis boves non rapere ausus sim, rectissime putatis. Ne vernaculum sermonem omittam, Biernatum nostrum afferam, quo modo quisque suam partem asservet.

Biernat z Lublina: Ezop, 9. * Radnicy k swemu pożytku
Liszka gdy się w sieć trafiła,
Za ogon się uwięziła,
ale, by żywa ostała,
aż ogon gwałtem urwała.
A gdy tak kęso chodziła,
Sromem się inych wstydziła,
Iż jej żywot stał za mało,
Bo się jej śmierci równało.
Ale wżdy o tym myśliła,
Jak by inszym równa była.
Zebrawszy innych w gromadę,
wydała im taką radę:
„Siostry miłe, posłuchajcie!
Po ogoniech nic nie macie;
Dobrze byście udziałały,
Iżbyście je porzezały. I byłybyście cudniejsze,
i ku biegu pośpieszniejsze;
Bowiem ogon prozne brzemię,
Rozwlecze się jako ślemię.”
Rzekła jej jedna z gromady:
„Dziękujemyć z dobrej rady,
Aleć sie to nam nie godzi,
Bo to tobie jedno szkodzi.
Nie radzisz ty nam ze cnoty,
Jedno by uszła sromoty.
My byśmy się pokęsiły.
Gdybyśmy tak szalone były”.
Bywać rada rzkomo z miłości,
a wnątrz pełna wszej chytrości;
Strzeż się radce łagodnego:
Szuka’ć pożytku swojego.

*Opracowanie Janusz S. Gruchała Kraków 1997, s.159
Nullum numen habes, si sit Prudentia: nos te,
nos facimus, Fortuna, deam, coeloque locamus.
Iuv. Sat, X 365-6
Marcin K.
Civis Romanus

;)
biatas
Tribunus popularis

metus vacui

Timeo, ne utriusque notis ignotisque mihi sermonibus obmutueris.
Iuv. Sat, X 365-6
Marcin K.
Civis Romanus

Quare times?
Ego non timeo.
Et mox obmutuero.
Iam.
;)
biatas
Tribunus popularis

Noli contitescere

Respondi Tibi alio loco Polonice de accentu non moderato, mox de longorum et brevium vocalium pronuntiatione aliam epistulam ibi addam. Noli putare me populi atque plurium exempla sermonis sequi. Non hac lege lexicona colligenda sunt. Sunt leges populares et leges ipsius linguae eiusque summa adepta, quorum exempla non relinquenda mihi videntur. Sed non erram, si Tibi eloquendi artis amorem non assignam ? Iamque omnia in libris recentioribus nobis praescripta Tibi videntur ? Fac. ut valeas !
Iuv. Sat, X 365-6
ODPOWIEDZ