Inwektywa rzymska

Pomoc w rozwiązywaniu innych zadań (poza tłumaczeniem i gramatyką).
Daredevil

Inwektywa rzymska

Post autor: Daredevil »

Witam
Jestem studentem historii i jako prace roczna mam do opracowania temat: "Inwektywa czy nieinwektywa - Marek Antoniusz w I i II Filipice Cycerona". Czy ktos moglby mi podac tytuly lub autorow z zakresu filologii klasycznej, ktorzy zajmowali sie inwektywa rzymska jako odrebna forma literatury rzymskiej badz po prostu jaka kolwiek pozycja ktora byla by pomocna w owej pracy. Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Keraunos
Praetor
Kontakt:

Post autor: Keraunos »

A masz nowe wydanie Filipik bodajrze przez Pruszyńskiego i spółkę - tam można znaleźć trochę informacji we wstępie.

Poza tym szukaj w Literatura Rzymska okres cyceroński aurorstwa Kazimierza Kumanieckiego.
Beatos in caelo Latine locuturos probabile
Ὁ βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρή

Mój blog:
http://keraunos-takiesobieprzemylenia.blogspot.com/
Daredevil

Post autor: Daredevil »

Keraunos pisze:A masz nowe wydanie Filipik bodajrze przez Pruszyńskiego i spółkę - tam można znaleźć trochę informacji we wstępie.

Poza tym szukaj w Literatura Rzymska okres cyceroński aurorstwa Kazimierza Kumanieckiego.
Mam nowe wydanie Filipik, owszem informacje tam zawarte przydaja sie. W ksiazce Kumanieckiego wiele na ten temat nie ma, ale co bylo to przeczytalem. Nie mniej jednak dziekuje za pomoc.
Awatar użytkownika
Keraunos
Praetor
Kontakt:

Post autor: Keraunos »

To jeśli tak pewnie nic w podstawowej literaturze nie znajdziesz.
Co nie znaczy że nic nie ma w artykółach konferencyjnych różnych itp. ale tu wiele nie pomogą w tym co czytałem niestety się z tym problemem nie spotkałem.
Beatos in caelo Latine locuturos probabile
Ὁ βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρή

Mój blog:
http://keraunos-takiesobieprzemylenia.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Kore
Senator

Post autor: Kore »

Na razie przychodzi mi na myśl trzech autorów. Nie wiem, czy to Ci się do czegoś przyda, może jednak warto napomknąć w pracy o historii inwektywy w literaturze rzymskiej. To jest jedynie moja sugestia, wybór oczywiście należy do Ciebie :) :

1. Gaius Lucilius (180 - 102 pne) - był pierwszym pisarzem rzymskim, który nadał kształt gatunkowi zwanemu "satura" (satyra, satira). Wyrażał osobistą krytykę różnorakich wad, błędów i uchybień. Krytykował on zarówno stosunki polityczne i społeczne, jak i wady narodu rzymskiego: przekupstwo, nałogi, obżarstwo itd. Występował także przeciwko rozwiązłości i skłonności do zbytku wśród kobiet, a także dziełom znanych pisarzy, tj. Pakuwiusz czy Enniusz.
2. Katullus (ok. 84 - 54 pne) - może to zaskoczyć, ponieważ poeta ten jest głównie znany z utworów poświęconych miłości do niejakiej Lesbii, jednak pozostawił nam kilka inwektyw. Jedną z nich jest Carmen XXIX, w której autor krytykuje niejakiego Mamurrę, rycerza z miasta Formiae. Strwoniwszy ojcowski majątek, wzbogacił się on jako oficer Cezara w Hiszpanii.
3. Horacy (65 - 8 pne) - jest autorem dwóch ksiąg satyr. Wyraźnie nawiązuje do Lucyliusza (vide: punkt 1), modyfikuje jednak nieco stworzony przez niego gatunek. Jest on dla niego głównie orężem do walki z błędami i wadami społecznymi, zrywa z inwektywą polityczną; zaś osobiste ataki zamienia na refleksje na temat ludzi i społeczności.

Takich autorów było z pewnością więcej, moze komuś jeszcze coś się przypomni. Pozdrawiam :)
Surdi te dicunt, mea Musa Latina, silentem

/M.Freundorfer
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Post autor: innuendo »

Dopiero teraz dostrzegłam ten temat.

Claudian Claudianus - Inwektywy na Rufina " In Rufino " i Eutropiusza " In Eutropium " . W inwektywie na Eutropiusza Claudianowi nie podobało się, że eunuch został konsulem. Mamy tutaj mnóstwo ibelg, a sam autor mówi na owego Eutropiusza w formie żeńskiej. W inwektywie na Rufina Claudiana denerwuje, że opiekun cesarza Arkadiusza pozbawił Stylichona dowództwa nad wschodnią armią, ponieważ podburzył młodego cesarza. Przez to Stylichon nie mógł odnieść pełnego zwycięstwa nad nieprzyjacielem.
Hieronim - Apologia przeciwko Rufinowi " Apologia adversus libros Rufini ". Pełno w niej inwektyw podobnych do tych Claudiana, czy Cycerona. Hieronim nazywa swojego dawnego przyjaciela Rufina heretykiem. Wszystko dlatego, że Rufin nie uważał Orygenesa za heretyka i był wierny swoim poglądom .
Rufin - Apologia przeciwko Hieronimowi " Apologia in Hieronimum " Jako odpowiedź na zarzuty dawnego przyjaciela.
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
ODPOWIEDZ