Ćwiczenia - ktoś poleci ?

Pomoc w rozwiązywaniu innych zadań (poza tłumaczeniem i gramatyką).
Awatar użytkownika
Sarmatis
Civis Romanus

Ćwiczenia - ktoś poleci ?

Post autor: Sarmatis »

Poleci ktoś jakieś ćwiczenia na zdania złożone, spójniki, modusy, coniunctivus ? Może jest coś w internecie ?? Albo po prostu jakiś podręcznik ?
Zasady znam ale strasznie brak mi ćwiczeń, tłumaczę jakieś tam teksty ale chciałabym poćwiczyć konkretnie to, co mi akurat sprawia kłopot ! :(
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Post autor: innuendo »

Wyszły niedawno Ad Astra, gdzie prócz ćwiczeń są też zdaje się odpowiedzi. Też powinnam coś mieć w domu. Jak znajdę te moje ćwiczenia to nie omieszkam powiadomić :)
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

ciekawe jest: Festina Lente pani Wandy Popiak, ale nie wiem, czy jest tam coś na ten temat... jest jeszcze coś takiego jak: "Sine colloquiis coloquia" jest to taki zbiór testów, ćwiczeń etc... ma on tę zaletę, że występiuje w dwóch tomach: w jednym sa ćwiczenia, zaś w drugim rozwiązania (mozna sobie zawsze sprawdzic i rozwiać wątpliwości) - ogólnie polecam kupić, bo sa nauczyciele, którzy robią z tego sprawdziany a nawet colloqiua na studiach :D
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Awatar użytkownika
Sarmatis
Civis Romanus

O ! :D dzięki za porady !
Kiedyś miałam już, już kupić "Sine colloquiis coloquia", i zabrakło mi środków :cry: , no i teraz widzę, że fatalnie się stało (nie myśleć proszę, że ze względu na kolokwia :D - ten rok i tak jest już zamknięty jeśli chodzi o łacinę)
A może ktoś wie gdzie to sprzedają ?
innuendo pisze:Jak znajdę te moje ćwiczenia to nie omieszkam powiadomić :)
Tak, tak ! czekam z niecierpliwością ! :)
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Dobra mam te ćwiczenia. Mogę skserować i podrzucić Ci na uczelnię potrzebne tematy. Nie pamiętam tylko, jaki tytuł mają, ale do matury się z nich uczyłyśmy :) A te Ad Astra są bardziej do ćwiczenia czytania ze zrozumieniem, ale z racji ich niedrogiej ceny warto nabyć :)
http://www.lideria.pl/sklep/opis?nr=78566
Awatar użytkownika
Sarmatis
Civis Romanus

innuendo pisze:Dobra mam te ćwiczenia. Mogę skserować i podrzucić Ci na uczelnię potrzebne tematy.
Powiem po prostu i zwyczajnie - jestem zachwycona szybkością odzewu ! Ale nie musisz kserować - sama sobie skseruję :D Ja będę w najbliższy piątek, bo nam robią kolosa z greki dla całej grupy (troszkę to nieładnie w sesję:/ ale wybaczam). Zresztą napisz na priva kiedy, to się dostosuję :)
z racji ich niedrogiej ceny warto nabyć :)
Faktycznie niedroga, w porównaniu z sumami, które ostatnio przeznaczam na książki ! Nic tylko trzebaby dorwać jakiegoś sponsora, łożącego w młode talenta :lol:
Awatar użytkownika
Kore
Senator

Post autor: Kore »

Martinus Petrus Garrulus pisze:ciekawe jest: Festina Lente pani Wandy Popiak, ale nie wiem, czy jest tam coś na ten temat...
Tak, "Festina lente" to według mnie bardzo dobre ćwiczenia; ja swego czasu bardzo dużo na nich pracowałam. Zadania polegają głównie na tłumaczeniu niepreparowanych zdań starożytnych autorów - są zdania na coniunctivus, na passivum, na ACI i NCI, na zaimki... - właściwie na wszystko :) Minusem jest to, że nie ma rozwiązań, tak więc dobrze byłoby mieć nauczyciela, który by Ci to sprawdzał :)
Surdi te dicunt, mea Musa Latina, silentem

/M.Freundorfer
Awatar użytkownika
Sarmatis
Civis Romanus

Kore pisze:Minusem jest to, że nie ma rozwiązań, tak więc dobrze byłoby mieć nauczyciela, który by Ci to sprawdzał :)
Oj, to bardzo duży minus, bo raczej żadnego łacinnika z nadmiarem czasu nie znam :?
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

nie znam AD ASTRA... czy tam rzeczywiście są tylko ćwiczenia na czytanie tekstu ze zrozuminiem??? takie pytania jak są do "czytania ze zrozumieniem" na maturze z łaciny???

powiedzcie mi coś więcej na temat tej książeczki... :D ja uwielbiam robic takie zadanka na "czytanie..." :D
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Nam Ad Astra polecał doktor. Rekomendował, że mogą być nam przydatne teraz i w przyszłości ( jakby ktoś chciał nauczycielem być ). Autorką jest Elżbieta Wolanin. Ma 80 stron i składa się z dwóch części.
Komentarz wydawcy: W części I znajdują się zadania zarówno typu otwartego, jak i zamkniętego, które mają pomóc w ćwiczeniu umiejętności rozpoznawania, tworzenia i zastosowania poszczególnych form oraz w systematyzowaniu wiedzy gramatycznej. Część II składa się z 10 testów typu maturalnego, a więc już tylko zadań zamkniętych i przeznaczona jest przede wszystkim dla uczniów, przygotowujących się do egzaminu maturalnego z języka łacińskiego i kultury antycznej.

Jak oglądaliśmy je na jednej z łacin to wywołały pozytywne odczucia. Pech chce, że w Warszawie jak sprawdzałam raczej księgarnie nie kwapiły się ze sprowadzeniem, ale w Krakowie spokojnie da się kupić. Ćwiczenia były prezentowane na targach edukacyjnych w tym roku.
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

łe... tylko 10 tekstów??? a ja myślałem, że tam jest tego więcej... zobaczę, czy da sie to ujrzec na własne oczy przed dokonaniem zakupu... :D bo przez internet jest z tym ciężko :wink:
ODPOWIEDZ