Początki
Początki
Mam pytanie. Jestem w podstawówce kocham historię rzymską i z tego powodu chcę uczyć się łaciny. Jestem całkiem niezły z języków. Zna ktoś jakiś podręcznik dostosowany do mojego wieku? Błagam o pomoc!
O rany cud chłopiec Nie wiem za bardzo, co mogę Ci polecić. Jest taka książka dobra do zapoznania się z łaciną, w której są różne owoce etc. Mam nadzieję, że Martinus lub Kore napiszą jej tytuł, gdyż wiedzą, o co chodzi Jeżeli jesteś dobry z języków to może Disce Latine? Najlepiej samemu wcześniej książkę obejrzeć i zobaczyć, czy będzie Ci odpowiadać.
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
jak już napisałem: Disce będzie cyba najlepsze.
Są różne głosy na temat tego podręcznika, ale ja jednak uważam, że jest on najlepszym samouczkiem.
Poza tym myślę, że Maciejowi się spodoba
nieprawdaż, że niesamowity człowiek? - już w podstawówce chce się łąciny uczyć - oby więcej takich
Są różne głosy na temat tego podręcznika, ale ja jednak uważam, że jest on najlepszym samouczkiem.
Poza tym myślę, że Maciejowi się spodoba
nieprawdaż, że niesamowity człowiek? - już w podstawówce chce się łąciny uczyć - oby więcej takich
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Książeczka, o której wspomniała innuendo, to: Lech Kwieciński - "Dar Rzymianina, czyli Lingua Latina'' Jest to właściwie ilustrowany słownik do tego języka - na każdej stronie są słowa pogrupowane w kategorie, np. kolory, ubrania itp. Książeczka jest fantastyczna, wszyscy się nią zachwycamy - no ale tylko do nauki słówek, gramatyki z niej nikt się nie nauczy. Dołączona jest też płyta CD Gorąco polecam, zwłaszcza na tym etapie.
Jeśli chodzi o gramatykę, to ja zaczynałam od podręcznika Lidii Winniczuk - ''Lingua Latina - łacina bez pomocy Orbiliusza''. To stary podręcznik, można go kupić w antykwariatach. I wydaje mi się, że również byłby on dobry na początek
Zyczę powodzenia w nauce!!!
Jeśli chodzi o gramatykę, to ja zaczynałam od podręcznika Lidii Winniczuk - ''Lingua Latina - łacina bez pomocy Orbiliusza''. To stary podręcznik, można go kupić w antykwariatach. I wydaje mi się, że również byłby on dobry na początek
Zyczę powodzenia w nauce!!!
Surdi te dicunt, mea Musa Latina, silentem
/M.Freundorfer
/M.Freundorfer
- Proconsul
- Proconsul
marnotrawstwo pieniędzy... to można kupić dzieciom, albo sobie dla przyjemności lepiej kupić disce na 30 zł i uczyc się z niego łaciny na takim poziomie, że można próbować rozmawiać... a Dar Rzymianina kupimy sobie za 19 zł i nic z tego nie ma... wielmy jak jest widelec, ale nie wiemy, jak powiedzieć: daj mi widelec...
Nikolaj
Czy da się nauczyć łaciny samemu? Chodzi o to, że moim rodzicom zbytnio nie podoba się łacina.( Rzekomo jest niepraktyczna)
Myślę, że dałoby się, niemniej jednak wymagałoby to ogromnego wysiłku i samozaparcia. Brak nauczyciela przede wszystkim daje się we znaki w nauce poprawnej wymowy i akcentu - choć te kwestie w łacinie nie są aż tak skomplikowane, jak w innych językach. Oprócz tego koniecznie musiałbyś się zaopatrzyć w podręcznik z rozwiązaniami zadań; Właśnie taki jest podręcznik Lidii Winniczuk - ''Lingua Latina - łacina bez pomocy Orbiliusza''; powstał on właśnie z myślą o osobach samodzielnie uczących się łaciny. Powinien się sprawdzić
Szkoda, że Twoi rodzice tak podchodzą do tej kwestii; Nauka łaciny przecież znacznie usprawnia pamięć (taaaaak ) , umożliwia dużo szybszą naukę większości europejskich języków nowożytnych, poszerza wiedzę o języku ojczystym, oraz ułatwia rozpoznawanie i rozumienie łacińskich zapożyczeń w terminologii medycznej, prawniczej, politycznej, w życiu codziennym Powiedz im o tym
Życzę powodzenia
Szkoda, że Twoi rodzice tak podchodzą do tej kwestii; Nauka łaciny przecież znacznie usprawnia pamięć (taaaaak ) , umożliwia dużo szybszą naukę większości europejskich języków nowożytnych, poszerza wiedzę o języku ojczystym, oraz ułatwia rozpoznawanie i rozumienie łacińskich zapożyczeń w terminologii medycznej, prawniczej, politycznej, w życiu codziennym Powiedz im o tym
Życzę powodzenia
Surdi te dicunt, mea Musa Latina, silentem
/M.Freundorfer
/M.Freundorfer
- Proconsul
ja i tak upieram się przy DISCE, nie umniejszam żadnemu podręcznikowi, ale z DISCE LATINE spokojnie można się uczyc samemu... jest tam wiele zadań, bardzo prostych na początku... a przeciez wątpliwości da się rozwiać zadajac pytanie na FORUM!!!
ja sam się uczyłem z DISCE w gimnazjum i na dobre mi to wyszło... wexcie tez pod uwagę wiek Macieja - czyż nie jest dla niego atrakcyjniejszym DISCE LATINE? - jeśli masz uczyc się sam, to lepiej na cytankach, które mogą wciągnać od początku, bo takie czytanki "Julia i Tulia są dziewczynkami rzymskimi..." nie są juz chyba tak atrakcyjne do nauki samemu...
ja sam się uczyłem z DISCE w gimnazjum i na dobre mi to wyszło... wexcie tez pod uwagę wiek Macieja - czyż nie jest dla niego atrakcyjniejszym DISCE LATINE? - jeśli masz uczyc się sam, to lepiej na cytankach, które mogą wciągnać od początku, bo takie czytanki "Julia i Tulia są dziewczynkami rzymskimi..." nie są juz chyba tak atrakcyjne do nauki samemu...
wiele osób, z którymi rozmawiałam na temat podręczników do łaciny twierdzi, że Disce jest... hmm .. beznadziejne i dialogi o Marcu i Iulii doprowadzają ich do wymiotów, więc jak kto uważa. Myślę Martinie, że zachwalasz ten podręcznik, bo sam się z niego uczyłeś i nie miałeś styczności z innymi (dla mnie np najlepsze są Trojaczki, bo się z nich uczyłam w liceum), ale tu w całej rozciągłości popieram Kore i podręcznik profesor Winniczuk, gdzie bardzo jasno jest wyjaśniona gramatyka, a czytanki nie są na poziomie Iulia i Tullia są dziewczynkami rzymskimi Do tego są teksty oryginalne z rozwiązaniami, z których można też poznać kulturę antyczną.
Jedyny mankament to dostępność, ale często pojawia się ten podręcznik na allegro, więc białym krukiem jeszcze nie jest
Ja polecam też Gramatykę Sinki, ale to już bardzo trudno zdobyć, a jest to najlepsza polska gramatyka łacińska
Jedyny mankament to dostępność, ale często pojawia się ten podręcznik na allegro, więc białym krukiem jeszcze nie jest
Ja polecam też Gramatykę Sinki, ale to już bardzo trudno zdobyć, a jest to najlepsza polska gramatyka łacińska
LINGUA LATINA PULCHERRIMA OMNIUM LINGUARUM EST!!!!!!!
www.ancient-center.prv.pl
www.ancient-center.prv.pl
- Proconsul
ja sobie wypraszam!!! ja mam wszystkie podręczniki dostępne na polskim rynku!!! widziałem inne!!! też bardzo lubię Winniczuk i czuję do niej ogromny sentyment... dzięki niej ongiś nauczyłem się zdań podrzędnych
polecam ten podręcznik z wielu względów...
wiem, że do nauki w szkole on się nie za bardzo nadaje, ale na samouczek jest moim zdaniem najlepszy...
najlepszym podrecznikiem jest chyba Jurewicza "dla lektoratów" - ale jak na początek, do samotnej nauki łaciny dla piątoklasisty się on raczej nie nadaje...
polecam ten podręcznik z wielu względów...
wiem, że do nauki w szkole on się nie za bardzo nadaje, ale na samouczek jest moim zdaniem najlepszy...
najlepszym podrecznikiem jest chyba Jurewicza "dla lektoratów" - ale jak na początek, do samotnej nauki łaciny dla piątoklasisty się on raczej nie nadaje...