Ewolucja języka

Pomoc w rozwiązywaniu innych zadań (poza tłumaczeniem i gramatyką).
C. Iulius Aquilius
Senator

Post autor: C. Iulius Aquilius »

Ależ są nie wymawia się [som] tylko [są/soł]
"Są" wymawia się albo [są], co mało kto dziś potrafi, albo [som], albo (to chyba tylko we Wielkopolszcze) [sóm]. [Soł] to wymowa kogoś, kto chciałby powiedzieć [są], a nie umie.
Osobiście jestem zwolennikiem istnienia nosówek i ogólnie jak największej ilości głosek w języku polskim.
A to dobre - można być zwolennikiem jakiegoś zjawiska? A jesteś Waść zwolennikiem, dajmy na to, zasady zachowania pędu?
Mnie się wydaje, że osoba z dyplomem naukowym powinna przynajmniej w Polskim Radiu używać języka literackiego.
Ponie, bez tokie poglóndy, to za pare lat już nik tutej normalnie gododź ni byńdzie, ino szyscy zacznóm jag wyw tylewizorni. Kcysz pon naródowe dzidzictwo zniszczydź? Wew radiu lityracko, we szkole lityracko, to dzie ma wiara godoć po swojimu?

A nieznajomość ortografii nic z częstością czytania i pisania nie ma wspólnego. Znam wielu miłośników i twórców literatury, którzy pewnych zasad nigdy nie zapamiętają. Trudno się dziwić zresztą, bo ortografia współczesna to chaotyczna mieszanka pisowni etymologicznej z fonetyczną.
Oremus et pro perfidis Judaeis: ut Deus et Dominus noster auferat velamen de cordibus eorum; ut et ipsi agnoscant Jesum Christum Dominum nostrum.
http://derepublica.blox.pl
R. K. Miller
Senator

Post autor: R. K. Miller »

Akurat na liczbę głosek w polszczyźnie mamy pewien wpływ- np. można starać się wymawiać nosówki, więc nie jest to zjawisko niezależne od człowieka.
Bons fut li siecles al tens ancienor,
Quer feit i ert e justise et amor,
Si ert credance, dont or n’i at nul prot ;
Toz est mudez, perdude at sa color :
Ja mais n’iert tels com fut als ancessors.
C. Iulius Aquilius
Senator

Post autor: C. Iulius Aquilius »

No powiedzmy. W takim razie skoro chcemy zwiększać liczbę głosek, to powinniśmy zachęcać do jak największej różnorodności wymów, a nie piętnować niektóre z nich - czyż nie?
Oremus et pro perfidis Judaeis: ut Deus et Dominus noster auferat velamen de cordibus eorum; ut et ipsi agnoscant Jesum Christum Dominum nostrum.
http://derepublica.blox.pl
R. K. Miller
Senator

Post autor: R. K. Miller »

Ale o jak w robio już jest gdzie indziej ;).
Bons fut li siecles al tens ancienor,
Quer feit i ert e justise et amor,
Si ert credance, dont or n’i at nul prot ;
Toz est mudez, perdude at sa color :
Ja mais n’iert tels com fut als ancessors.
ODPOWIEDZ