Łacina w farmacji-pomocy
Łacina w farmacji-pomocy
Witam wszystkich serdecznie.
Mam problem i proszę o pomoc.
Mam do wykonania projekt łaciny, polegajacy na wypisaniu nazw leków, których nazwy po łacinie coć znaczą. Jeśli ktos zna jakieś, bądź wie, gdzie tego szukać, proszę o pomoc.
Z góry dziekuje
Mam problem i proszę o pomoc.
Mam do wykonania projekt łaciny, polegajacy na wypisaniu nazw leków, których nazwy po łacinie coć znaczą. Jeśli ktos zna jakieś, bądź wie, gdzie tego szukać, proszę o pomoc.
Z góry dziekuje
nie wiem, czy dokładnie o to chodzi ze "znaczeniem", ale poszukaj wśród leków homeopatycznych - tam jest tego pełno, głównie łacińskie nazwy tego, z czego się dane lekarstwo uzyskuje.
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
Wiesz ile tego jest? Celtis ma rację, przede wszystkim leki homeopatyczne, ale nie tylko.
np Hepatil Vit - hepar to wątroba
wogóle leki związane z wątrobą lubią mieć nazwę z tą związaną
np Hepatil Vit - hepar to wątroba
wogóle leki związane z wątrobą lubią mieć nazwę z tą związaną
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
-
- Tribunus militum
Biberiusie czyżbyś miał jakiś związek z warszawską filologią?Biberius Vinius Mero pisze: W ramach konstruktywnych propozycji, mogę ze swej strony podrzucić jako przykład dostępne w supermarketach cukierki witaminowe pod nazwą "CEDE VITA"
I am raised up and I will not reject the flute,
-
- Tribunus militum