Koniugacje
-
- Civis Latinus
Koniugacje
Mam takie pytanie: jak odróżnić II koniugację od III, czasowniki należące od obu koniugacji mogą zawierać spółgłoski, np. docere i legere, i jak tu się nie pomylić...
Trzeba znać co najmniej dwie formy: 1. os. sing. ind. praes. act. (np. lego, doceo) i inf. praes. act. (podane przez Ciebie: legere, docere). W kon. II kończy się 1 os. sing. ind. praes. act. na "eo", w III - na "o" (niekiedy na "io"). Ewentualnie można rozróżniać po iloczasie przedostatniej sylaby infinitiwu praes. act.: w kon. III jest ona krótka (stąd akcent na 3. sylabę od końca w legere), a w kon. II - długa (akcentowana 2. sylaba od końca w docere).
Nie bardzo rozumiem, w czym rzecz ze spółgłoskami w czasownikach.
Nie bardzo rozumiem, w czym rzecz ze spółgłoskami w czasownikach.
et eunt homines mirari alta montium, et ingentes fluctus maris, et latissimos lapsus fluminum, et Oceani ambitum, et gyros siderum, et relinquunt se ipsos, nec mirantur (S. Augustini Confessiones)
-
- Civis Latinus
Aha, wnioskuję stąd, że II koniugacja nazywana jest drugą, ponieważ akcent pada na drugą sylabę od końca infinitivus praesentis activi, a III trzecią, gdyż akcent pada na trzecią sylabę od końca infinitivus praesentis activi.
Aha: jeszcze jedno...
Dlaczego w przypadku "docere" akcent pada na drugą sylabę od końca? Mogę to w jakiś sposób zauważyć? Czy z słownika dopiero o tym dowiem się?
PS doce-re (II konugacja) ---> -e-
leg-e-re (III koniugacja) ---> spółgłoska
To fragment przepisany z książki, stąd wspomniałam o samogłoskach.
Aha: jeszcze jedno...
Dlaczego w przypadku "docere" akcent pada na drugą sylabę od końca? Mogę to w jakiś sposób zauważyć? Czy z słownika dopiero o tym dowiem się?
PS doce-re (II konugacja) ---> -e-
leg-e-re (III koniugacja) ---> spółgłoska
To fragment przepisany z książki, stąd wspomniałam o samogłoskach.
Myślę, że zbieżność jest raczej przypadkowa, ale kto wie...Aha, wnioskuję stąd, że II koniugacja nazywana jest drugą, ponieważ akcent pada na drugą sylabę od końca infinitivus praesentis activi, a III trzecią, gdyż akcent pada na trzecią sylabę od końca infinitivus praesentis activi.
2. sylaba od końca w docere jest długa i dlatego akcent pada na nią.Dlaczego w przypadku "docere" akcent pada na drugą sylabę od końca?
Trzy źródła:Mogę to w jakiś sposób zauważyć? Czy z słownika dopiero o tym dowiem się?
1) ktoś to poprawnie wymówi, wtedy akcent po prostu usłyszysz;
2) słownik, który podaje długości sylab;
3) znajomość tzw. "pierwszej formy podstawowej", czyli tutaj doceo.
PS. Mam nadzieję, że nie upraszczam jakoś przesadnie, o mulieres virique periti.
et eunt homines mirari alta montium, et ingentes fluctus maris, et latissimos lapsus fluminum, et Oceani ambitum, et gyros siderum, et relinquunt se ipsos, nec mirantur (S. Augustini Confessiones)