Ćwiczenia - ktoś poleci ?
Ćwiczenia - ktoś poleci ?
Poleci ktoś jakieś ćwiczenia na zdania złożone, spójniki, modusy, coniunctivus ? Może jest coś w internecie ?? Albo po prostu jakiś podręcznik ?
Zasady znam ale strasznie brak mi ćwiczeń, tłumaczę jakieś tam teksty ale chciałabym poćwiczyć konkretnie to, co mi akurat sprawia kłopot !
Zasady znam ale strasznie brak mi ćwiczeń, tłumaczę jakieś tam teksty ale chciałabym poćwiczyć konkretnie to, co mi akurat sprawia kłopot !
Wyszły niedawno Ad Astra, gdzie prócz ćwiczeń są też zdaje się odpowiedzi. Też powinnam coś mieć w domu. Jak znajdę te moje ćwiczenia to nie omieszkam powiadomić
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
ciekawe jest: Festina Lente pani Wandy Popiak, ale nie wiem, czy jest tam coś na ten temat... jest jeszcze coś takiego jak: "Sine colloquiis coloquia" jest to taki zbiór testów, ćwiczeń etc... ma on tę zaletę, że występiuje w dwóch tomach: w jednym sa ćwiczenia, zaś w drugim rozwiązania (mozna sobie zawsze sprawdzic i rozwiać wątpliwości) - ogólnie polecam kupić, bo sa nauczyciele, którzy robią z tego sprawdziany a nawet colloqiua na studiach
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
O ! dzięki za porady !
Kiedyś miałam już, już kupić "Sine colloquiis coloquia", i zabrakło mi środków , no i teraz widzę, że fatalnie się stało (nie myśleć proszę, że ze względu na kolokwia - ten rok i tak jest już zamknięty jeśli chodzi o łacinę)
A może ktoś wie gdzie to sprzedają ?
Kiedyś miałam już, już kupić "Sine colloquiis coloquia", i zabrakło mi środków , no i teraz widzę, że fatalnie się stało (nie myśleć proszę, że ze względu na kolokwia - ten rok i tak jest już zamknięty jeśli chodzi o łacinę)
A może ktoś wie gdzie to sprzedają ?
Tak, tak ! czekam z niecierpliwością !innuendo pisze:Jak znajdę te moje ćwiczenia to nie omieszkam powiadomić
Dobra mam te ćwiczenia. Mogę skserować i podrzucić Ci na uczelnię potrzebne tematy. Nie pamiętam tylko, jaki tytuł mają, ale do matury się z nich uczyłyśmy A te Ad Astra są bardziej do ćwiczenia czytania ze zrozumieniem, ale z racji ich niedrogiej ceny warto nabyć
http://www.lideria.pl/sklep/opis?nr=78566
http://www.lideria.pl/sklep/opis?nr=78566
Powiem po prostu i zwyczajnie - jestem zachwycona szybkością odzewu ! Ale nie musisz kserować - sama sobie skseruję Ja będę w najbliższy piątek, bo nam robią kolosa z greki dla całej grupy (troszkę to nieładnie w sesję:/ ale wybaczam). Zresztą napisz na priva kiedy, to się dostosujęinnuendo pisze:Dobra mam te ćwiczenia. Mogę skserować i podrzucić Ci na uczelnię potrzebne tematy.
Faktycznie niedroga, w porównaniu z sumami, które ostatnio przeznaczam na książki ! Nic tylko trzebaby dorwać jakiegoś sponsora, łożącego w młode talentaz racji ich niedrogiej ceny warto nabyć
Tak, "Festina lente" to według mnie bardzo dobre ćwiczenia; ja swego czasu bardzo dużo na nich pracowałam. Zadania polegają głównie na tłumaczeniu niepreparowanych zdań starożytnych autorów - są zdania na coniunctivus, na passivum, na ACI i NCI, na zaimki... - właściwie na wszystko Minusem jest to, że nie ma rozwiązań, tak więc dobrze byłoby mieć nauczyciela, który by Ci to sprawdzałMartinus Petrus Garrulus pisze:ciekawe jest: Festina Lente pani Wandy Popiak, ale nie wiem, czy jest tam coś na ten temat...
Surdi te dicunt, mea Musa Latina, silentem
/M.Freundorfer
/M.Freundorfer
- Proconsul
nie znam AD ASTRA... czy tam rzeczywiście są tylko ćwiczenia na czytanie tekstu ze zrozuminiem??? takie pytania jak są do "czytania ze zrozumieniem" na maturze z łaciny???
powiedzcie mi coś więcej na temat tej książeczki... ja uwielbiam robic takie zadanka na "czytanie..."
powiedzcie mi coś więcej na temat tej książeczki... ja uwielbiam robic takie zadanka na "czytanie..."
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
Nam Ad Astra polecał doktor. Rekomendował, że mogą być nam przydatne teraz i w przyszłości ( jakby ktoś chciał nauczycielem być ). Autorką jest Elżbieta Wolanin. Ma 80 stron i składa się z dwóch części.
Komentarz wydawcy: W części I znajdują się zadania zarówno typu otwartego, jak i zamkniętego, które mają pomóc w ćwiczeniu umiejętności rozpoznawania, tworzenia i zastosowania poszczególnych form oraz w systematyzowaniu wiedzy gramatycznej. Część II składa się z 10 testów typu maturalnego, a więc już tylko zadań zamkniętych i przeznaczona jest przede wszystkim dla uczniów, przygotowujących się do egzaminu maturalnego z języka łacińskiego i kultury antycznej.
Jak oglądaliśmy je na jednej z łacin to wywołały pozytywne odczucia. Pech chce, że w Warszawie jak sprawdzałam raczej księgarnie nie kwapiły się ze sprowadzeniem, ale w Krakowie spokojnie da się kupić. Ćwiczenia były prezentowane na targach edukacyjnych w tym roku.
Komentarz wydawcy: W części I znajdują się zadania zarówno typu otwartego, jak i zamkniętego, które mają pomóc w ćwiczeniu umiejętności rozpoznawania, tworzenia i zastosowania poszczególnych form oraz w systematyzowaniu wiedzy gramatycznej. Część II składa się z 10 testów typu maturalnego, a więc już tylko zadań zamkniętych i przeznaczona jest przede wszystkim dla uczniów, przygotowujących się do egzaminu maturalnego z języka łacińskiego i kultury antycznej.
Jak oglądaliśmy je na jednej z łacin to wywołały pozytywne odczucia. Pech chce, że w Warszawie jak sprawdzałam raczej księgarnie nie kwapiły się ze sprowadzeniem, ale w Krakowie spokojnie da się kupić. Ćwiczenia były prezentowane na targach edukacyjnych w tym roku.
- Proconsul