Słownik - wyd. Literat
-
- Civis Latinus
Słownik - wyd. Literat
Zastanawiam się nad zakupem jednego z poniższych słowników:
http://godi.pl/szukaj/ksiazki/slownik+l ... cinski/sd/
Czy posiadacie któryś z nich?
Miałabym ochotę na słownik łacińsko-polski polsko-łaciński Kubickiej?
Co o nim myślicie?
Aha: chciałabym, aby nie był to hipergruby słownik, chcę tam odnaleźć bez problemu słowa, które miały wpływ na uformowanie się języka polskiego.
http://godi.pl/szukaj/ksiazki/slownik+l ... cinski/sd/
Czy posiadacie któryś z nich?
Miałabym ochotę na słownik łacińsko-polski polsko-łaciński Kubickiej?
Co o nim myślicie?
Aha: chciałabym, aby nie był to hipergruby słownik, chcę tam odnaleźć bez problemu słowa, które miały wpływ na uformowanie się języka polskiego.
-
- Tribunus militum
Ja mam ten pierwszy i nie polecam. Jest on kiepsko wydany, brakuje iloczasu nad wyrazami i w ogóle znajduje się w nim niewiele znaczeń. Czasami nie można znaleźć podstawowego słowa, a natrafiamy na hasła typu: sinologia, ae f sinologia; sismographum, i n sejsmograf; Hussita,ae m husyta itp. Lepiej kup małego Korpantego albo Kumanieckiego, ten Buchmann to strata pienidzy.
... beznadziejnym, Ikarowym lotem byłby cały wysiłek kultury nowoczeswnej, gdyby przez nierozwagę straciła podporę tych skrzydeł, które jej przypiął geniusz kultury klasycznej.
Gustaw Przychodzki
Gustaw Przychodzki
-
- Civis Latinus
-
- Tribunus militum
Tyle, że te słowniki są nierzetelnie opracowane. Nie ma co w nie inwestować. W małym Korpantym lub Kumanieckim także znajdziesz podstawowe słownictwo, a na tych słownikach można polegać o wiele bardziej niż na buchmannowych.
... beznadziejnym, Ikarowym lotem byłby cały wysiłek kultury nowoczeswnej, gdyby przez nierozwagę straciła podporę tych skrzydeł, które jej przypiął geniusz kultury klasycznej.
Gustaw Przychodzki
Gustaw Przychodzki
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
popieram - buchman jest stratą pieniędzy. na wiele sie nie przyda, jeśli ktoś nie ma wprawy w języku łacińskim to ciężko mu będzie przetłumaczyć coś z tym słownikiem, a jak ktoś tę wprawę ma, to i tak potrzebuje większego i lepszego słownika niż ten
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
donec Ver veniat nos foveant pueri!
-
- Civis Latinus