Jaka książka do gramatyki dla początkującej?
-
- Civis Romanus
Jaka książka do gramatyki dla początkującej?
Hej mam pytanko. jaką książkę polecilibyście dla początkującej osoby...? (po polsku)? Zależy mi przede wszystkim na gramatyce... najlepiej, żeby była obszernie wyjaśniona deklinacje koniugacje konstrukcje... Jak narazie ucze się z porta latina, jednak nie bardzo mi idzie.
jeszcze edytuję...znacie jakieś strony po polsku z ćwiczeniami gramatycznymi?
jeszcze edytuję...znacie jakieś strony po polsku z ćwiczeniami gramatycznymi?
-
- Tribunus popularis
Re: Jaka książka do gramatyki dla początkującej?
Zwięzła, ale dostatecznie obszerna, klasyka to Wikarjak, na razie powinna wystarczyć i na Allegro niedroga.
dzięki za info właśnie zamawiam tą ksiązkę!
Ja polecam dwie pozycje: "Język łaciński Podręcznik dla lektoratów szkół wyższych", jeżeli mamy osobę, która sprawdzi nam tłumaczenia i "Łacina bez pomocy Orbiliusza", jezeli nie. To uzupełniać Wikarjakiem.
-
- Peregrinus
Oczywiście, że "Język łaciński. Podręcznik dla lektoratów szkół wyższych" Oktawiusza Jurewicza. Gruba kobyłka, ale wszystko pięknie i prosto wyjaśniane. Zawiera nawet bardzo zasobny słownik na końcu.
Jak porównam ten podr. z "Lectio latina" np., z którego kiedyś kazano się uczyć licealistom (humanistycznych profilów)(nie wiem jak teraz), to nie wiem jakim cudem książka dla studentów jest lepszą i łatwiejszą do opanowania języka, niż te dla uczniów .
Ale jednak najważniejszy jest spokojny i cierpliwy nauczyciel (wykładowca), którego każde słowo da się zrozumieć i zanotować uwagi, który musi Cię w ten gramatyczny świat "wtajemniczyć".
Potem tłumaczenie tekstów łacińskich stanie się dla Ciebie pyszną zaczarowaną, szaradziarską zabawą:).
Jak porównam ten podr. z "Lectio latina" np., z którego kiedyś kazano się uczyć licealistom (humanistycznych profilów)(nie wiem jak teraz), to nie wiem jakim cudem książka dla studentów jest lepszą i łatwiejszą do opanowania języka, niż te dla uczniów .
Ale jednak najważniejszy jest spokojny i cierpliwy nauczyciel (wykładowca), którego każde słowo da się zrozumieć i zanotować uwagi, który musi Cię w ten gramatyczny świat "wtajemniczyć".
Potem tłumaczenie tekstów łacińskich stanie się dla Ciebie pyszną zaczarowaną, szaradziarską zabawą:).
przydatne wskazówki