Łaciński słownik matematyczny?

Informacje i opinie na temat dostępnych podręczników i słowników do łaciny.
kargul
Peregrinus

Łaciński słownik matematyczny?

Post autor: kargul »

Nie znam żadnego łacińsko – jakiegoś (lub odwrotnie) słownika bądź łacińsko - łacińskiego leksykonu matematycznego lub matematyczno – fizycznego. To jednak nie świadczy o tym, że takie dzieło gdzieś, kiedyś, przez kogoś nie zostało stworzone. Dlatego chciałbym zapytać czy ktoś może słyszał o takim słowniku ?
Zaznaczam, że nie chodzi mi o żadne addere, multiplicare etc. bo takie elementarne pojęcia można wszędzie znaleźć.
Ciekawe czy ktokolwiek odpowie ?....
REDUNDANTIA IURIS NOCET
Awatar użytkownika
Regiomontanus
Quaestor

Re: Łaciński słownik matematyczny?

Post autor: Regiomontanus »

Nie wydaje mi się, aby coś takiego istniało - przynajmniej nie słyszałem nigdy.

Jak matematyk mogę jednak podać parę rad:

1) W google books można znaleźć łacińską wersję Elementów Euklidesa. Jest tam sporo definicji wszelakich pojęć z elementarnej geometrii, zarówno płaskiej, jak i przestrzennej. W połączeniu z tłumaczeniem Elementów na inny język, może to służyć jako namiastka słownika geometrycznego (tu mogę polecić angielskie tłumaczenie S. Heath'a, które zawiera również obszerne komentarze do każdej definicji).

2) Z analizą jest nieco gorzej, ale i tak można znaleźć w sieci np. sporo prac Eulera napisanych po łacine, w tym podręcznik Institutionum calculi integralis, i podobnie mozna sobie porównać łaciński oryginał
http://www.math.dartmouth.edu/~euler/pages/E342.html
z tłumaczeniem
http://www.17centurymaths.com/contents/ ... usvol1.htm

Z terminologią póżniejszą niż 17 wiek jest niejaki problem, bo wówczas matematycy przestali pisać po łacinie (aczkolwiek jeszcze Gauss napisał swoją książkę Disquisitiones Arithmeticae po łacinie w 1801 r.).
Tak więc trudno będzie np. znaleźć łacińskie odpowiedniki pojęć z rachunku prawdopodobieństwa, teorii miary, teorii grup, czy innych współczesnych dziedzin.
Montani semper liberi
kargul
Peregrinus

Post autor: kargul »

Dziękuję za odpowiedź. Poruszając ten temat obawiałem się, że potwierdzi się moje przypuszczenie o nieistnieniu takiego słownika. Oczywiście jakoś sobie radzę korzystając z różnych starych książek oraz internetu. Co do Gaussa – wydrukowałem sobie wspomniane jego dzieło bo znalazłem dość dobre źródło, którym mogę się teraz podzielić. Poniżej podaję link do wersji PDF Disquisitiones arithmeticae – to jest przedruk pierwszego wydania z 1801 wydany w 1863 i zawiera dodatkowo zestawienie uwag zrobionych na marginesie przez samego Gaussa. W przeciwieństwie do wielu skanów tutaj jakość jest na tyle dobra (chyba ze względu na sam oryginał), że można sobie wydrukować i czytać bez irytacji.

http://gdz-srv1.sub.uni-goettingen.de/g ... 2_log1.pdf&

Dziękuję za podane linki i ze swej strony mogę podać interesujący pod względem matematyczno-łacińskim link do księgarni internetowej:
www.krainaksiazek.pl
Oni przesyłają na adres zamawiającego książki z całego świata za raczej przystępną cenę i tam można w wyszukiwaniu zaawansowanym narzucić równocześnie dwa kryteria szukania czyli język(łacina) oraz kategorię(matematyka). W ten sposób ukazuje się dość obszerna lista książek matematycznych pisanych po łacinie. Niestety muszę równocześnie uprzedzić, że wiele z tych książek jest wydawanych przez dziwne wydawnictwo Nabu Press mające siedzibę prawdopodobnie gdzieś w Indiach. Nie mogłem znaleźć ich strony internetowej ani żadnych danych co wydaje się dziwne ale z drugiej strony lista ich książek jest dość imponująca. Chcąc się przekonać o ich jakości zamówiłem sobie dodatek do słownika Knapskiego pod tytułem „Idiotismi Polonici, Seu Voces Polonicae: Quae Latine De Verbo Ad Verbum Reddi Nequeunt, Sed Periphrastice Reddendae Sunt”. Książka jest wykonana starannie ale niestety to jest skan, który powiela wszystkie rozmazane zarysy liter, przypadkowe kropki, kreski itp. Ponadto skan zajmuje zbyt małą część strony co dodatkowo utrudnia czytanie. Gdybym nie był osobnikiem polskojęzycznym miałbym chyba spory problem z domyśleniem się niektórych użytych tam archaicznych polskich słów. Z drugiej strony trzeba przyznać, że w napisanym po angielsku opisie swoich książek do dziwne wydawnictwo uprzedza o takiej własności tych wydań. W sumie uważam więc te książki za cenne przez ich rzadkość i niedostępność w inny sposób ale przed zakupem którejkolwiek z nich wolę sprawdzić czy przypadkiem w antykwariatach nie ma oryginałów albo czy w necie nie są dostępne skany o przyzwoitej jakości.
REDUNDANTIA IURIS NOCET
Awatar użytkownika
Regiomontanus
Quaestor

Post autor: Regiomontanus »

To indyjskie wydawnictwo to jedno tych, które drukują skany książek "na żądanie". Kiedyś też kupiłem starą gramatykę łacińską od wydawnictwa tego typu (nie przez http://www.krainaksiazek.pl, ale przez inny serwis), i mocno się zawiodłem -jakość druku była bardzo słaba, a wielkość czcionki nie pozwala na czytanie bez lupy :) . Ale jeżeli nie ma innego źródła, to można od nich kupić, na zasadzie "jak się nie ma co się lubi..."

A co do Disquisitiones arithmeticae z tego linku, to faktycznie skan dobrej jakości. No i to już jest taka praca ocierająca się o współczesną matematykę.
Montani semper liberi
mkoleda
Peregrinus

Post autor: mkoleda »

Dzięki za podanie linka. Ja na pewno skorzystam. Szukałem wydawnictwa które drukują skany książek.
adamss
Peregrinus

Post autor: adamss »

Coś za coś. Łatwy dostęp do książek za, niestety, słabą jakość.Myślę, że można poświęcić więcej czasu na odszyfrowanie liter w wyjątkowych egzemplarzach.
ODPOWIEDZ