Jaki podrecznik?

Informacje i opinie na temat dostępnych podręczników i słowników do łaciny.
Awatar użytkownika
Keraunos
Praetor
Kontakt:

Post autor: Keraunos »

Niedawno byłem w Krakowie i nabyłem ciekawy podręcznik.
Prima Via. Wstępna nauka języka łacińskiego.
Aleksandra Krajczyk; Dorota Kubica

Sam podręcznik może zwyczajny. Ale ma zeszyt ćwiczeń, co jest dość u nikalne jak na nasze zstandardy. Są tam różne ćwiczenia w tym sporo rzekłądowych a co ważne są także odpowiedzi więc można sie skontrolować.

Myslę że warto nawet osobno kupić same te ćwiczenia jak właśnie ja zrobiłem ;)
zwłaszcza że kosztuja jedynie 5,5 złotego ;)
Beatos in caelo Latine locuturos probabile
Ὁ βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρή

Mój blog:
http://keraunos-takiesobieprzemylenia.blogspot.com/
LiveLetDie

Post autor: LiveLetDie »

Miał ktoś może do czynienia z podręcznikiem Jolanty Czyżmy? Jestem ciekaw Waszych opini na jego temat.
Awatar użytkownika
Kore
Senator

Post autor: Kore »

Tego podręcznika nie widziałam; ale natknęłam się niedawno w księgarni w Krakowie na coś ciekawego:

Krystyna Kreisler - "Tabella. Łacina bez trudu" - interesujący podręcznik; nowatorski sposób wprowadzania materiału i zagadnień gramatycznych. Ciekawe, jakby się coś takiego sprawdziło w szkole :)

To może już znacie: Elżbieta Wolanin - "Ad astra" - zeszyt ćwiczeń, jakiego mi brakowało, kiedy stawiałam pierwsze kroki w nauce łaciny...
Surdi te dicunt, mea Musa Latina, silentem

/M.Freundorfer
Awatar użytkownika
Keraunos
Praetor
Kontakt:

Post autor: Keraunos »

Podręcznik Czyżmy mam. W sumie niczym się specjalnie nie wyróżnia na plus czy na minus. Podrecznik uniwersytecki z wszytskimi tego wadami.

Natomiast te ćwiczenia z Prima Via o których wcześniej pisałem na prawdę bardzo polecam, zwłaszcza jak ktoś jest początkujacy.
Ćwiczenia są różnorodne, końcówki, zamiana liczb i stron, tłumaczenia na łącinę.
Wszystkie maja odpowiedzi.
Tekst jest w dwóch kolumnach - jedna ćwiczenia - druga odpowiedzi. Korzysta sie z tego bardzo wygodnie. A cena też kilka załotych 6 chyba było jak dobrze pamiętam.
Beatos in caelo Latine locuturos probabile
Ὁ βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρή

Mój blog:
http://keraunos-takiesobieprzemylenia.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Magnecjusz
Civis Latinus

Post autor: Magnecjusz »

Keraunos pisze:Natomiast te ćwiczenia z Prima Via o których wcześniej pisałem na prawdę bardzo polecam, zwłaszcza jak ktoś jest początkujacy.
Ćwiczenia są różnorodne, końcówki, zamiana liczb i stron, tłumaczenia na łącinę.
Wszystkie maja odpowiedzi.
Tekst jest w dwóch kolumnach - jedna ćwiczenia - druga odpowiedzi. Korzysta sie z tego bardzo wygodnie. A cena też kilka załotych 6 chyba było jak dobrze pamiętam.
Dzisiaj właśnie zaopatrzyłem się w GKN-ie (Głównej Księgarni Naukowej :wink: ) w ten komplet. Całość składa się z czterech części, z których każda kosztuje 5,5 zł, tak wiec całkowity koszt zakupu nie jest wysoki. Ćwiczenia są naprawdę dobre, a ten układ kolumnowy jest ciekawie pomyślany - w ogóle duży "+" za odpowiedzi, bo tak jak w moim przypadku (kiedy zaczynam dopiero poznawania łaciny), ułatwia to pracę. Moge sprawdzić, czy dobrze myślałem, np. z końcówkami :)
[img]http://img528.imageshack.us/img528/3255/676am5.png[/img]

Kraków, 21.10.2007 - historyczne chwile. Kto nie był, niech żałuje ;)
Rafal
Peregrinus

Post autor: Rafal »

To ja zaraz jadę kupić ;)
Awatar użytkownika
M.A.L.
Peregrinus
Kontakt:

Post autor: M.A.L. »

Ja używam teraz (w szkole) "Porta Latina" - nie jest zła...
Kiedyś też (częściowo) "LL", a mam także "Łacinę bez pomocy Orbiliusza" (ze śmiesznymi anegdotkami i innymi), "JŁ-dla lektorantów szkół wyższych" i "Podręcznik do łaciny kościelnej" (wszystkie stare). Ta ostatnia to raczej dla seminariów. Polecam wszystkie (bo tylko takie znam:D);"PL" ma książkę z preparacjami, a jedna z tych starszych (albo "JL-dla" albo "Podręcznik..." - nie pamiętam, wrazie co napisze) dobrze rozbudowany słownik POLSKO-ŁACINSKI (choc PL tez ma, ale mniejsza).
Uczę sie 4 rok ale dobiero przy "PL" lepiej rozumiem (bo przy "LL" to prawie z książek nie korzystalismy i to tylko rok a reszta to kserowki i kserowki...)
Awatar użytkownika
uczen.pustyni
Peregrinus

Post autor: uczen.pustyni »

Chciałbym nauczyć się łaciny na potrzeby kościelne, na początek zakupiłem książkę "Łacina bez pomocy Orbiliusza" czy jakies pozycję dodakowe będą mi potrzebne np. w kwestii słownictwa itp?
ODPOWIEDZ