Jaka książka do gramatyki dla początkującej?

Informacje i opinie na temat dostępnych podręczników i słowników do łaciny.
agniecha549
Civis Romanus

Jaka książka do gramatyki dla początkującej?

Post autor: agniecha549 »

Hej mam pytanko. jaką książkę polecilibyście dla początkującej osoby...? (po polsku)? Zależy mi przede wszystkim na gramatyce... najlepiej, żeby była obszernie wyjaśniona deklinacje koniugacje konstrukcje... Jak narazie ucze się z porta latina, jednak nie bardzo mi idzie.

jeszcze edytuję...znacie jakieś strony po polsku z ćwiczeniami gramatycznymi? :roll:
Fluvius Magnus
Tribunus popularis

Re: Jaka książka do gramatyki dla początkującej?

Post autor: Fluvius Magnus »

Zwięzła, ale dostatecznie obszerna, klasyka to Wikarjak, na razie powinna wystarczyć i na Allegro niedroga.
LeszekPoz
Peregrinus

Post autor: LeszekPoz »

dzięki za info ;) właśnie zamawiam tą ksiązkę!
sm
Civis Romanus

Post autor: sm »

Ja polecam dwie pozycje: "Język łaciński Podręcznik dla lektoratów szkół wyższych", jeżeli mamy osobę, która sprawdzi nam tłumaczenia i "Łacina bez pomocy Orbiliusza", jezeli nie. To uzupełniać Wikarjakiem.
King's fool
Peregrinus

Post autor: King's fool »

Oczywiście, że "Język łaciński. Podręcznik dla lektoratów szkół wyższych" Oktawiusza Jurewicza. Gruba kobyłka, ale wszystko pięknie i prosto wyjaśniane. Zawiera nawet bardzo zasobny słownik na końcu.

Jak porównam ten podr. z "Lectio latina" np., z którego kiedyś kazano się uczyć licealistom (humanistycznych profilów)(nie wiem jak teraz), to nie wiem jakim cudem książka dla studentów jest lepszą i łatwiejszą do opanowania języka, niż te dla uczniów 8) .

Ale jednak najważniejszy jest spokojny i cierpliwy nauczyciel (wykładowca), którego każde słowo da się zrozumieć i zanotować uwagi, który musi Cię w ten gramatyczny świat "wtajemniczyć".

Potem tłumaczenie tekstów łacińskich stanie się dla Ciebie pyszną zaczarowaną, szaradziarską zabawą:).
KarOl21
Peregrinus

Post autor: KarOl21 »

przydatne wskazówki :D
hipijo
Peregrinus

Post autor: hipijo »

Ja polecam "porta latina", bardzo przyjemny i prostu podręcznik, z tyłu ma mini słowniczek łacińsko-polski. W moim przypadku się sprawdził. :)
ODPOWIEDZ