Hej!
Czy znacie jakieś strony ze słowotwórstwem łacińskim? Szukałem i nic takiego w internecie nie znalazłem. Bardzo proszę o pomoc
Linki do stron ze słowotwórstwem
-
- Tribunus militum
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
w internecie tego nie ma... ale... jest taka książka MALEDICTA (bodajże Teubnera)... coprawda jest to książka o przekleństwach i wulgaryzmach, ale są tam zasady słowotwórstwa... tyle, że to wszystko jest opisane po niemiecku
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
masz rację... ich język jest zbyt bluźnierczy... mój kolega mówi, że oni powinni nadal odprawiać msze po łacinię, bo jak Deus słyszy msze w takim języku, to i tak nie *** ich intencjii...
muszę przyznać, że było coś z Regensburgiem w internecie po łacinie... jakieś chyba listy wojskowe... (boć tam były niegdyś CASTRA i fort... nawet dużo po naszych Rzymskich przyjaciołach tam zostało... a nasi niemieccy sąsiedzi chwalę się, że podobno nawet sam boski Iuliusz tam był... ale nikt tego nie wie, bo z tych, którzy go tam widzieli nikt do naszych czasów nie dożył... )
ale poza tym, to nie przypominam sobie, żebym coś widział gdzieś temu podobnego...
muszę przyznać, że było coś z Regensburgiem w internecie po łacinie... jakieś chyba listy wojskowe... (boć tam były niegdyś CASTRA i fort... nawet dużo po naszych Rzymskich przyjaciołach tam zostało... a nasi niemieccy sąsiedzi chwalę się, że podobno nawet sam boski Iuliusz tam był... ale nikt tego nie wie, bo z tych, którzy go tam widzieli nikt do naszych czasów nie dożył... )
ale poza tym, to nie przypominam sobie, żebym coś widział gdzieś temu podobnego...
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,