To znów ja,wiem,że mój ostatni post był o innej tematyce, słusznie możecie zarzucać niezdecydowanie:)Teraz byłabym ogromnie wdzięczna,gdyby ktoś podałby mi jakąkolwiek bibliografie na temat Kybeli,przybyłej z Azji Mniejszej, zwanej przez Rzymian Wielką Macierzą. Interesuje mnie dokładnie obecności jej kultu na terenie Itali w Okresie Cesarstwa. Szukam i szukam i obawiam sie,że znow porwałam się na jakiś potworny temat, bo nie widzę żadnej monografii polskiej na ten temat...Troche mówi o niej Zieliński,a jeszcze mniej Jaczynowska powołując się na francuskich i niemieckich uczonych...Chcę pisać na podstawie zródeł epigraficznych,ale jakieś naukowe opracowania są konieczne.Wiem też,że o tym kulcie wspomina Prudencjusz, Owidiusz...Jeśli ktoś potrafi coś podsunąć..będę wdzięczna, również dziękuje za zaangażowanie w moj poprzedni post a propos świąt,
pozdrawiam
coś o Kybele vel Mater Deorum..?Pomocy!
-
- Senator
Re: coś o Kybele vel Mater Deorum..?Pomocy!
Studiując jakikolwiek kierunek humanistyczny poza polonistyką nie można opierać się wyłącznie na polskiej literaturze. Zwłaszcza tyczy się to filologii klasycznej (bo wnoszę, że skoro o Matce, to studiujesz klasyczną ew. religioznawstwo co na jedno tutaj wychodzi). Pocieszające jest to, że języki nowożytne są znacznie prostsze niż klasyczne, a do czytania wystarczy bierna znajomość.Antistes pisze:[...] Szukam i szukam i obawiam sie,że znow porwałam się na jakiś potworny temat, bo nie widzę żadnej monografii polskiej na ten temat...Troche mówi o niej Zieliński,a jeszcze mniej Jaczynowska powołując się na francuskich i niemieckich uczonych...
[...]
Podaję bibliografię z Wiki (przeciwników proszę o nieczepianie się Wiki- wszystkie fakty w artykule mogą być nieprawdą, ale bibliografia, jak sądzę, to książki rzeczywiście wydane i w większości w miarę nowe):
# Burkert, Walter, 1982. Greek Religion (Cambridge:Harvard University Press), especially section III.3.4
# Motz, Lotte (1997). The Faces of the Goddess. New York: Oxford University Press US.
# Mark Munn, "Kybele as Kubaba in a Lydo-Phrygian Context": Emory University cross-cultural conference "Hittites, Greeks and Their Neighbors in Central Anatolia", 2004 (Abstracts)
# Roller, Lynn Emrich (1999). In Search of God the Mother: The Cult of Anatolian Cybele. Berkeley and Los Angeles, California: University of California Press.
# Vassileva, Maya (2001). "Further considerations on the cult of Kybele". Anatolian Studies 51, 2001: pp. 51-63. doi:10.2307/3643027.
i z niemieckiej Wiki:
# ↑ Carsten Colpe, Zur mythologischen Struktur der Adonis-, Attis- und Osiris-Überlieferung, Festschrift für W. v. Soden, 1968
# ↑ Ovid, Festkalender IV,258
# ↑ Hans Kloft, Mysterienkulte der Antike, München 2003, S. 59
# ↑ Arnobius, a.a.O.
# ↑ Hugo Hepding, Attis -Seine Mythen und sein Kult, Gießen 1903, S. 158
# ↑ Ovid, Festkalender IV, 338
# ↑ Clemens von Alexandrien, Protreptikos 15,1
# ↑ Firmicius Maternus, Über den Irrtum heidnischer Religion 18,1
# ↑ Julian, Oratio V, 169A
# ↑ Prudentius, Peristephanon X,1006
# ↑ Hugo Hepding a.a.O. S. 88
# ↑ Robert Turcan, The Cults of the Roman Empire, Blackwell 1996
# ↑ James Frazer, Adonis Attis Osiris Bd. 1, S. 275
# ↑ Elmar Schwertheim, Die Denkmäler orientalischer Gottheiten im römischen Deutschland 1974, S. 291 ff.
# ↑ deae Virtuti Bellon(a)e montem Vaticanum vetustate conlabsum restituerant hastiferi civitatis Mattiacorum, Hugo Hepding, a.a.O, S. 169. Die Civitas Mattiacorum ist sonst als castellum Mattiacorum bekannt (s. Mainz-Kastel)
# ↑ A. Pfiffig, Die etruskische Religion 1998, S. 263
# ↑ The Gospel of Sri Ramakrishna, New York 1942, S. 291
# ↑ Giulia Sfameni Gasparro, Soteriology and Mystic Aspects in the Cult of Cybele and Attis, Leiden 1985, S. 68
Parę pozycji może się znajdzie w większych bibliotekach. Zielińskiego książki o religii greckiej wznowiono niedawno, więc łatwo dostępne (aczkolwiek Vademecum historyka starożytnej Grecji i Rzymu ostrzega, że są dobrze przestarzałe).
Bons fut li siecles al tens ancienor,
Quer feit i ert e justise et amor,
Si ert credance, dont or n’i at nul prot ;
Toz est mudez, perdude at sa color :
Ja mais n’iert tels com fut als ancessors.
Ej, o Kybele może mieć nie tylko studiując klasyczną bo także historię, archeologię, patrystykę etc.
Spróbuj może Doddsa i jego "Pogaństwo i chrześcijaństwo" Coś niecoś o kultach jest.
Jeśli temat nadal aktualny to spróbuję przeszukać domową bibliotekę i podać, gdzie ew może coś być.
Spróbuj może Doddsa i jego "Pogaństwo i chrześcijaństwo" Coś niecoś o kultach jest.
Jeśli temat nadal aktualny to spróbuję przeszukać domową bibliotekę i podać, gdzie ew może coś być.
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
A jednak...to filologia klasyczna...Dziekuję Wam za wszystkie wskazówki, na pewno skorzystam,choć czas mocno nagli,więc nie wiem,czy sie zdecyduje na poszukiwania opracowań obcojęzycznych...Tzn że źródeł antycznych muszę korzystać(Owidiusz,Maternus, Prudencjusz...)i CIL'u, ale chyba w ogóle poszerze lekko i zahaczę o inne bóstwa orientalne,jak Izyda czy Mitra. Tą pozycje Doddsa sprawdzałam, faktycznie troche tam jest,ale niewiele. Więc temat pozostaje cały czas aktualny i będzie taki przez dłuuugi czas,więc z góy dziękuje za przyszłe rady:)
Wielkie dzięki i pozdrawiam!
Wielkie dzięki i pozdrawiam!
-
- Senator
Pewnie, ale mój pogląd jest słuszny także co do tych dziedzin.innuendo pisze:Ej, o Kybele może mieć nie tylko studiując klasyczną bo także historię, archeologię, patrystykę etc.
Ad rem.
Jeśli orientalne też Cię interesują, to niedawno wyszła książka "Starożytne kulty misteryjne" http://www.homini.com.pl/index.php?s=karta&id=89, na pewno biblioteki i księgarnie w Danzigu mają. Nie wiem, czy temat o wpływie pogaństwa na święta chrześcijańskie jest też aktualny, ale myślę, że Marcel Simon w "Cywilizacji wczesnego chrześcijaństwa" coś o tym będzie mówił.
Bons fut li siecles al tens ancienor,