pomocy!! Romulus i Remus
pomocy!! Romulus i Remus
Mam odpowiedzieć na takie pytania:
Czy Romulus i Remus są postaciami z przeszłości czy postaciami wszystkich czasów?
Jakich bohaterów literackich Romulus i Remus są archetypami?
Bardzo proszę o pomoc, nie mam pojęcia co mogę tu napisać...
Mamy się jeszcze oprzeć o jakieś teksty kultury, może macie jakieś przykłady??
Czy Romulus i Remus są postaciami z przeszłości czy postaciami wszystkich czasów?
Jakich bohaterów literackich Romulus i Remus są archetypami?
Bardzo proszę o pomoc, nie mam pojęcia co mogę tu napisać...
Mamy się jeszcze oprzeć o jakieś teksty kultury, może macie jakieś przykłady??
-
- Civis Latinus
-
- Tribunus militum
W pierwszym pytaniu może chodzić o to, że we wszystkich czasach, kręgach kulturowych itp, można znaleść postaci odpowiadajace Romulusowi i Remusowi, tak jak np. wymienieni już wcześniej Kain i Abel.
... beznadziejnym, Ikarowym lotem byłby cały wysiłek kultury nowoczeswnej, gdyby przez nierozwagę straciła podporę tych skrzydeł, które jej przypiął geniusz kultury klasycznej.
Gustaw Przychodzki
Gustaw Przychodzki
-
- Civis Latinus
Die feindlichen Brueder
Bliźniaki/bliźnięta - omówienie tych dwu haseł znajdziesz w słowniku Symboli Juana Eduardo Cirlot, Wyd. Znak, Kraków 2000, s. 83,
w Słowniku mitologii ludów indoeuropejskich A.M.Kempińskiego, SAWW, Poznań 1993, s.75. Powinny być w dowolnej czytelni naukowej lub szkolnej. Jest to również częsty motyw literacki m.in. w literaturze niemieckiej.
w Słowniku mitologii ludów indoeuropejskich A.M.Kempińskiego, SAWW, Poznań 1993, s.75. Powinny być w dowolnej czytelni naukowej lub szkolnej. Jest to również częsty motyw literacki m.in. w literaturze niemieckiej.
Nullum numen habes, si sit Prudentia: nos te,
nos facimus, Fortuna, deam, coeloque locamus.
Iuv. Sat, X 365-6
nos facimus, Fortuna, deam, coeloque locamus.
Iuv. Sat, X 365-6