Kaczmarski
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
Kaczmarski
Czyż nie jest to piękne??? Kaczmarskiego to wszakże o Cezarze piosenka
Galia est omnis divisa in partes tres
Quorum unam incolunt Belgae aliam Aquitani
Tertiam qui ipsorum lingua Celtae nostra Galii appellantur
O, Ave Caesar morituri te salutant!
Nad Europą twardy krok legionów grzmi
Nieunikniony wróży koniec republiki
Gniją wzgórza galijskie w pomieszanej krwi
A Juliusz Cezar pisze swoje pamiętniki
Gallia...
Pozwól Cezarze gdy zdobędziemy cały świat
Gwałcić rabować sycić wszelkie pożądania
Proste prośby żołnierzy te same są od lat
Juliusz Cezar milcząc zabaw nie zabrania
Gallia...
Cywilizuje podbite narody nowy ład
Rosną krzyże przy drogach od Renu do Nilu
Skargą, krzykiem i płaczem rozbrzmiewa cały świat
A Juliusz Cezar ćwiczy lapidarność stylu!
Gallia...
Galia est omnis divisa in partes tres
Quorum unam incolunt Belgae aliam Aquitani
Tertiam qui ipsorum lingua Celtae nostra Galii appellantur
O, Ave Caesar morituri te salutant!
Nad Europą twardy krok legionów grzmi
Nieunikniony wróży koniec republiki
Gniją wzgórza galijskie w pomieszanej krwi
A Juliusz Cezar pisze swoje pamiętniki
Gallia...
Pozwól Cezarze gdy zdobędziemy cały świat
Gwałcić rabować sycić wszelkie pożądania
Proste prośby żołnierzy te same są od lat
Juliusz Cezar milcząc zabaw nie zabrania
Gallia...
Cywilizuje podbite narody nowy ład
Rosną krzyże przy drogach od Renu do Nilu
Skargą, krzykiem i płaczem rozbrzmiewa cały świat
A Juliusz Cezar ćwiczy lapidarność stylu!
Gallia...
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
-
- Senator
- Proconsul
-
- Senator
Co nie zmienia faktu, że już na tym forum się znajduje.
http://lacina.strefa.pl/forum/viewtopic ... c&start=15
Zresztą określenie "piosenki" w stosunku do twórczości Kaczmarskiego jest nieco na wyrost Pod wzgędem muzycznym nigdy wiele nie osiągnął.
http://lacina.strefa.pl/forum/viewtopic ... c&start=15
Zresztą określenie "piosenki" w stosunku do twórczości Kaczmarskiego jest nieco na wyrost Pod wzgędem muzycznym nigdy wiele nie osiągnął.
Oremus et pro perfidis Judaeis: ut Deus et Dominus noster auferat velamen de cordibus eorum; ut et ipsi agnoscant Jesum Christum Dominum nostrum.
http://derepublica.blox.pl
http://derepublica.blox.pl
A ja właśnie męczyłam się, żeby wkleić tu "Pompeje" Kaczmarskiego, a i ten utwór już się znalazł w ty miejscu, gdzie wskazuje C. Iulius Aquilius
W każydym razie tą piosenkę słyszałam poraz pierwszy na tutorialu u dr Wikarjak, pt. Wybuch Wezuwiusza; wrażenia niesamowite, biedny piesek
Kaczmarski działał w obszarze poezja śpiewana, która niekoniecznie wymaga super skali głosu, ważny jest tekst i wykonanie, które ten tekst ożywi, dla mnie nikt inny nie wykonałby tych "piosenek" lepiej niż Kaczmarski
W każydym razie tą piosenkę słyszałam poraz pierwszy na tutorialu u dr Wikarjak, pt. Wybuch Wezuwiusza; wrażenia niesamowite, biedny piesek
Kaczmarski działał w obszarze poezja śpiewana, która niekoniecznie wymaga super skali głosu, ważny jest tekst i wykonanie, które ten tekst ożywi, dla mnie nikt inny nie wykonałby tych "piosenek" lepiej niż Kaczmarski
Vultus est index animi.
- Proconsul
oj, znalazłaby się całkiem spora grupa ludzi, która za taki tekst nie zostawiłaby na Tobie suchej nitkiC. Iulius Aquilius pisze:Zresztą określenie "piosenki" w stosunku do twórczości Kaczmarskiego jest nieco na wyrost Pod wzgędem muzycznym nigdy wiele nie osiągnął.
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
W takim razie czekam na demoMartinus Petrus Garrulus pisze:nie słyszałaś wykonania mojego i Konrada
Ale tak serio, jeśli organizujecie szkołę żywej w Krakowie to może też festiwal piosenki łacińskiej? no może festiwal to za duże słowo, powiedzmy przegląd...
Ja sama nie umiem śpiewać na tyle, żeby wziąć w nim udział ( do tej pory śpiewałam tylko kolędy łacińskie na naszych grupowych wigiliach, ale oczywiście nie solo ), lecz sądzę, że znajdzie się kilka talentów, żeby spróbować swoich sił w takim przedsięwzięciu. Nie bez przyczyny mówi się, że kto śpiewa ten dwa razy się modli. Ten kto śpiewa piosenki po łacinie dwa razy=>mocniej ożywia łacinę
Ostatnio zmieniony ndz 08 paź 2006, 22:52 przez Iulia, łącznie zmieniany 1 raz.
Vultus est index animi.
My mamy w grupie chłopaka o melodyjnym głosie, więc myślę, że chociaż jakieś zespoły by powstały i mogłyby zaprezentować utwory po łacinie. Hmm my nie mogliśmy śpiewać kolęd na łacinie w okresie Wigilii
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
Dlaczego nie mogliście? my zawsze robimy sobie wigilię najpierw mielismy ją na łacinie, ostatnio na stylistyce łacińskiej i wrecz warunkiem jest to, żeby taka wigilia miała jakiś związek z łaciną, więc śpiewamy kolędy a w tym roku mieliśmy też wielkanoc na grece i tłumaczyliśmy coś tam, wybaczcie już nie pamiętam co, ale też było fajnie
Vultus est index animi.
- Proconsul
jeśli chcesz usłyszeć nasze wykonanie, to serdecznie zapraszam do Krakowa nawet jutro
występ jest darmowy, lecz mile widziane jest ugotowanie jakiegoś obiadu zawierającego mięso dla wygłodniałych śpiewajacych studentów FK
występ jest darmowy, lecz mile widziane jest ugotowanie jakiegoś obiadu zawierającego mięso dla wygłodniałych śpiewajacych studentów FK
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
- Castlereigh
- Civis Romanus
Powtarzam to czasem tym, którzy nie chcą mnie słuchać, bo ja strasznie fałszuję Zawsze były mi bliskie patenty Nerona, który spędzał ludzi na swój występ i stawiał na widowni silnych panów z pejczami, którzy chłostali tych, którzy za mało entuzjastycznie klaskali - muszę sobie też takich zatrudnićIulia pisze: Nie bez przyczyny mówi się, że kto śpiewa ten dwa razy się modli.
I cytując kawałek piosenki mojego ulubionego zespołu: "Ktoś powiedział: kto śpiewa, modli się razy dwa - ale powiedział to, zanim zaśpiewałem ja."
"Kardynale, wiemy o waszych wysiłkach, mających na celu odkrycie naszych tajemnic. Dajcie sobie z nimi spokój, i tak nie dowiecie się niczego ponad to, co sami zechcemy wam zdradzić."