Parę dni temu zmarła prof. Maria Jaczynowska. Dla tych, którzy nie wiedzą kto to, to mówię: historyk starożytny, autorka wielu książek z historii Rzymu, a zwłaszcza tej najsłynniejszej, z której trzeba zdawać egzamin (przynajmniej w Toruniu).
Ja miałam to szczęście, że miałam z nią wykłady i mam jej wpis w indeksie. Egzamin nie poszedł mi dobrze, bo ona lubiła Chrześcijaństwo a ja Wczesne Cesarstwo.
Uczcijmy ją minutą ciszy.
Zmarła prof. Jaczynowska
Zmarła prof. Jaczynowska
Si vis amari, ama
- Flavius Aetius
- Propraetor
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
nie wiem czemu, ale da się zaobserwować, że panie profesorki historii starożytnej uwielbiają chrześcijaństwo (np: Jaczynowska, Dzielska) zaś panowie wojny, uzbrojenie, okres cesarstwa w Rzymie i walki Greków z Macedonią...
o śmierci dowiedziałem się dzisiaj na wykładzie z historii starożytnej...
podziwiam jej pasję i wiedzę oraz bystrość umysłu - co widać przy lekturze jej książek - szkoda, że pani prof. przeszła już do historii, obyśmy mieli więcej takich naukowców!
o śmierci dowiedziałem się dzisiaj na wykładzie z historii starożytnej...
podziwiam jej pasję i wiedzę oraz bystrość umysłu - co widać przy lekturze jej książek - szkoda, że pani prof. przeszła już do historii, obyśmy mieli więcej takich naukowców!
Ostatnio zmieniony śr 27 lut 2008, 01:22 przez Martinus Petrus Garrulus, łącznie zmieniany 1 raz.
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Ja mam innego Mistrza od historii, który prof. Jaczynowskiej sympatią nie darzył. Jednak uczczę jej śmierć minutą ciszy Coraz mniej wybitnych historyków zostaje...
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles