Zmotywowany do nauki.
Zmotywowany do nauki.
Witam, jestem zmotywowany do nauki łacińskiego - potrzebuje informacji na temat książek, z których mógłbym nauczyć się solidnych podstaw.
Ostatnio zmieniony pt 26 sie 2011, 11:55 przez Daemon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Tribunus popularis
Re: Zmotywowany do nauki.
Czy masz jakieś podstawy, czy ktokolwiek (poza tym forum) pomoże ci w nauce, czy znasz angielski, ile jesteś w stanie wydać?
Jeżeli chodzi o edukacje i wiedzę to dla mnie zagadnienie nie ma ceny.
Podstaw w łacin nie mam poza generalnym zainteresowaniem jej nauki - innymi słowy mówiąc wiem za co się biorę nie brnąć na ślepo.
Jeżeli ktokolwiek z forum byłby skłonny jestem jak najbardziej otwarty.
Znam angielski.
Ah i chciałbym być świadom czy łacina średniowieczna różni się od tej nowożytnej bądź materiał, który wykazuje zmiany z ewentualnymi komentarzami co zmieniono.
Podstaw w łacin nie mam poza generalnym zainteresowaniem jej nauki - innymi słowy mówiąc wiem za co się biorę nie brnąć na ślepo.
Jeżeli ktokolwiek z forum byłby skłonny jestem jak najbardziej otwarty.
Znam angielski.
Ah i chciałbym być świadom czy łacina średniowieczna różni się od tej nowożytnej bądź materiał, który wykazuje zmiany z ewentualnymi komentarzami co zmieniono.
-
- Tribunus popularis
Lingua Latina Per Se Illustrata (koniecznie, zwłaszcza, jeśli pieniądze faktycznie nie grają roli), http://www.textkit.com/latin_grammar.php (książki stąd, sam uczyłem się z D'ooge'a, za darmo, więc możesz sam wypróbować). Odradzam polskie podręczniki, znam sporą część z nich i większość nie nadaje się absolutnie do niczego, a już zupełnie do nauki łaciny.
Więcej nie chce mi się pisać, tym momencie zdałem sobie sprawę, że takich wątków była już cała masa, użyj "Szukaj".
Znasz angielski, więc http://en.wikipedia.org/wiki/Medieval_Latin
Na szybkości dodam jeszcze, że przed nauką łaciny radziłbym popracować nad polszczyzną.
Więcej nie chce mi się pisać, tym momencie zdałem sobie sprawę, że takich wątków była już cała masa, użyj "Szukaj".
Znasz angielski, więc http://en.wikipedia.org/wiki/Medieval_Latin
Na szybkości dodam jeszcze, że przed nauką łaciny radziłbym popracować nad polszczyzną.
Te błędy są wynikiem czegoś innego niż brakami w języku polskim, możliwe rozkojarzeniem.
Dzięki za informacje posprawdzam to wszystko, a potem gdy będę miał gdzieś blokadę rozpiszę.
Dodam, że również zależy mi na wymowie zatem są jakieś audio-booki cokolwiek bądź techniki na wypracowanie odpowiedniej wymowy ? Metodą prób i błędów również wyjdzie
Dzięki za informacje posprawdzam to wszystko, a potem gdy będę miał gdzieś blokadę rozpiszę.
Dodam, że również zależy mi na wymowie zatem są jakieś audio-booki cokolwiek bądź techniki na wypracowanie odpowiedniej wymowy ? Metodą prób i błędów również wyjdzie
-
- Quaestor
QVAESO
PHONETICA LATINÆ - How to pronounce LatinDaemon pisze:... również zależy mi na wymowie zatem są jakieś audio-booki cokolwiek bądź techniki na wypracowanie odpowiedniej wymowy ?
DATE MIHI VENIAM PEREGRINVS SVM LINGVAE LATINAE PARVISCIVS LINGVAE POLONICAE INSCIVS
-
- Tribunus popularis
Re: QVAESO
Jak nie jesteś akademikiem to stronka w 100% wystarczy. Tylko nie wierz nikomu, kto ci będzie próbował wciskać, że polska tradycyjna wymowa jest podobna do klasycznej łacińskiej (taką ciemnotę wciskają nawet na uniwerkach), z prawdą to nie ma nic wspólnegoparviscius pisze:PHONETICA LATINÆ - How to pronounce Latin
Dziękuje za te informacje.
Biorę się do pracy.
Biorę się do pracy.