pomocy

Problemy gramatyczne i ich rozwiązania.
Baroncom

pomocy

Post autor: Baroncom »

Singularis Pluralis

Nom. bonum bona
Gen. boni bonorum
Dat. bono bonis
Acc. bonum bona
Abl. bono bonis
Voc. bone bona

Witam serdecznie :)
dopiero co zaczyna, przygode z łaciną i mam taki problem, otóż wg. koncówek deklinacji II podanych na stronie oraz w książce, którą posiadam dla Voc. sing. rodzaju nijakiego jest -um, jednakże w przykładzie odmiany przymiotnika bonus, -a, -um na stronie przyjmuje końcówke e. Także czy to jest jakiś wyjątek, albo jakaś zasada mi nieznana czy może wkradł się błąd.
Bardzo prosze o wypowiedz, gdyż zbliża mi się koło z łaciny a nie chciałbym zostać zaskoczony czymś

za wszelką pomoc z góry dziękuje

pozdrawiam !!!!!!!!!
Guncelin
Civis Latinus

Królowa Bona

Post autor: Guncelin »

Nie martw się; ile razy w nijakim odmieniałem "bona,-us,-um" zawsze było dobrze jak w vocativusie rodzaju nijakiego miałem "bonum". A jest to wynik jednej z podstawowych zasad gramtyki, mianowicie zasady 1-4-6, która nakazuje w rodzaju nijakim bez względu na deklinację zachować te same końcówki w nominativie (1), accusativie (4) i vocativie (6)... Natomiast rodzaj męski będzie miał w vocativie "bone". Nadmieniając jeszcze, że wyrazy kończące się na "us" i "um" wyżej wspominanych rodzajów należą do Deklinacji II, jest możliwa pomyłka kiedy chcemy zestawić ogólnie końcówki tejże deklinacji (wtedy możliwe jest zlanie sie w jedno, jak w przykładzie)
Stanislaus
Peregrinus

Post autor: Stanislaus »

Trzeba jeszcze pamiętać o tym, że przy końcówce -ius, vocativus nie ma tego -e na końcu. Odcina się -us, pozostaje -i.
ODPOWIEDZ