która to koniugacja?
która to koniugacja?
Witam, chciałabym się dowiedzieć do której koniugacji należą czasowniki takie jak: sacrifico, are ; cogito, are ; i inne tym podobne (których temat kończy się na zwykłe a, a nie długie). Czy jest to I koniugacja? Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję
-
- Quaestor
Wszystkie czasowniki, których forma bezokolicznika kończy się na –are, należą do pierwszej koniugacji.AJ_89 pisze:Witam, chciałabym się dowiedzieć do której koniugacji należą czasowniki takie jak: sacrifico, are ; cogito, are ; i inne tym podobne (których temat kończy się na zwykłe a, a nie długie). … … …
Samogłoska a przed spółgłoską r we wszystkich bezokolicznikach pierwszej koniugacji zawsze jest długa, ale długości samogłoski w piśmie zwykle nie zaznaczano. Tylko czasownik dare ma krótkie a przed r, to jest, tylko temat czasownika dare kończy się na krótkie a, bet ten czasownik także należy do pierwszej koniugacji.AJ_89 pisze:dzięki nie wiedziałam, że to jest długie a.
Jeśli oznaczyć wszystkie długie samogłoski, to formy podstawowe omówionych powyżej czasowników wygląda tak:
- sacrificāre, sacrificō, sacrificāvī, sacrificātum
cōgitāre, cōgitō, cōgitātum, cōgitāre
dare, dō, dedī, datum
DATE MIHI VENIAM PEREGRINVS SVM LINGVAE LATINAE PARVISCIVS LINGVAE POLONICAE INSCIVS
Ja mam takie pytanko, bo nie za bardzo znam się na łacinie: Czym się różni I koniugacja od II koniugacji???
Przyglądałam się końcówkom i wydaje mi się, że w obu koniugacjach są identyczne, no chyba, że czegoś nie zauważyłam... Według mnie różnią się tylko końcówką tematu. A skoro tylko tym się różnią to po co robić dwie oddzielne koniugacje, skoro można zrobić jedną i napisać, że temat kończy się na a lub na e???
Czy mógłby ktoś mi to wytłumaczyć?
Z góry bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam
Przyglądałam się końcówkom i wydaje mi się, że w obu koniugacjach są identyczne, no chyba, że czegoś nie zauważyłam... Według mnie różnią się tylko końcówką tematu. A skoro tylko tym się różnią to po co robić dwie oddzielne koniugacje, skoro można zrobić jedną i napisać, że temat kończy się na a lub na e???
Czy mógłby ktoś mi to wytłumaczyć?
Z góry bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam
- Flavius Aetius
- Propraetor
-
- Tribunus militum
Ucz sie, ucz. Ja też mam 15 lat i moge powiedziec, że na naukę łaciny nigdy za wcześnie. Ważne tylko żeby się nie zniechęcać
... beznadziejnym, Ikarowym lotem byłby cały wysiłek kultury nowoczeswnej, gdyby przez nierozwagę straciła podporę tych skrzydeł, które jej przypiął geniusz kultury klasycznej.
Gustaw Przychodzki
Gustaw Przychodzki