Akcenty

Problemy gramatyczne i ich rozwiązania.
Awatar użytkownika
Sarmatis
Civis Romanus

Post autor: Sarmatis »

Martinus Petrus Garrulus pisze: jeśli dostrzeżesz w łacinie klasycznej "K" w środku wyrazu, to z pewnością dostaniesz Nagrodę Nobla za odkrycie stulecia :lol:

To za takie rzeczy dają Nobla ? :shock: warto by poszukać (może małe, niewinne fałszerstwo na starodruku popełnić ? :lol: )
Awatar użytkownika
Sarmatis
Civis Romanus

A teraz wypowiem się :D :

Bez tego różnorodnego akcentu, czasem trudnego do odgadnięcia, ogarnięcia, zapamiętania itp., łacina nie miałaby tyle uroku. 8)

I naprawdę rozśmieszyły mnie informacje, które znalazłam na jakiejś stronie francuskiej : że najpiękniejszą rzeczą w łacinie jest akcent, ale też najtrudniejszą i w zasadzie nie konieczną.
Bardzo typowe dla Francuzów, którzy wszystko akcentują na ostatnią sylabę. :D Śmiesznie musi brzmieć łacina w takim wydaniu :roll:
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bq
Tribunus militum

Post autor: Bq »

Taki lekki "smaczek prawdziwości" możnaby mieć, gdyby dać do czytania proze np. Serbowi, który w swoim jezyku odróżnia długie samogłoski od krótkich = jednak ma ich w jego jezyku tyle, by każda mógł zaznaczyć. nie mniej brzmi to jakos bardziej naturalnie niz nasze wypociny mea sententia :-)

Pozdrawiam!
Antiquorum non immemores nova creemus inveniamusque! Kazimierus Kumaniecki.
Awatar użytkownika
Sarmatis
Civis Romanus

faktycznie wypociny, ale się staramy :D

Pytanie o akcenty : potiora - czy w tak odmienionym potior akcentujemy "i" ?
Awatar użytkownika
Kore
Senator

Post autor: Kore »

W comparativach, we wszelkich przypadkach poza nominativem singularis "o" jest długie. Stąd zaakcentujemy potiora, na 2 od końca. :)
Surdi te dicunt, mea Musa Latina, silentem

/M.Freundorfer
Awatar użytkownika
Sarmatis
Civis Romanus

otóż właśnie ten nom. singularis mnie zmylił ! dzięki :D
Awatar użytkownika
Sarmatis
Civis Romanus

Przy okazji jeszcze zapytam o Alkibiadesa.
W słowie Alcibiades w pewnym starym słowniku "a" znajdujące się przed "d" oznaczono jako krótkie, tymczasem (nie wiem czy ma to jakieś znaczenie?) w innych słownikach nie zaznaczono nic, tak jakby "a"było długie, a po grecku brzmi: Ἀλκιϐιάδης. Czy może być w tamtym małym słowniku błąd, czy też mam akcentować "i" ? Jest to dla mnie szczególnie istotne, gdyż jest to bohater mojej lektury:D
ODPOWIEDZ