Co to za infinitivy i participia?

Problemy gramatyczne i ich rozwiązania.
karola90
Peregrinus

Co to za infinitivy i participia?

Post autor: karola90 »

Witam!
Mam ogromną prośbę!
Muszę stwierdzić co to za infinitivy- czy mogłabym liczyć na pomoc kogoś, kto się na tym zna? Bo ja jestem zielona.... :/

auditum iri- inf. futuri passivi
erravisse- inf. perfecti activi
poni- inf. praesenti passivi
inventas esse- inf. perfecti passivi
facturos esse- inf. perfecti passivi

Czy mam rację, czy jednak to nie są infinitivy, lub nie te, które mi się wydawało, że są?

Muszę też poradzić sobie z participiami- tu już kompletnie wymiękam...

dicemus- par. perfecti passivi
laudavistis- tu nie mam zielonego pojęcia! czy to w ogóle participium?
i w tym zdaniu też nie mogę kompletnie odnaleźć participium- Mendaci homini dicenti verum non credimus. (credimus? part. perf. passivi?)

Z góry dziękuję za pomoc!!
Awatar użytkownika
Alopex Lagopus
Praetor

Re: Co to za infinitivy i participia?

Post autor: Alopex Lagopus »

Hmm,
Dwa ostatnie infinitywy są rzeczywiście futuryczne - nie są jednak pasywne. Reszta w tej części dobrze.

Co do participiów, występują w czterech typach, z których każdy ma swoją cechę charakterystyczną:
końcówka -ns (Genetivus -ntis) do tematu praesens - participium praesentis (activi) - np. dicens
końcówki -us -a -um (dodawane do formy tematu supini - ostatniego tematu, jakie zwykle podaje w kolejności słownik) - participium perfecti (passivi) - np. dictum
w końcówce dodane -ur- do którego dostawia się końcówki -us, -a, -um (całość również do tematu 4 ze słownika) - participium futuri activi - np. dicturus
do tematu praesens dodawane -nd- i końcówki -us, -a, -um - participium futuri passivi (tzw. gerundivum) - np. dicendus

Rozwiązań zadań nie podaję, ale to wyżej powinno ci pomóc.
Tyle ode mnie.
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
ODPOWIEDZ