jak zamienic z rodzaju meskiego na zenski ' Ut exeam melior
jak zamienic z rodzaju meskiego na zenski ' Ut exeam melior
mam problem z przeksztalceniem tej sentencji dla siebie... probowalam na wielu slownikach ale nie daja rady... jakby ktos wiedzial i pomogl bylabym bardzo wdzieczna... zalezy mi tez na czasie bo do jutra musze juz przedstawic gosciaowi co chcem...
-
- Quaestor
jak zamienić z rodzaju męskiego na żeński Ut exeam melior nijakizka107 pisze:mam problem z przeksztalceniem tej sentencji dla siebie... probowalam na wielu slownikach ale nie daja rady... jakby ktos wiedzial i pomogl bylabym bardzo wdzieczna... zalezy mi tez na czasie bo do jutra musze juz przedstawic gosciaowi co chcem...
mam problem z przekształceniem tej sentencji dla pań Sentencja może być przetłumaczena i w żeńskim rodzaju
DATE MIHI VENIAM PEREGRINVS SVM LINGVAE LATINAE PARVISCIVS LINGVAE POLONICAE INSCIVS
Re: jak zamienic z rodzaju meskiego na zenski ' Ut exeam mel
hm... to melior to sie chyba napewno nie odmienia bo wczoraj siedzialam nad tym pol nocy i rzeczywiscie nic nie znalazlam ale to odeszlam moze sie jakos odmienia? bo watpie zeby bylo tak samo dla rodzaju zenskiego i meskiego... chociaz ja o lacinie nie mam zielonego pojecia wiec moze i tak jest ale fajnie gdyby jakas osoba ktora sie uczy tego jezyka mi odpowiedziala bo jak zauwazylam jest tu wiele osob ktore wiedza nie wiecej niz ja a sie udzielaja a potem bedzie juz zapozno na zmiane...
-
- Tribunus popularis
parviscius wie co mówi. Czasownik łaciński nie różnicuje rodzajów. Uprzedzam też pytanie o "melior", formy męskie i żeńskie są sobie równe.
Ostatnio zmieniony czw 23 cze 2011, 04:50 przez Fluvius Magnus, łącznie zmieniany 1 raz.
jak juz mowilam z lacina nie mialam stycznosci ale teraz juz bede pamietala:) dzieki za pomoc...