Proszę o pomoc w odmianie - nie wiem, czy należy podwajać "i" w dat. i abl. pluralis i nie mam pojęcia, czy w przypadku słowa "nostra" zasady dotyczące deklinacji I mają jakiekolwiek znaczenie?
historia clara
Nom. historia clara --- historiae clarae
Gen. historiae clarae --- historiarum clararum
Dat. historiae clarae --- historiis claris
Acc. historiam claram --- historias claras
Abl. historia clara --- historiis claris
Voc. historia clara --- historiae clarae
patria nostra
Nom. patria nostra --- patriae nostra
Gen. pariae nostrae --- patriarum nostrarum
Dat. patriae nostrae --- patriis nostris
Acc. patriam nostram --- patrias nostras
Abl. patria nostra --- patriis nostris
Voc. patria nostra --- patriae nostrae
Proszę o pomoc
-
- Peregrinus
Re: Proszę o pomoc
Jakimś specjalnym "podwajaniem" bym tego nie nazwał. Po prostu, pierwsze i należy do tematu: histori-, patri-, zaś drugie do końcówki: -is. Nie ma co panikować, jeśli dwa i pojawią się tu obok siebie, więc odmiana jest dobra.Marilienne pisze:(...) nie wiem, czy należy podwajać "i" w dat. i abl. pluralis (...)
W zasadzie mają. Przymiotnik ma formy noster (m), nostra (f) i nostrum (n). Formy (m) i (f) odmieniają się wg drugiej deklinacji (jak np. odpowiednio magister i templum), zaś forma (f) odmienia się wg pierwszej deklinacji (jak np. porta).Marilienne pisze:(...) i nie mam pojęcia, czy w przypadku słowa "nostra" zasady dotyczące deklinacji I mają jakiekolwiek znaczenie?
Tu literówka chyba. Powinno być w l.mn. patriae nostrae.Marilienne pisze:Nom. patria nostra --- patriae nostra
Na Wiktionary odmienili już kilka wyrazów: historia, patria, noster.
-
- Peregrinus
Re: Proszę o pomoc
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Ostatni raz miałam styczność z łaciną rok temu i wszystko powylatywało mi z głowy