zdania względne

Problemy gramatyczne i ich rozwiązania.
sbsssj
Civis Latinus

zdania względne

Post autor: sbsssj »

Wśród różnych rodzajów zdań podrzędnych zdarzają się zdania względne. I tak np. obok zdań skutkowych występują względne skutkowe, czy np. oprócz zdań przyzwalających zdarzają się też zdania względne przyzwalające.

Moje pytanie brzmi w jaki sposób rozpoznać w tekście, że dane zdanie jest właśnie względne - skutkowe, przyczynowe, przyzwalające, itp. Czy te typy zdań charakteryzuje jakaś szczególna cecha? Problemów nie mam jedynie przy znajdowaniu zdań względnych przydawkowych, przy innych miewam kłopoty.

Z góry dziękuję za objaśnienie.
Pozdrawiam.
parviscius
Quaestor

¿ … … … ?

Post autor: parviscius »

sbsssj pisze:Wśród różnych rodzajów zdań podrzędnych zdarzają się zdania względne. I tak np. obok zdań skutkowych występują względne skutkowe, czy np. oprócz zdań przyzwalających zdarzają się też zdania względne przyzwalające.
Moje pytanie brzmi w jaki sposób rozpoznać w tekście, że dane zdanie jest właśnie względne - skutkowe, przyczynowe, przyzwalające, itp. Czy te typy zdań charakteryzuje jakaś szczególna cecha?
PRIMO: LEGE Zdania wzgledne, Zdania złożone podrzędnie
SECVNDO: Zdanie względne lub przydawkowe rozpoczyna się zaimkiem względnym i orzeczenie występuje w trybie oznajmującym (modus indicātīvus); w zdaniach względno-okolicznikowych (względno-celowych, względno-przyczynowych, względno-skutkowych, … … … ) orzeczenie występuje w trybie przypuszczającym (modus coniūnctīvus)
DATE MIHI VENIAM PEREGRINVS SVM LINGVAE LATINAE PARVISCIVS LINGVAE POLONICAE INSCIVS
ODPOWIEDZ