deklinacje w pigułce

Problemy gramatyczne i ich rozwiązania.
Awatar użytkownika
Troll
Peregrinus

deklinacje w pigułce

Post autor: Troll »

Salve!
Istnieje gdzieś zestawienie wszystkich deklinacji w formie tabelki? pytam, bo moje lenistwo nie pozwala mi szukać samodzielnie. Gdyby takie coś istniało, to bardzo proszę o drogowskaz gdzie szukać. A gdyby nie istniało, to może ktoś pokusi się i zaciekawi i zachęci do zrobienia owego zestawienia dla mnie? Przeogromnie by mi to ułatwiło życie :roll:
Mam nadzieje, że mogę liczyć na Waszą pomoc.
Dziękuję i Dobrej Nocki.

-

Umkło mi, przepraszam, to z lenistwa, już mam. Nie wiem jak się kasuje tematy, więc zostawiam tak :oops: Pozdrawiam...
Guncelin
Civis Latinus

No tak łatwo niebędzie

Post autor: Guncelin »

Już ktos coś takiego zrobił i to w nie jednym słowniku tyle, że trzeba taki słownik nabyć (polecam sprawdzić czy są tabelki nim się go kupi; z drugiej strony nie jest to słownikowym dogmatem). Oczywiście nie zachęcam tu do kupowania odrazu Plezi... Natomiast sam prywatnie polecam (i zawsze będę polecał) podręcnik Jurewicz, Winniczuk, Żuławska, Podręcznik dla lektoratów itd. co ileś tam lekcji są tabelki z deklinacjami (lekcje podsumówujące) w których mamy tabelki aż do Dekl. V (w tym bardzo pomocna tabela Dekl. III). Ja oczywiście gorąco polecam zakup ale można sobie odpowiednie strony wyszukać i skserować. Istnieje w tej książce też bardzo pomocny słowniczek wskazujący na rodzaj rzeczowników (wbrew pozorom nie w każdym słowniku to jest). Na koniec musze powiedzieć, że poza Dekl. III to w sumie nie trudno jest zapamietać deklinacje.

Vale!
Gość

odpowiedź

Post autor: Gość »

w moim skrypcie do łaciny są tabelki z klarownym tłumaczeniem: "Exercitationes Latinae"
Awatar użytkownika
Troll
Peregrinus

Re: odpowiedź

Post autor: Troll »

Anonymous pisze:w moim skrypcie do łaciny są tabelki z klarownym tłumaczeniem: "Exercitationes Latinae"
a gdzie on jest? ten skrypt...? :wink:
Mafdżer
Quaestor

Post autor: Mafdżer »

Na końcu Disce Latine 1 zestawienie wszystkich deklinacji[/u]
Wendelin
Peregrinus

Post autor: Wendelin »

hej,
podręcznik Rezlera oferuje tabelki zbiorcze
inna sprawa, że są miejscami mało czytelne
ODPOWIEDZ