Stopniowanie przymiotników i przysłówków
Stopniowanie przymiotników i przysłówków
Bardzo proszę o pomoc w trzech następujących zadaniach:
1.Uzupełnij pamiętając o zachowaniu rodzaju,liczby i przypadku:
POSITIVUS COMPARATIVUS SUPERLATIVUS
................ altiorem .....................
................ ..................... felicissima
................ maioris .....................
sobrius ..................... .....................
clemens ...................... .....................
2.Od podanych przymiotników utwórz przysłówki i podaj ich pełne stopniowanie:
SIMPLEX, MENDOSUS
3.Przetłumacz i podaj funkcję wyróżnionego wyrazu:
Galli DEORUM maxime Mercurium colunt.
Bardzo proszę o pomoc przynajmniej w części tych zagadnień!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![/b]
1.Uzupełnij pamiętając o zachowaniu rodzaju,liczby i przypadku:
................ altiorem .....................
................ ..................... felicissima
................ maioris .....................
sobrius ..................... .....................
clemens ...................... .....................
2.Od podanych przymiotników utwórz przysłówki i podaj ich pełne stopniowanie:
SIMPLEX, MENDOSUS
3.Przetłumacz i podaj funkcję wyróżnionego wyrazu:
Bardzo proszę o pomoc przynajmniej w części tych zagadnień!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![/b]
Tutaj ostatnio dużo się mówiło o tym, by nie pisać za kogoś zadań, więc raczej należałoby się tego trzymać, mając na uwadze to, że to na takie zadanie wygląda.
Jeżeli masz problem ze stopniowaniem, to napisz, a ktoś na pewno Ci pomoże.
Jeśli chodzi o mnie to z ciekawości napisze cwiczenie trzecie:
Spośród bogów Galowie najbardziej czczą Merkurego.
DEORUM - Genetivus Partitivus
Jeżeli masz problem ze stopniowaniem, to napisz, a ktoś na pewno Ci pomoże.
Jeśli chodzi o mnie to z ciekawości napisze cwiczenie trzecie:
Spośród bogów Galowie najbardziej czczą Merkurego.
DEORUM - Genetivus Partitivus
Bardzo dziękuję za podpowiedź do zadania trzeciego.A jeśli chodzi o nie pisanie za kogoś zadań to staram się to zrozumieć,ale...uczę się łaciny na pamięć,skrupulatnie notuję i zapamiętuję wszystkie końcóweczki,ale przy robieniu różnego radzaju ćwiczeń nigdy nie mam pewności co do trafności odpowiedzi a teraz zbliżam się do sprawdzianu wiedzy z tego rozdziału i takową pewność chcę posiadać.
Jeszcze raz dziękuję.
WCIAZ CZEKAM NA POMOC PRZY DWOCH PIERWSZYCH ZADANIACH:)
Jeszcze raz dziękuję.
WCIAZ CZEKAM NA POMOC PRZY DWOCH PIERWSZYCH ZADANIACH:)
jeśli, jak sam piszesz jesteś przed sprawdzianem, to spróbuj zrobić te ćwiczenia sam i wklej swoje próby na forum, a my postaramy się je poprawić i skorygować ewentualne błędy, bo jeśli nawet ktoś Ci to napisze, to nie nauczysz się tego tak, jak wtedy, gdy sam to zrobisz i sam dojdziesz do istoty błędu
LINGUA LATINA PULCHERRIMA OMNIUM LINGUARUM EST!!!!!!!
www.ancient-center.prv.pl
Oto co wymyślilam:
altum altiorem altissimum
felix felicior felicissima
magni maioris maximi
sobrius sobrior sobrissimus
clemens clementior clementissimus
Mam ogromne wątpliwości...myślę,że słusznie
Jeśli zaś chodzi o drugie zadanie to nie wiem jak utworzyć przysłówek od przymiotnika,który konczy się na "x"...simplex???natomiast jeśli chodzi o mendosus to mysle,ze przysłowek od tego to mendose...ale i tak nie potrafie tego przestopniować.
Proszę o skorygowanie błędów i pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
altum altiorem altissimum
felix felicior felicissima
magni maioris maximi
sobrius sobrior sobrissimus
clemens clementior clementissimus
Mam ogromne wątpliwości...myślę,że słusznie
Jeśli zaś chodzi o drugie zadanie to nie wiem jak utworzyć przysłówek od przymiotnika,który konczy się na "x"...simplex???natomiast jeśli chodzi o mendosus to mysle,ze przysłowek od tego to mendose...ale i tak nie potrafie tego przestopniować.
Proszę o skorygowanie błędów i pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
no jeśli chodzi o ćwiczenie 1 to bardzo ładnie, tylko sobrius i inne przymiotniki zakończone na -ius, -eus i -uus stopniujemy opisowo przez dodanie magis w comparativie i maxime w superlativie, więc powinno być
sobrius, magis sobrius, maxime sobrius
Mendose to rzeczywiście przysłówek od Mendosus
Stopniuje się jako Mendose, Mendosius, Mendosissime
Przysłówek od Simplex to Simpliciter, czyli do tematu Simplic- dodajemy końcówkę -iter
sobrius, magis sobrius, maxime sobrius
Mendose to rzeczywiście przysłówek od Mendosus
Stopniuje się jako Mendose, Mendosius, Mendosissime
Przysłówek od Simplex to Simpliciter, czyli do tematu Simplic- dodajemy końcówkę -iter
Bardzo dziękuję za pomoc.Mam jeszcze tylko małe pytanie/a.
czy rzeczywiście dobrze napisałam,ze positivus od comparativu maioris to bedzie magni a nie magnis(pytam,bo znajoma upiera się przy swojej wersji).
jesli zas chodzi o comparativus opisowy to czy rzeczywiscie uzywamy słowa magis czy tez magnis?
i jeszcze bym prosila o przestopniowanie przysłówka simpliciter.
Bardzo bardzo bardzo dziękuję
czy rzeczywiście dobrze napisałam,ze positivus od comparativu maioris to bedzie magni a nie magnis(pytam,bo znajoma upiera się przy swojej wersji).
jesli zas chodzi o comparativus opisowy to czy rzeczywiscie uzywamy słowa magis czy tez magnis?
i jeszcze bym prosila o przestopniowanie przysłówka simpliciter.
Bardzo bardzo bardzo dziękuję
dobrze napisałaś, bo maioris to genetivus comparativu, więc genetivus w stopniu równym od magnus to magni
przy opisowych zawsze dodajemy magis i maxime, a są to po prostu comparativus i superlativus od przysłowka magnopere, który oznacza bardzo i analogicznie nawet do polskiego dodajemy "bardziej" i "najbardziej"
nie jestem na 100% pewna, ale wydaje mi się, że stopniuje się go podobnie jak breviter, czyli będzie:
simpliciter, simplicius, simplicissime
przy opisowych zawsze dodajemy magis i maxime, a są to po prostu comparativus i superlativus od przysłowka magnopere, który oznacza bardzo i analogicznie nawet do polskiego dodajemy "bardziej" i "najbardziej"
nie jestem na 100% pewna, ale wydaje mi się, że stopniuje się go podobnie jak breviter, czyli będzie:
simpliciter, simplicius, simplicissime