Pytania zależne

Problemy gramatyczne i ich rozwiązania.
maciek1991
Peregrinus

Pytania zależne

Post autor: maciek1991 »

Witam, mam prosbe czy moze ktos wytlumaczyc mi na czym polega consecutio temporum tj zdania pytajace zalezne? Czy jest jakis schemat dzialan? z gory dziekuje
anima sola
Civis Romanus

Post autor: anima sola »

Schemat jest; consecutio temporum to zasada następstwa czasów; jeżeli w zdaniu nadrzędnym występuje czas głowny (praes., futI, futII) to dla wyrażenia czynności równoczesnej w zdaniu podrzędnym użyjemy con. praes., dla czynności uprzedniej con. perf., a dla czynności późniejszej con. praes. coniug. periphr. act.. Jeżeli występuje czas historyczny (impf., pf, hist.) to dla wyrażenia czynności równoczesnej w przeszłości użyjemy con. impf, dla wyrażenia czynności wcześniejszej con. plpf., a dla czynności późniejszej con. impf. con. periphr. act
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

jeśli chodzi o czynność późniejszą - nie zawsze używamy coniugatio periphrastica activa czasem jest to odpowiednio con. imp. lub praes.

by zilustrować przykładem:

interrogo, utrum hoc feceris - pytam, czy to zrobiłeś
interrogo, utrum hoc facias - pytam, czy to robisz
interrogo, utrum hoc facturus sis / facias - pytam, czy to zrobisz

interrogavi, utrum hoc fecisses - zapytałem, czy to (wcześniej nim zapytałem) zrobiłeś
interrogavi, utrum hoc faceres - zapytałem, czy to robiłeś (wcześniej i w momencie, gdy zapytałem)
interrogavi, utrum hoc facturus esses / faceres - zapytałem, czy to zrobisz
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
parviscius
Quaestor

Post autor: parviscius »

Martinus Petrus Garrulus pisze:interrogo, utrum hoc feceris - pytam, czy to zrobiłeś
putō tē male aliīs verbīs falsō scrīpsisse.
DATE MIHI VENIAM PEREGRINVS SVM LINGVAE LATINAE PARVISCIVS LINGVAE POLONICAE INSCIVS
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

w pytaniach zależnych od czasowników np: pytam, czy... nie wiem, czy... spójnikiem wprowadzającym zdanie podrzędne jest "utrum", które łączy się z kolejnymi moderatorami tekstowymi typu: an, necne, -ne. jeśli chcemy postawić pytanie nacechowane modalnie, np: "nie wiem, czy miałoby to być słuszne" możemy postawić "utrum" bądź "an": nescio, utrum hoc honestum sit. bzw. Nescio, an hoc honestum sit.

owszem, spójnik "utrum" może wprowadzać zdania pytajne niezależne, co nie znaczy, ze nie może być wykorzystywany w zdaniach podrzędnych.
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
ODPOWIEDZ