Problem z utworzeniem koniunktiwu

Problemy gramatyczne i ich rozwiązania.
kargul
Peregrinus

Problem z utworzeniem koniunktiwu

Post autor: kargul »

U Plezi jest czasownik „delineo”, który należy do pierwszej koniugacji. Czy ktoś może wie jak utworzyć od niego coniunctivus? Myślałem o kilku rozwiązaniach tego problemu ale każde z nich wydaje się zbyt samowolną ingerencją w znane mi reguły gramatyczne. Wprawdzie w nawiasie jest podana alternatywna forma „delinio” i przypuszczam, że mogła się wykształcić właśnie ze względu na problem z koniunktiwem, ale nie posiadam dostatecznej wiedzy, żeby to samodzielnie rozstrzygnąć.
REDUNDANTIA IURIS NOCET
parviscius
Quaestor

Re: Problem z utworzeniem koniunktiwu

Post autor: parviscius »

kargul pisze:U Plezi jest czasownik „delineo”, który należy do pierwszej koniugacji.
Wprawdzie w nawiasie jest podana alternatywna forma „delinio” i przypuszczam, że mogła się wykształcić właśnie ze względu na problem z koniunktiwem, ale nie posiadam dostatecznej wiedzy, żeby to samodzielnie rozstrzygnąć.
DELINIARE , jak i DELINEARE także należy do pierwszej koniugacji.
Czasowniki, które należą do pierwszej koniugacji, tworzą coniūnctīvus praesentis (tryb przypuszczający czasu teraźniejszego) przy pomocy cechy ē na mieście końcówki tematu czasu teraźniejszego ā
Obrazek
DATE MIHI VENIAM PEREGRINVS SVM LINGVAE LATINAE PARVISCIVS LINGVAE POLONICAE INSCIVS
kargul
Peregrinus

Dziękuję za odpowiedź ale chyba trochę nie zrozumieliśmy się. Wiem jak się odmienia czasowniki w I koniugacji i „delinio” nie stwarza problemów. Być może opisałem swoje wątpliwości zbyt skrótowo bo chodziło mi o odmianę „delineo” - wygląda jak II koniugacja a należy do I. Dla przykładu weźmy indicativus praes. act. II pers. sing. i przekształćmy go w coniunctivus, co jak sądzę będzie tak wyglądało:

delineās => delin-e-ēs => i dalej chyba delinēs ?

Takie zestawienie e i ē wyglądałoby trochę „e-nadmiarowo” ale gdyby pozostawić tylko ē to wtedy coniunctivus wyglądałby jak indicativus II koniugacji. Oczywiście wiem, że niektóre formy czasowników mogą z różnych przyczyn wyglądać bardzo podobnie lub identycznie, zwłaszcza jak nie zaznaczymy iloczasu ale chyba rzadko zdarza się, że czasownik w I pers. sing. ind. praes. act. jest zakończony na –eo tak jakby należał do II koniugacji.

Problem powstał kiedy mając napisać parę zdań użyłem czasownika „delineo” i szybko bym skończył gdyby nie to, że dalej musiałem użyć koniunktiwu. Ponieważ wtedy się śpieszyłem to zrobiłem unik i zastosowałem synonim. Niestety później mając już czas na przemyślenie tego nie potrafiłem samodzielnie pozbyć się wątpliwości, które jak mam nadzieję tym razem opisałem wystarczająco dokładnie.
REDUNDANTIA IURIS NOCET
parviscius
Quaestor

Post autor: parviscius »

QVAESO
Obrazek
DATE MIHI VENIAM PEREGRINVS SVM LINGVAE LATINAE PARVISCIVS LINGVAE POLONICAE INSCIVS
kargul
Peregrinus

Teraz wszystko jest już jasne. Dziękuję.
REDUNDANTIA IURIS NOCET
ODPOWIEDZ