Witam, mam problemy z rozróżnieniem typów deklinacji III, niby znam podstawowe zasady, ale i tak zawsze okazuje się, że określam słowa błędnie. W tym tygodniu byłam przy odpowiedzi i pani kazała odmienić mi nobilis/nobilis. Zaczęłam odmieniać wg typu mieszanego, ale pani powiedziała, że to typ spółgłoskowy. Dlaczego? czym nobilis/nobilis różni się np. od civis/civis podanego w podręczniku jako przykład typu mieszanego?
Bardzo proszę o pomoc i jeśli ktoś miałby czas - o wyjaśnienie jak rozróżniać typy, bo mimo że dość dobrze radzę sobie z łaciną, właśnie typy deklinacji III są dla mnie niezrozumiałe.
typy deklinacji III
Re: typy deklinacji III
Um..."nobilis" to zasadniczo przymiotnik i istnieje po prostu taka zasada, że przymiotniki III deklinacji w stopniu równym odmienia się według typu... samogłoskowego. Jesteś pewna, że pani powiedziała że powinien to być typ spółgłoskowy?
Osobiście polecam "Gramatykę opisową języka łacińskiego" Jana Wikarjaka (jeżeli jeszcze się z nią nie zetknęłaś) - tam zasady i podziały odmiany deklinacji III są moim zdaniem bardzo przystępnie wytłumaczone.
Osobiście polecam "Gramatykę opisową języka łacińskiego" Jana Wikarjaka (jeżeli jeszcze się z nią nie zetknęłaś) - tam zasady i podziały odmiany deklinacji III są moim zdaniem bardzo przystępnie wytłumaczone.