Kiedy suus a kiedy eius ?

Problemy gramatyczne i ich rozwiązania.
NilfgaardVoice
Civis Latinus

Kiedy suus a kiedy eius ?

Post autor: NilfgaardVoice »

Witam ,mam pewien problem otóż czy mógłby mi ktoś wyjaśnić kiedy w zdaniu używamy suus a kiedy eius :? . np.
Marcus eius filium vocat // Marcus suum filium vocat .
Moje pytanie brzmi, jaka jest różnica, kiedy używamy suus a kiedy eius? Czy istnieje jakaś reguła użycia ? :?: :?:
Awatar użytkownika
A_Kornel
Aedilis plebeius

Re: Kiedy suus a kiedy eius ?

Post autor: A_Kornel »

suus - jego/jej własny/ swój (zaimek zwrotny)
eius - jego/jej (ale nie własne); (dopełniacz zaimka osobowego is/ea/id)
przykłady:
pater līberōs suōs amat - ojciec lubi jego [=swoje własne] dzieci
suōs amīcōs adjuvāt - (on/ona) pomaga swym kolegom

Amica mea mortua est, doleō eius mortem - moja przyjaciółka jest martwa, boleję nad jej śmiercią
Caesar dux magnis fuit; magnī opera eius exīstimāta est - Wielkim był wodzem Cezar, wielkiej wagi są jego dzieła
Ostatnio zmieniony pt 03 sty 2014, 01:07 przez A_Kornel, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie bierz życia zbyt poważnie i tak nie wyjdziesz z niego z życiem. - Kin Hubbard
Don't stop when you're tired, stop when you're done - Johnny Sins
Awatar użytkownika
Alopex Lagopus
Praetor

Post autor: Alopex Lagopus »

Kornel podał przykłady, ja dodam tylko parę słów o zasadach: nie ma :D

Różnie bywa z użytkowaniem tego czy tamtego - zwykle stosuje się je wymiennie. Jedyna wskazówka, jaką można podsunąć jest taka, że w zdaniach, w których znajduje się eius genetywus może mieć inny charakter niż tylko posesywny (tzn. oznaczający przynależność).
Np. w jednym ze zdań przytoczonych wyżej dolor eius nie chodzi o "ból", który jest czyjąć "własnością", ale o taki, który jest przez tę osobę odczuwany (gen. obiectivus (ale mogę się tu mylić)).
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
NilfgaardVoice
Civis Latinus

Post autor: NilfgaardVoice »

Dziękuje Wam bardzo za odpowiedź teraz już rozumiem :) :) .
ODPOWIEDZ