Pytanie do studentów
Pytanie do studentów
Chiciałbym studiować filologie klasyczną. Za rok zdaje mature z polskiego i angielskiego (p. podstwowy) oraz historie (p. rozszerzony). Wiem, że na KUL-u liczy sie polski i j. obcy ale czy p. podstawowy wystarczy do przyjęcia na ten kierunek. Czy musze zdawać wszystko w rozszerzeniu aby miec szanse na przyjęcie?
To zależy, jak będzie liczona punktacja za rok. W tym roku była liczona inaczej niż zwykle, tzn mogłeś być przyjęty na jakiś kierunek nawet z podstawowym przedmiotem ( zmieniła się bowiem nowa matura i w tym roku wybierało się albo podst, albo rozsz, poziom a nie oba ). KUL w informatorze nie podała, czy na filologię chce poziom podstawowy, czy rozszerzony. Sądzę, że jeżeli do roku tego wymagała poziomu podstawowego, to takiego będzie też wymagać za rok, lub jeżeli wymagała rozszerzonego to będzie takowego wymagać. Z rozszerzoną maturą rosną szanse na przyjęcie. Piszę to z punktu widzenia osoby, która od 2 lat reprezentuje kierunek na dniach otwartych i wpisana jest do bazy pomocnych studentów.
Jeżeli nie odezwie się osoba studiująca na KULu na forum, to spróbuję dowiedzieć się czegoś o wymaganiach na rok przyszły.
Jeżeli nie odezwie się osoba studiująca na KULu na forum, to spróbuję dowiedzieć się czegoś o wymaganiach na rok przyszły.
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
Ja co prawda nie studiuję filologii klasycznej, ale jestem na mishu kulowskim i trochę zajęć mam na tym kierunku, więc coś mogę powiedzieć Absolutnie nie martw się o przyjęcie, ponieważ nie ma specjalnie wielu chętnych na studiowanie filologii klasycznej, na studiowanie na kulu, na studiowanie w Lublinie, także już 3 okoliczności Ci sprzyjają Bynajmniej nie oznacza to, że poziom zajęć jest u nas niski,ot po prostu, niska świadomość kandydatów plus zawierzanie stereotypom robią swoje.
Jeśli w informatorze kulowskim jest podane, że wymagany jest poziom rozszerzony, to znaczy tyle, że prawdopodobnie będzie on lepiej punktowany, ale wszyscy inni też pewnie będą przyjmowani. Co roku jest na klasyce tak mało chętnych, że jeszcze we wrześniu są wolne miejsca i zgłaszają się takie osoby, które nie docierają nawet do pierwszej sesji
Także bez obaw, dostaniesz się na 100% Powodzenia!
Jeśli w informatorze kulowskim jest podane, że wymagany jest poziom rozszerzony, to znaczy tyle, że prawdopodobnie będzie on lepiej punktowany, ale wszyscy inni też pewnie będą przyjmowani. Co roku jest na klasyce tak mało chętnych, że jeszcze we wrześniu są wolne miejsca i zgłaszają się takie osoby, które nie docierają nawet do pierwszej sesji
Także bez obaw, dostaniesz się na 100% Powodzenia!
Kropp's angels ;)
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
zależy od uniwersytetu, u nas na UJ przerabiamy na pierwszym roku 6 lektur w oryginale: pierwszy semestr: Nepos (jedna biografia), Cezar (30 rozdziałów z pamiętników - wojna gallijska albo domowa) i Liviusz (Ab urbe condita 30 rozdziałów), drugi semestr: Vergiliusz (dwie eklogi lub fragment z georgik), Vergiliusz (jedna księga Eneidy), Owidiusz (Metamorfozy 300 wersów)
na UWr. mają mniej lektur... ale to nie jest dobre...
tzn: lektury w oryginale czyta grupa ze znajomością łaciny - druga grupa też musi to wszystko przerobić, ale na wyższych latach...
a gdzie chcesz studiować?
w zeszłym roku na UJ trzeba było zdać na maturze:
- j.polski - poziom rozszerzony
- j. obcy nowożytny - poziom podstawowy
- a) trzeci przedmiot do wyboru (obojętnie jaki) poziom rozszerzony
- b) czwary przedmiot: język łaciński i kult. antyczna - jeśli wynik jest wyższy od a) lub jeśli kandydat nie zdawał trzeciego przedmiotu na poziomie rozszerzonym
a teraz jak będzie, to nie wiem... warto brać udział w olimpiadzie łacińskiej, bo można mieć wstęp wolny na każdy uniwerek na FK
na UWr. mają mniej lektur... ale to nie jest dobre...
tzn: lektury w oryginale czyta grupa ze znajomością łaciny - druga grupa też musi to wszystko przerobić, ale na wyższych latach...
a gdzie chcesz studiować?
w zeszłym roku na UJ trzeba było zdać na maturze:
- j.polski - poziom rozszerzony
- j. obcy nowożytny - poziom podstawowy
- a) trzeci przedmiot do wyboru (obojętnie jaki) poziom rozszerzony
- b) czwary przedmiot: język łaciński i kult. antyczna - jeśli wynik jest wyższy od a) lub jeśli kandydat nie zdawał trzeciego przedmiotu na poziomie rozszerzonym
a teraz jak będzie, to nie wiem... warto brać udział w olimpiadzie łacińskiej, bo można mieć wstęp wolny na każdy uniwerek na FK
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Na KUL-u, mam najbliżej, bo mieszkam w Lublinie.
Jeszcze jedno pytanie. Właśnie mam zamiar kupić podręcznik Porta Latina (wyd. Szkolne PWN), ale nie wiem czy materiał gramatyczny jest na przystępnym poziomie (jest początkującym). Czy warto kupić tą książke: http://ksiegarnia.pwn.pl/2130_pozycja.html ?
Jeszcze jedno pytanie. Właśnie mam zamiar kupić podręcznik Porta Latina (wyd. Szkolne PWN), ale nie wiem czy materiał gramatyczny jest na przystępnym poziomie (jest początkującym). Czy warto kupić tą książke: http://ksiegarnia.pwn.pl/2130_pozycja.html ?
Ostatnio zmieniony pn 07 maja 2007, 21:45 przez Apok, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Tribunus militum
Witajcie
Martinie mam do Ciebie pytanie. Czy macie jakis konkrety rozdział z Neposa który macie czytac ,czy sami go wybieracie ,czy robi to wykładowca i z roku na rok wybiera inny. Bardzo mnie to interesuje dlatego ,ze studentem nie jestem a czciałbym przczytac mniej wiecej to co wy czytacie na klasycznej. Jesli macie jakies namiary na program filologi klasycznej ,czyli co nalezy przeczytac w orginale na którym roku i w którym semestrze to bede bardzo wdziedzny.
Martinie mam do Ciebie pytanie. Czy macie jakis konkrety rozdział z Neposa który macie czytac ,czy sami go wybieracie ,czy robi to wykładowca i z roku na rok wybiera inny. Bardzo mnie to interesuje dlatego ,ze studentem nie jestem a czciałbym przczytac mniej wiecej to co wy czytacie na klasycznej. Jesli macie jakies namiary na program filologi klasycznej ,czyli co nalezy przeczytac w orginale na którym roku i w którym semestrze to bede bardzo wdziedzny.
Jeżeli może to być program lektur na UW, to proszę:
dla ścieżki A:
http://www.ifk.uw.edu.pl/lekturya.html
dla ścieżki B ( to, jak ktoś jeszcze polonistykę dobiera ):
http://www.ifk.uw.edu.pl/lekturyb.html
Apoku, filologia opiera się też na tym, aby samemu pracować nad lekturami. I możesz być pewien, że na KULu są również jakieś do samodzielnego przygotowania. Lektury zazwyczaj ułożone są tak, że z roku na rok wzrasta ich poziom. Zaczyna się najczęściej od prostego Cezara i Neposa.
Do Helwiusza: Jeżeli podany jest autor np. Nepos, to sam wybierasz sobie żywot. Z Cezarem jest tak, że wybierasz albo Wojnę galijską, albo domową. Jeśli masz elegie, to również wybierasz je sobie sam. Dla ułatwienia nieraz podane jest, w czym wybierać można
dla ścieżki A:
http://www.ifk.uw.edu.pl/lekturya.html
dla ścieżki B ( to, jak ktoś jeszcze polonistykę dobiera ):
http://www.ifk.uw.edu.pl/lekturyb.html
Apoku, filologia opiera się też na tym, aby samemu pracować nad lekturami. I możesz być pewien, że na KULu są również jakieś do samodzielnego przygotowania. Lektury zazwyczaj ułożone są tak, że z roku na rok wzrasta ich poziom. Zaczyna się najczęściej od prostego Cezara i Neposa.
Do Helwiusza: Jeżeli podany jest autor np. Nepos, to sam wybierasz sobie żywot. Z Cezarem jest tak, że wybierasz albo Wojnę galijską, albo domową. Jeśli masz elegie, to również wybierasz je sobie sam. Dla ułatwienia nieraz podane jest, w czym wybierać można
Mogę Ci dzisiaj przepisać listę lektur z FK na KULu. Z tego, co pamiętam, to są podobne jak na UW
No i sprawdziłam na liście. Niestety, dla I roku jest podana jedynie wiadomość, że lektury są ustalane przez osoby prowadzące ćwiczenia :/ Natomiast na II roku jest 7 lektur z łaciny i 3 z greki, z tym, że są to zazwyczaj tylko wybrane księgi. Z tego co wiem, to studentki (bo mężczyzn to tu niewielu, oj niewielu ) nie skarżą się raczej na trudności ze zdawaniem lektur, jeśli już to na metrykę i gramatykę opisową.
Powodzenia
No i sprawdziłam na liście. Niestety, dla I roku jest podana jedynie wiadomość, że lektury są ustalane przez osoby prowadzące ćwiczenia :/ Natomiast na II roku jest 7 lektur z łaciny i 3 z greki, z tym, że są to zazwyczaj tylko wybrane księgi. Z tego co wiem, to studentki (bo mężczyzn to tu niewielu, oj niewielu ) nie skarżą się raczej na trudności ze zdawaniem lektur, jeśli już to na metrykę i gramatykę opisową.
Powodzenia
Kropp's angels ;)
U mnie na roku było tak, że każdy musiał wybrać jedną biografię Neposa spośród 5 wybranych przez wykładowcę, czyli: Alkibiadesa, Temistoklesa, Agesilaosa, Hannibala lub Epaminondasa. Była zatem pewna dowolność.Helwiusz Pertynaks pisze:Czy macie jakis konkrety rozdział z Neposa który macie czytac ,czy sami go wybieracie ,czy robi to wykładowca i z roku na rok wybiera inny.
Jeśli chodzi o pozostałe lektury, to nie ma na to reguły - raz wszyscy muszą czytać to samo, innym razem wybiera się to, co się chce. Z historiografii, skoro już o niej mowa, to z Cezara wybieraliśmy dowolne 30 rozdziałów, ale Liwiusza już mieliśmy narzuconego. Jeżeli interesuje Cię szczegółowy program filologii klasycznej UJ, to możesz go sobie pobrać z tej strony: http://www.filg.uj.edu.pl/ifk/filologia_klasyczna.php
Pozdrawiam
Surdi te dicunt, mea Musa Latina, silentem
/M.Freundorfer
/M.Freundorfer
-
- Tribunus militum
Na stronie UJ IFK ( adres podała Kore ) jest program, w którym poszczególnie jest wypisane, co student po takich zajęciach umie i do czego student będzie przygotowywany. Dodatkowo instytuty filologii klasycznych mają swoje informatory, gdzie również napisane są wymagania np na egzamin, co wskazuje na to, czemu dane zajęcia mają posłużyć.
-
- Tribunus militum
Tradycyjnie, chyba na każdej filologii klasycznej, po dwóch latach trzeba być w stanie napisać dwa egzaminy z gramatyk opisowych: łacińskiej i greckiej.