XXV Olimpiada Języka Łacińskiego 2006/2007

Dyskusje na dowolny temat.
Biberius Vinius Mero
Tribunus militum

Post autor: Biberius Vinius Mero »

Livia pisze:i w Gazecie Wyborczej był artykuł...
Spokojnie, jeśli Gazeta Wyborcza publikuje artykuł z powodu, że łacina jej lezy na sercu, to z uzyskaniem funduszy na Arpinum nie powinno być żadnych problemów - przecież wydawca "GW", Agora, to firma, która śpi na forsie i pali nią w piecach. 4 tysiące to płacą sprzątaczce westybulu raz na miesiąc - więc na pewno chętnie wydadzą podobną sumę, żeby zapewnić obecność Polaków na konkursie w Arpinum 8)
BVM
Awatar użytkownika
perperuna
Tribunus militum

Post autor: perperuna »

Pieniądze pewnie skądś się znajdą (mój wyjazd nawet urząd miasta dofinansował ;)), ale wydaje mi się, że odwrócenie się ministerstwa od olimpijczyków jest smutne...
Kropp's angels ;)
Natalli
Peregrinus

Post autor: Natalli »

A to polska właśnie....
czasami boleśnie odczuwa się brak ludożerców
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

ja myślę, że takka GW z chęcią dopłaciłaby do olimpijczyków, choćby z tego powodu, by móc później napisać: ministerstwo edukacji nie dopłaca do edukacji - musi to robić gazeta :wink:

zmienił się minister - może będzie lepiej... choć nie wiem, bo znajomi z filozofii mówią, że Legutko to "straszny, cyniczny buc", a komentując zmianę ministra mówią: "zmienili idiotę na cynika"...
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Awatar użytkownika
Thomas
Tribunus militum

Post autor: Thomas »

Marcinie, jeśli znajome Ci są chociaż w odrobinie przepisy prawne, to wiesz, że nawet i Legutko gdyby dobrze chciał, to i tak wszystko będzie zależało od większości. Gdyby fil.klasyczny będący ministrem chciał wprowadzić obowiązkowo łacinę do szkół, to może tyloko lewica ,by go poparła, a ta nie miałaby większości i pomysł uległby samozniszczeniu. =>Dura lex sed lex.
Awatar użytkownika
mercuria
Civis Latinus

Post autor: mercuria »

polityka jest ZŁA. ;>
es tibi ipse Mercurius!
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

ale ja nie o tym, chodziło mi o durne pomysły z lekturami, głupie zmiany w maturze, zamiary wprowadzania głupich przedmiotów do szkół etc... no i wycofanie greki z matury...
Awatar użytkownika
Thomas
Tribunus militum

Post autor: Thomas »

To akurat jest uzasadnione, no bo jeśli tylko 4 osoby miałyby ją zdawać :)
Nobody
Civis Latinus

Post autor: Nobody »

@ upupupup

ale co ma lewica do wprowadzenia laciny jako przedmiotu obowiazkowego i dlaczego rzekomo tylko ona miałaby ten pomysl poprzec?
poza tym takie decyzje nie leża w gestii sejmu,( tzn ze to nie jest ustawa i sejm sie tym nie zajmuje), tylko co najwyzej ministerstwa, ktore moze wydac stosowne rozporzadzenie, ktore momentalnie zostaloby zaskarzone...

a w ogole co ma rzymska zasada prawna do systemu glosowania w sejmie RP !?

a'propos ministra.. skoro romek byl najgorszym z mozliwych, to sila rzeczy jego nastepca musi byc lepszy od niego .. ale i tak daleko od ideału...

ps: i pomysl nie uległby samozniszczniu... za jego "zniszczenie" odpowiadaliby przecież jacyś tam oponenci..
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Tomku, greka powinna być na maturze!! jeśli zdaje ją tak mała liczba osób to tylko wina tego, że w liceach się greki nie uczy!! z nielicznymi wyjątkami... poza tym, jeśli nikt się nie zgłasza, nie pisze się arkusza... a chyba nikt nie płaci za to, żeby greka była na liście :P skoro religię chcieli wprowadzić na maturę... to dlaczego nie miałoby na niej być greki?
Awatar użytkownika
Flavius Aetius
Propraetor

Post autor: Flavius Aetius »

Nie ma sensu nauka greki w liceum, bo jest to zbyt skomplikowany i szczegółowy język, żeby mogła go opanować młodzież, mająca przy okazji masę innych przedmiotów do nauki, zgoła nie humanistycznych, a tym bardziej robienie z niej okrojonej matury.
Nobody
Civis Latinus

Post autor: Nobody »

między religią a greką róznica jest istotna.. także to porownanie uwazam za nietrafione.

ja tam nie wiem czy nie ma sensu nauka greki, a skomplikowany to kazdy przedmiot moze byc.. przeciez uczniowe idący do klas z jezykiem greckim doskonale wiedza w co sie pakują.

matura z greki mialaby sens w przypadku gdy uczelnie brałyby jej wynik pod uwage przy rekrutacji.. a może już biora,, kto ich tam wie..

http://www.cke.edu.pl/index.php?option= ... Itemid=181

na tej stronie ,,jezyk grecki i kultura antyczna" figuruja jako przedmiot do zdawania.
jezyk kaszubski jest to grecki by mialo nie byc..
jak ktos chce zdawac niech zdaje..

a tak przy okazji romek cos kiedys wspominal zeby wycofac lacine z matury po 2009.. ale nie wiem jak teraz sprawa wyglada
Theodoksja
Tribunus militum

Post autor: Theodoksja »

a tak przy okazji romek cos kiedys wspominal zeby wycofac lacine z matury po 2009.. ale nie wiem jak teraz sprawa wyglada
Nie słyszałam nic o wycofywaniu łaciny, natomiast od roku 2008/2009 łacina ma być w pierwszej grupie przedmiotów, jak matematyka, biologia, etc.
"Warto jest poświęcać młode lata i kosztowne nauki godziny na naukę choćby kilku słów w językach klasycznych, albowiem wykraczają one poza trywialność ulicy i stanowią źródło inspiracji i podniety" (H.D. Thoreau)
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Post autor: innuendo »

Przykro mi to napisać,ale niestety greka jest już tylko w JEDNYM liceum i jest to liceum w Krakowie :( U nas przedmiot greka został wchłonięty przez kulturę antyczną i teraz młodzież pozna tylko jakieś sentencje etc.
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
giertas
Civis Romanus

Post autor: giertas »

Z całym szacunkiem - robić egzamin rangi maturalnej dla kilku osób, i to z jednego liceum? Nie mówię akurat o kosztach, bo zapewne sama przyjemność i podejście do tego egzaminu równoważy je. Gdyby było więcej szkół, gdzie nauczałoby się greki na poziomie zdania matury z tego przedmiotu, a co za tym by szło - zwiększenie chętnych maturzystów.... Jakoś mnie to nie przekonuje.
Może zamiast tego jakiś certyfikat? :D:D
Cieszy mię ten rym: "Polak mądr po szkodzie";
Lecz jeśli prawda i z tego nas zbodzie,
Nową przypowieść Polak sobie kupi,
Że i przed szkodą, i po szkodzie głupi.
Jan Kochanowski
ODPOWIEDZ