Pytanie o XXVI OJŁ

Dyskusje na dowolny temat.
Awatar użytkownika
Aenaeas
Tribunus militum

Post autor: Aenaeas »

Ja też pisałem. Jestem w drugiej klasie LO i to był mój "pierwszy raz". :) Z tekstem sobie poradziłem, zobaczymy, co z tego wyjdzie... Myślę o maturze z łaciny i wiążę z Olimpiadą spore nadzieję... Tekst nie był strasznie trudny, zobaczymy, co będzie dalej (o ile przejdę...).
[i]Amicum proba, probatum ama...[/i]

[i]3. Jeśli prosisz o tłumaczenie, wykaż się własnym zaangażowaniem i wkładem pracy. Wraz z tekstem oryginalnym zamieść swoje próby tłumaczenia. Nikt nie odrobi tu ZA CIEBIE zadania domowego.[/i]
Awatar użytkownika
mercuria
Civis Latinus

Post autor: mercuria »

Aenaeas pisze:Jestem w drugiej klasie LO i to był mój "pierwszy raz". :)
a jak już rozmawiałam o tym z profesroką, trochę krzywdzące jest to, że w pierwszej klasie liceum jest się raczej bez szans na wzięcie udziału w olimpiadzie - bo to właśnie w LO najczęściej ma się pierwszy kontakt z językiem, a do listopada jest za mało czasu, żeby tak szybko opanować materiał...
es tibi ipse Mercurius!
giertas
Civis Romanus

Post autor: giertas »

Cóż, są tacy, którzy rozpoczęli naukę wcześniej.
Ale faktycznie, dla adeptów łaciny z klas pierwszych 1 etap jest jednak za trudny, co z reguły wyklucza ich udział. Też nie miałem wtedy co myśleć o OJŁ. C'est la vie. :D
Cieszy mię ten rym: "Polak mądr po szkodzie";
Lecz jeśli prawda i z tego nas zbodzie,
Nową przypowieść Polak sobie kupi,
Że i przed szkodą, i po szkodzie głupi.
Jan Kochanowski
Awatar użytkownika
Aenaeas
Tribunus militum

Wiecie, jak byłem w pierwszej klasie, to miałem ochotę na Olimpiadę, ale moja pani psor odradziła mi to... :) W I klasie jest się bez większych szans... :/ A wiele osób daje sobie spokój w klasie III, skupiając się na maturze... Ja sobie nie odpuszcze i za rok, bo i na maturę z łaciny mam ochotę... :)

[i]3. Jeśli prosisz o tłumaczenie, wykaż się własnym zaangażowaniem i wkładem pracy. Wraz z tekstem oryginalnym zamieść swoje próby tłumaczenia. Nikt nie odrobi tu ZA CIEBIE zadania domowego.[/i]
Awatar użytkownika
mercuria
Civis Latinus

giertas, ale takich jest niewiele. szczególnie w mniejszych miastach.
z aenaeasem się w pełni zgadzam, przykład mojej klasy, z której w tym roku do olimpiady przystąpiła gdzieś 1/3 tych, którzy pisali etap szkolny rok temu...
es tibi ipse Mercurius!
Awatar użytkownika
Aenaeas
Tribunus militum

Z niecierpliwością czekam na wyniki...

Natalli
Peregrinus

Post autor: Natalli »

No tak - w pierwszej klasie nie ma co sie porywać z motyką na słońce, w drugiej są raczej średnie szanse, ale warto próbować. Trzecia klasa to niekoniecznie cały czas wolny poświęcony maturze - ja znajduje czas i na łacinę. Na fakultetach przed maturą i tak cały czas tłumaczymy teksty, więc jest to automatycznie przygotowanie do olimpiady.
Ale znam i takich, którzy w drugiej klasie mieli finalistę.

do zobaczenia w Krakowie na okręgówce!
czasami boleśnie odczuwa się brak ludożerców
Awatar użytkownika
Aenaeas
Tribunus militum

No więc... :) Dzisiaj dowiedziałem się, że gram dalej! :D Dzika radość... :D Widzimy się, owszem, ale najszybciej na ogólnopolskim, bo ja jadę na okręgowy do Torunia. :D A właśnie - jest na Forum ktoś, kogo tam spotkam?...

Natalli
Peregrinus

gratuluję!!! Jednoczesnie życzę sobie jak i Tobie etapu centralnego :D
ech
Peregrinus

olimpiada

Post autor: ech »

Startuję w olimpiadzie po raz pierwszy; nie mam pojęcia jak wygląda test gramatyczny. Czy ktoś z uczestników z poprzednich lat mógłby napisać mi coś na ten temat, czy to jest test wyboru, czy dotyczy fleksji i składni i proszę podać mi przykładowe pytania.

Interesuje mnie też egzamin z lektur; wybrałam Kumanieckiego "Ciceron i jego współcześni". Czy ktoś z Krakowa odpowiadał z tej lektury, czy trzeba zapamiętać wszystkie szczegóły daty itp proszę o jakąś wskazówkę i może przykładowe pytanie. Pozdrawiam i życzę wszystkim tytułu laureata
Natalli
Peregrinus

Test gramatyczny dotyczy tekstu, który wcześniej tłumaczyło się - wygląda to mniej więcej jak matura - różne konstrukcje, parafraza zdań. Dodatkowo rodzaje zdań, ale najlepiej jest takie rzeczy - jak mówię- poćwiczyć na arkuszach maturalnych z poprzednich lat.

Ja do lektur też wzięłam Cycerona - myślę, że szczegóły raczej trzeba znać - w końcu to olimpiada. W sumie im więcej wiesz, to tylko na Twoją korzyść. :D Powodzenia!
ech
Peregrinus

Post autor: ech »

Wielkie dzięki za odpowiedź. e
Awatar użytkownika
mercuria
Civis Latinus

ja pojadę do wrocławia (z mojej szkoły wybiera się dziewięć osób). mam wrażenie, że w tym roku całkiem spora będzie reprezentacja różnych szkół na okręgu.
es tibi ipse Mercurius!
Awatar użytkownika
Aenaeas
Tribunus militum

W dalszym ciągu nie wiem... Jest na Forum ktoś, kto się do Torunia wybiera?...

Awatar użytkownika
Thomas
Tribunus militum

Re: olimpiada

Post autor: Thomas »

ech pisze:Interesuje mnie też egzamin z lektur; wybrałam Kumanieckiego "Ciceron i jego współcześni". Czy ktoś z Krakowa odpowiadał z tej lektury, czy trzeba zapamiętać wszystkie szczegóły daty itp proszę o jakąś wskazówkę i może przykładowe pytanie.
Wybrałem go w zeszłym roku i później żałowałem. Treści do przyswojenia było tak wiele, że nawet omnibus nie potrafiłby wszystkiego zapamiętać (zaznaczę, że na 1 roku klasycznej UJ podstawą do zdania egzaminu lit rzymskiej 2 jest właśnie "Cicero i jego współcześni") Uratował mnie test, który pisałem pare tygodni wsześniej z Cycerona właśnie...

Pytania bardziej niż szczegółowe są przekrojowe, i bardziej na selekcję wiadomości. To czasem bywa trudne, tym bardziej gdy rozmawia się z panią filozof. Z drugiej zaś strony może to lepsze rozwiązanie, bo jeśli ktoś przeczyta początek, a dostałby szczególik z końca , zostałby pokrzywdzony.

pozdr
ODPOWIEDZ