XXIV Olimpiada Języka Łacińskiego 2005/2006

Dyskusje na dowolny temat.
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

ja jestem za :D
ale niestety mam już bilety :(
i w Wawie będę około 18:00 :cry:
i ominie mnie zapewne uczta Trymalchiona z tak zacnymi osobami... :cry:

już widziałem tę stronkę :D
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Awatar użytkownika
Salustiusz
Quaestor

odp

Post autor: Salustiusz »

Hej no to jedziemy... A jak sobie radzicie z maturą? Kurcze, trochę ta Olimpiada wchodzi jej w paradę, przynamniej u mnie :wink: . Ale będziedobrze. Ok, ide czytać Plutarcha :wink: pozdro Wam wszystkim, geniusze!
Themistocles, Neocli filius, Atheniensis.
Forrestus Regis
Tribunus militum

Post autor: Forrestus Regis »

Na 85% nic z tej Uczty Trymalchiona nie wyjdzie, bo trudno byłoby się zebrać. Na szczęście będziemy mieli dużo czasu w czasie olimpiady ^_^
[color=indigo]
[b]"Antequam rogabis, perquire in www.google.com/intl/la/"[/b]
--- C. Iulius Caesar[/color]
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

ja nie mam prezentacji na polski i nie przeczytałem ani jednej strony z historii :wink:
Awatar użytkownika
perperuna
Tribunus militum

Post autor: perperuna »

Marcin Loch pisze:ja nie mam prezentacji na polski i nie przeczytałem ani jednej strony z historii :wink:
Zamienić tylko historię na wos i mogę śmiało powiedzieć "Skąd ja to znam ?" ;)

A co do spotkania, to kropp's angelsy będą dość późno we Warszawie, tak więc raczej bez nas, no i obawiam się, że już Pocahontas się postara nam czas zaplanować szczelnie ;) a przeczucia co do mojego startu mam z minuty na minutę coraz gorsze :(
Kropp's angels ;)
Forrestus Regis
Tribunus militum

Post autor: Forrestus Regis »

Hehe, będę pierwszy z relacją :-)

Tekst z pisemnego jest tutaj.

Do ustnego przeszło 20 osób, wyników nie podano. Na ustnym jak to na ustnym, pytania bywały łatwe, bywały i trudne. Tylko dlaczego ja wylosowałem najtrudnieszy zestaw ze wszystkich? >-( Zresztą sami oceńcie:
1. Czy Grecy pisali utwory fantastyczne? (nawet większość naszych sorek różne nie znała odpowiedzi!)
2. Kim byli "dobrzy cesarze" (chodziło oczywiście o tych pomiędzy Dominicjanem i Kommodusem, ale komisja zaczęła straszliwie drążyć temat :-/)
3. Kim była Omfale? (nie pamiętałem, więc poległem. Chodziło o królową, u której służył Herakles w ramach pokuty)

Na szczęście pytania z wybranej lektury miałem całkiem łatwe. Jutro ogłoszenie wyników. W tym - mojej porażki :-) Za to Kathe i Perperuna będą laureatkami. To już nie ulega wątpliwości :-]

PS Bq, czemu żeś się nie pojawił? :-P
[color=indigo]
[b]"Antequam rogabis, perquire in www.google.com/intl/la/"[/b]
--- C. Iulius Caesar[/color]
Awatar użytkownika
Kore
Senator

Post autor: Kore »

Jeśli chodzi o odpowiedź na pierwsze pytanie, to według mnie "Iliada" i "Odyseja" Homera pasuje tutaj idealnie, a zwłaszcza to drugie. Autor ma rewelacyjną wyobraźnię, i choć na pewno opierał się na znanych i popularnych mitach - nie wierzę, aby nie dodał sporo od siebie. Na pewno zbyt śmiałym stwierdzeniem jest uznac go za autora stricte fantastycznego :wink: , a jego eposy za prototyp fantasy :wink: , ale nikt nie zaprzeczy, że w w/w dziełach nie ma elementów fantastycznych!

Przyjrzyj się, ile takich wątków mamy w "Odysei" - jestem pewna, ze nie powstydziłby się ich sam Tolkien :) : Kirke zamieniająca towarzyszy w świnie, Kalypso, potwory tj. Scylla, Charybda, Cyklop, ponadto syreny, cudowny kraj Lotofagów, czy wyspa Feaków - Scheria... Toż to zupełnie inny świat!

Na pytanie drugie się nie wypowiadam. Z cesarzami u mnie cieniutko...

Życzę dobrych wyników na olimpiadzie. Brałam udział dwa lata temu, ale zabrakło mi 2 punktów, by przejść do etapu centralnego :cry:
Pozdrowienia dla wszystkich olimpijczyków!!!
Surdi te dicunt, mea Musa Latina, silentem

/M.Freundorfer
Awatar użytkownika
Kathe
Peregrinus

Post autor: Kathe »

Forrestus ty ty aż tak w nas wierzyłeś???? :* :) No i możemy się pochwalić sukcesem. Cały okręg lubelski (szczególnie bliski memu sercu) zdobył conajmniej tytuły finalistów. Poza tym spędziliśmy miło (czyt. głośno) czas i mam nadzieję ze nie urwie nam się kontakt :) (już tęsknię za Puławami i resztą :) ) Co do ustnych to zgadzam się w stu procentach, totalna loteria. Ja akurat miałam dużo łatwiejszy zestaw niż Forrestus.
-zjawisko mecenatu (czy jakos tak)
-związki między metropolią a kolonią
-zagadka sfinksa :lol:
A z lektury wybranej pytanie o dzieciństwo młodość i pierwsze próby poeyckie Wergiliusza i jeszcze o sprawę wysiedlenia czyli I i IX ekloga.

A na koniec dodam VIVAT SIEPACZE ANTONIUSZA!!!!!!!!!!!!
(Tryptolemos, Tryyyyyyptolemos, Tryptolemos bis :D)
Jesteśmy karłami, którzy wspięli się na ramiona olbrzymów. W ten sposób widzimy więcej niż oni, ale nie dlatego, żeby wzrok nasz był bystrzejszy, albo wzrost słuszniejszy, ale dlatego, iż oni podnoszą nas o całą swoją gigantyczną wysokość. })K({
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

"gdy Tuliusz idzie z wolna, a nad nim noża cień... :lol: "

"idzie Tuliusz koło drogi, nie ma reki ani nogi" :lol: :lol: :lol:

ale Forrestus jedzie do Arpino!!!!!!! :D i się tu nie pochwalił wcale...

jednym z siepaczy był Pomponiusz czy Publiliusz... jakoś tak... jest w Carcopino przy temacie o szkole retorycznej....
Awatar użytkownika
perperuna
Tribunus militum

Post autor: perperuna »

Forrestus Regis pisze: Na szczęście pytania z wybranej lektury miałem całkiem łatwe. Jutro ogłoszenie wyników. W tym - mojej porażki :-) Za to Kathe i Perperuna będą laureatkami. To już nie ulega wątpliwości :-]
Forrestus, ja Ci już mówiłam, że miły jesteś ?? :D muszę zdementować, nie zostałam laureatką :D Za to Kathe owszem, czego jej serdecznie gratuluję :) A ja i tak jestem bardzo zadowolona z tego, co udało mi się osiągnąć. A Ty, forrestus, to nie bądź taki skromny, tylko się pochwal ładnie paniom i panom, że jesteś pierwszy na liście rezerwowych do Arpino :D Kropp's Angelsy przewidziały to już jak tylko go poznały, co dowodzi ich nadludzkich zdolności i niejasnych konszachtów z Sybillą :D

A oto mój zestaw śniadaniowy:
1. Co wiesz o filozofach jońskich ?
2. Opisz rolę rzymskiego senatu.
3. Co oznacza zwrot "Wpaść na Scyllę próbując ominąć Charybdę" ?

z lektury wybranej, niestety spytano mnie z Carcopno, bo zawsze tak jest,że jak człowieka nie przeczyta jednej lektury, to go spytają akurat z tej :D
1. Problem demograficzny.
2. Wychowanie małego Rzymianinka.

Tekst był wg mnie łatwy, a przynajmniej łatwy do zrozumienia, nieco trudniejszy do przełożenia go na polski, bo były momenty, w których łatwiej byłoby chyba stanąć na rzęsach niż to ładnie wystylizować :D Ale jestem z siebie zadowolona na tej części olimpiady.

Po wtóre, to do mnie wciąż nie dociera, że byłam na olimpiadzie języka łacińskiego, a nie na jakiejś miłej wycieczce krajoznawczej, a to wszystko dzięki zgranej ekipie lubelskich siepaczy Antoniusza, która była wesoła, niegrzeczna i hałasowała po nocach :D Jeszcze się zobaczymy kiedyś, misie, koniecznie :twisted:
No i dla Marcina "Łeni, łidi, łiki" Loch też oczywiście pozdrowienia :D
Ostatnio zmieniony sob 01 kwie 2006, 21:46 przez perperuna, łącznie zmieniany 2 razy.
Kropp's angels ;)
Caesar
Peregrinus

Post autor: Caesar »

Ha, super było na tej olimpiadzie! Strasznie się cieszę, że w tym roku załatwiłem sobie maturkę z łaciny na 100%!:D Po prostu zajefajniście!
Gorące Cezarowsko-puławskie pozdro dla Kropp's Angels->Kasia, Justyna, Asia i Kinga, dla Zamościa-> Marta, Adrian i Andrzej (Italiano vero!:D). Dla moich własnych Pułąw nie będę przekazywał pozdro! :D Haha, a Forrestus, (1. na liście rezerwowej do Włoch) mieszka 200m ode mnie, hahah :P Mnie jest fajnie, a Wam nie :P
No i oczywiście wielkie pozdrowienia dla MArcina Locha, który mało nie dostał zawału i nam nie wykitował przy rozdawaniu dyplomów! :P NAucz się nieco skromności!
Kropp's Angles-> zdjęcia migiem na maila! bestia3@o2.pl-> raz dwa trzy! :D
Super było być niegrzecznym w nocy, chodzić do nocnego o północy i w ogóle, było super! :D Uwielbiam Wam wszystkich, jesteście wielcy i wpsaniali :D
P.S. No i oczywiście wielkie JOŁ ZIOM dla siepaczy Antoniusza za to, że zarąbali tego Cycerona i że juz nie napisał żadnej innej głupoty :P
Awatar użytkownika
Bq
Tribunus militum

Post autor: Bq »

Forrestus Regis pisze:PS Bq, czemu żeś się nie pojawił? :-P
Alweż ja byłem, na zakończeniu :D Siedzialem w lewym rogu sali, tam gdzie okna na Nowy Swiat wychodza :)
W końcu miałem kogo wspierać - kolezanka z gliwic 2 miejsce zajęła :-)

Wdizialem tylko MArcina Locha - tzn skojarzylem nazwisko wyczytywane przez psora, a reszty niestety nie:(

Pozdrawiam i gratuluję wszystkim!

Ps.
Jeśłi chodzi o mitologię, a w poblizu jest Małgorzata Borowska - nie ma zartów, trzeba spier...alać :D
Antiquorum non immemores nova creemus inveniamusque! Kazimierus Kumaniecki.
Jocelyne
Peregrinus
Kontakt:

Post autor: Jocelyne »

Zaraz wysyłam wszystkim siepaczom fotki :twisted: Cały okręg lubelski bardzo ładnie się zintegrował i wszyscy jak jeden mąż zdobyli tytuły finalistów. Oprócz Kasi oczywiście, której jeszcze raz gratuluję :D
Liczę na kolejne spotkanie z Wami wszytkimi po maturach ;-))
Wielkie joł :>
Kropp's Angels
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

ile razy mam wam mówić, żebyście nie odmieniali mojego nazwiska??? :evil:

P.S.

fraszka De Cicerone:

idzie Tuliusz koło drogi
nie ma ręki ani nogi
trzeba Marka pożałować
przed siepaczem gdzieś go schować :lol:
Caesar
Peregrinus

Post autor: Caesar »

Marcinie Lochu, będziemy odmieniać Twoje nazwisko, bo tak nam pasuje i jest po prostu wygodniej (nie wiem, czy poprawnie, ale wygodnie :-P)
Fraszka super, ale ja bym jednak Marka nie żałował, i przed siepaczem go nie chował :-P Dostało mu się, nie ma co :P
Vivat siepacze Antoniusza i ich topory! :D
Ostatnio zmieniony ndz 02 kwie 2006, 11:51 przez Caesar, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ