XXIV Olimpiada Języka Łacińskiego 2005/2006
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
- Salustiusz
- Quaestor
odp
Hej no to jedziemy... A jak sobie radzicie z maturą? Kurcze, trochę ta Olimpiada wchodzi jej w paradę, przynamniej u mnie . Ale będziedobrze. Ok, ide czytać Plutarcha pozdro Wam wszystkim, geniusze!
Themistocles, Neocli filius, Atheniensis.
-
- Tribunus militum
- Proconsul
Zamienić tylko historię na wos i mogę śmiało powiedzieć "Skąd ja to znam ?"Marcin Loch pisze:ja nie mam prezentacji na polski i nie przeczytałem ani jednej strony z historii
A co do spotkania, to kropp's angelsy będą dość późno we Warszawie, tak więc raczej bez nas, no i obawiam się, że już Pocahontas się postara nam czas zaplanować szczelnie a przeczucia co do mojego startu mam z minuty na minutę coraz gorsze
Kropp's angels ;)
-
- Tribunus militum
Hehe, będę pierwszy z relacją :-)
Tekst z pisemnego jest tutaj.
Do ustnego przeszło 20 osób, wyników nie podano. Na ustnym jak to na ustnym, pytania bywały łatwe, bywały i trudne. Tylko dlaczego ja wylosowałem najtrudnieszy zestaw ze wszystkich? >-( Zresztą sami oceńcie:
1. Czy Grecy pisali utwory fantastyczne? (nawet większość naszych sorek różne nie znała odpowiedzi!)
2. Kim byli "dobrzy cesarze" (chodziło oczywiście o tych pomiędzy Dominicjanem i Kommodusem, ale komisja zaczęła straszliwie drążyć temat :-/)
3. Kim była Omfale? (nie pamiętałem, więc poległem. Chodziło o królową, u której służył Herakles w ramach pokuty)
Na szczęście pytania z wybranej lektury miałem całkiem łatwe. Jutro ogłoszenie wyników. W tym - mojej porażki :-) Za to Kathe i Perperuna będą laureatkami. To już nie ulega wątpliwości :-]
PS Bq, czemu żeś się nie pojawił? :-P
Tekst z pisemnego jest tutaj.
Do ustnego przeszło 20 osób, wyników nie podano. Na ustnym jak to na ustnym, pytania bywały łatwe, bywały i trudne. Tylko dlaczego ja wylosowałem najtrudnieszy zestaw ze wszystkich? >-( Zresztą sami oceńcie:
1. Czy Grecy pisali utwory fantastyczne? (nawet większość naszych sorek różne nie znała odpowiedzi!)
2. Kim byli "dobrzy cesarze" (chodziło oczywiście o tych pomiędzy Dominicjanem i Kommodusem, ale komisja zaczęła straszliwie drążyć temat :-/)
3. Kim była Omfale? (nie pamiętałem, więc poległem. Chodziło o królową, u której służył Herakles w ramach pokuty)
Na szczęście pytania z wybranej lektury miałem całkiem łatwe. Jutro ogłoszenie wyników. W tym - mojej porażki :-) Za to Kathe i Perperuna będą laureatkami. To już nie ulega wątpliwości :-]
PS Bq, czemu żeś się nie pojawił? :-P
[color=indigo]
[b]"Antequam rogabis, perquire in www.google.com/intl/la/"[/b]
--- C. Iulius Caesar[/color]
[b]"Antequam rogabis, perquire in www.google.com/intl/la/"[/b]
--- C. Iulius Caesar[/color]
Jeśli chodzi o odpowiedź na pierwsze pytanie, to według mnie "Iliada" i "Odyseja" Homera pasuje tutaj idealnie, a zwłaszcza to drugie. Autor ma rewelacyjną wyobraźnię, i choć na pewno opierał się na znanych i popularnych mitach - nie wierzę, aby nie dodał sporo od siebie. Na pewno zbyt śmiałym stwierdzeniem jest uznac go za autora stricte fantastycznego , a jego eposy za prototyp fantasy , ale nikt nie zaprzeczy, że w w/w dziełach nie ma elementów fantastycznych!
Przyjrzyj się, ile takich wątków mamy w "Odysei" - jestem pewna, ze nie powstydziłby się ich sam Tolkien : Kirke zamieniająca towarzyszy w świnie, Kalypso, potwory tj. Scylla, Charybda, Cyklop, ponadto syreny, cudowny kraj Lotofagów, czy wyspa Feaków - Scheria... Toż to zupełnie inny świat!
Na pytanie drugie się nie wypowiadam. Z cesarzami u mnie cieniutko...
Życzę dobrych wyników na olimpiadzie. Brałam udział dwa lata temu, ale zabrakło mi 2 punktów, by przejść do etapu centralnego
Pozdrowienia dla wszystkich olimpijczyków!!!
Przyjrzyj się, ile takich wątków mamy w "Odysei" - jestem pewna, ze nie powstydziłby się ich sam Tolkien : Kirke zamieniająca towarzyszy w świnie, Kalypso, potwory tj. Scylla, Charybda, Cyklop, ponadto syreny, cudowny kraj Lotofagów, czy wyspa Feaków - Scheria... Toż to zupełnie inny świat!
Na pytanie drugie się nie wypowiadam. Z cesarzami u mnie cieniutko...
Życzę dobrych wyników na olimpiadzie. Brałam udział dwa lata temu, ale zabrakło mi 2 punktów, by przejść do etapu centralnego
Pozdrowienia dla wszystkich olimpijczyków!!!
Surdi te dicunt, mea Musa Latina, silentem
/M.Freundorfer
/M.Freundorfer
Forrestus ty ty aż tak w nas wierzyłeś???? :* No i możemy się pochwalić sukcesem. Cały okręg lubelski (szczególnie bliski memu sercu) zdobył conajmniej tytuły finalistów. Poza tym spędziliśmy miło (czyt. głośno) czas i mam nadzieję ze nie urwie nam się kontakt (już tęsknię za Puławami i resztą ) Co do ustnych to zgadzam się w stu procentach, totalna loteria. Ja akurat miałam dużo łatwiejszy zestaw niż Forrestus.
-zjawisko mecenatu (czy jakos tak)
-związki między metropolią a kolonią
-zagadka sfinksa
A z lektury wybranej pytanie o dzieciństwo młodość i pierwsze próby poeyckie Wergiliusza i jeszcze o sprawę wysiedlenia czyli I i IX ekloga.
A na koniec dodam VIVAT SIEPACZE ANTONIUSZA!!!!!!!!!!!!
(Tryptolemos, Tryyyyyyptolemos, Tryptolemos bis )
-zjawisko mecenatu (czy jakos tak)
-związki między metropolią a kolonią
-zagadka sfinksa
A z lektury wybranej pytanie o dzieciństwo młodość i pierwsze próby poeyckie Wergiliusza i jeszcze o sprawę wysiedlenia czyli I i IX ekloga.
A na koniec dodam VIVAT SIEPACZE ANTONIUSZA!!!!!!!!!!!!
(Tryptolemos, Tryyyyyyptolemos, Tryptolemos bis )
Jesteśmy karłami, którzy wspięli się na ramiona olbrzymów. W ten sposób widzimy więcej niż oni, ale nie dlatego, żeby wzrok nasz był bystrzejszy, albo wzrost słuszniejszy, ale dlatego, iż oni podnoszą nas o całą swoją gigantyczną wysokość. })K({
- Proconsul
"gdy Tuliusz idzie z wolna, a nad nim noża cień... "
"idzie Tuliusz koło drogi, nie ma reki ani nogi"
ale Forrestus jedzie do Arpino!!!!!!! i się tu nie pochwalił wcale...
jednym z siepaczy był Pomponiusz czy Publiliusz... jakoś tak... jest w Carcopino przy temacie o szkole retorycznej....
"idzie Tuliusz koło drogi, nie ma reki ani nogi"
ale Forrestus jedzie do Arpino!!!!!!! i się tu nie pochwalił wcale...
jednym z siepaczy był Pomponiusz czy Publiliusz... jakoś tak... jest w Carcopino przy temacie o szkole retorycznej....
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Forrestus, ja Ci już mówiłam, że miły jesteś ?? muszę zdementować, nie zostałam laureatką Za to Kathe owszem, czego jej serdecznie gratuluję A ja i tak jestem bardzo zadowolona z tego, co udało mi się osiągnąć. A Ty, forrestus, to nie bądź taki skromny, tylko się pochwal ładnie paniom i panom, że jesteś pierwszy na liście rezerwowych do Arpino Kropp's Angelsy przewidziały to już jak tylko go poznały, co dowodzi ich nadludzkich zdolności i niejasnych konszachtów z SybilląForrestus Regis pisze: Na szczęście pytania z wybranej lektury miałem całkiem łatwe. Jutro ogłoszenie wyników. W tym - mojej porażki Za to Kathe i Perperuna będą laureatkami. To już nie ulega wątpliwości :-]
A oto mój zestaw śniadaniowy:
1. Co wiesz o filozofach jońskich ?
2. Opisz rolę rzymskiego senatu.
3. Co oznacza zwrot "Wpaść na Scyllę próbując ominąć Charybdę" ?
z lektury wybranej, niestety spytano mnie z Carcopno, bo zawsze tak jest,że jak człowieka nie przeczyta jednej lektury, to go spytają akurat z tej
1. Problem demograficzny.
2. Wychowanie małego Rzymianinka.
Tekst był wg mnie łatwy, a przynajmniej łatwy do zrozumienia, nieco trudniejszy do przełożenia go na polski, bo były momenty, w których łatwiej byłoby chyba stanąć na rzęsach niż to ładnie wystylizować Ale jestem z siebie zadowolona na tej części olimpiady.
Po wtóre, to do mnie wciąż nie dociera, że byłam na olimpiadzie języka łacińskiego, a nie na jakiejś miłej wycieczce krajoznawczej, a to wszystko dzięki zgranej ekipie lubelskich siepaczy Antoniusza, która była wesoła, niegrzeczna i hałasowała po nocach Jeszcze się zobaczymy kiedyś, misie, koniecznie
No i dla Marcina "Łeni, łidi, łiki" Loch też oczywiście pozdrowienia
Ostatnio zmieniony sob 01 kwie 2006, 21:46 przez perperuna, łącznie zmieniany 2 razy.
Kropp's angels ;)
Ha, super było na tej olimpiadzie! Strasznie się cieszę, że w tym roku załatwiłem sobie maturkę z łaciny na 100%!:D Po prostu zajefajniście!
Gorące Cezarowsko-puławskie pozdro dla Kropp's Angels->Kasia, Justyna, Asia i Kinga, dla Zamościa-> Marta, Adrian i Andrzej (Italiano vero!:D). Dla moich własnych Pułąw nie będę przekazywał pozdro! Haha, a Forrestus, (1. na liście rezerwowej do Włoch) mieszka 200m ode mnie, hahah Mnie jest fajnie, a Wam nie
No i oczywiście wielkie pozdrowienia dla MArcina Locha, który mało nie dostał zawału i nam nie wykitował przy rozdawaniu dyplomów! NAucz się nieco skromności!
Kropp's Angles-> zdjęcia migiem na maila! bestia3@o2.pl-> raz dwa trzy!
Super było być niegrzecznym w nocy, chodzić do nocnego o północy i w ogóle, było super! Uwielbiam Wam wszystkich, jesteście wielcy i wpsaniali
P.S. No i oczywiście wielkie JOŁ ZIOM dla siepaczy Antoniusza za to, że zarąbali tego Cycerona i że juz nie napisał żadnej innej głupoty
Gorące Cezarowsko-puławskie pozdro dla Kropp's Angels->Kasia, Justyna, Asia i Kinga, dla Zamościa-> Marta, Adrian i Andrzej (Italiano vero!:D). Dla moich własnych Pułąw nie będę przekazywał pozdro! Haha, a Forrestus, (1. na liście rezerwowej do Włoch) mieszka 200m ode mnie, hahah Mnie jest fajnie, a Wam nie
No i oczywiście wielkie pozdrowienia dla MArcina Locha, który mało nie dostał zawału i nam nie wykitował przy rozdawaniu dyplomów! NAucz się nieco skromności!
Kropp's Angles-> zdjęcia migiem na maila! bestia3@o2.pl-> raz dwa trzy!
Super było być niegrzecznym w nocy, chodzić do nocnego o północy i w ogóle, było super! Uwielbiam Wam wszystkich, jesteście wielcy i wpsaniali
P.S. No i oczywiście wielkie JOŁ ZIOM dla siepaczy Antoniusza za to, że zarąbali tego Cycerona i że juz nie napisał żadnej innej głupoty
Alweż ja byłem, na zakończeniu Siedzialem w lewym rogu sali, tam gdzie okna na Nowy Swiat wychodzaForrestus Regis pisze:PS Bq, czemu żeś się nie pojawił?
W końcu miałem kogo wspierać - kolezanka z gliwic 2 miejsce zajęła
Wdizialem tylko MArcina Locha - tzn skojarzylem nazwisko wyczytywane przez psora, a reszty niestety nie:(
Pozdrawiam i gratuluję wszystkim!
Ps.
Jeśłi chodzi o mitologię, a w poblizu jest Małgorzata Borowska - nie ma zartów, trzeba spier...alać
Antiquorum non immemores nova creemus inveniamusque! Kazimierus Kumaniecki.
- Proconsul
Marcinie Lochu, będziemy odmieniać Twoje nazwisko, bo tak nam pasuje i jest po prostu wygodniej (nie wiem, czy poprawnie, ale wygodnie )
Fraszka super, ale ja bym jednak Marka nie żałował, i przed siepaczem go nie chował Dostało mu się, nie ma co
Vivat siepacze Antoniusza i ich topory!
Fraszka super, ale ja bym jednak Marka nie żałował, i przed siepaczem go nie chował Dostało mu się, nie ma co
Vivat siepacze Antoniusza i ich topory!
Ostatnio zmieniony ndz 02 kwie 2006, 11:51 przez Caesar, łącznie zmieniany 1 raz.