Latinitatis fautor - order
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
Latinitatis fautor - order
dziś tak wstałem, myłem gary i naszła mnie myśl przy tym zlewie:P - no cóż, tak czasem rodzą się idee
chodzi w każdym razie o to, żeby ustanowić taki order przyznawany ludziom, którzy dużo zrobili dla łaciny żywej:) nie wiem, czy coś takiego nie istnieje, ale fajnie byłoby, gdyby istniało. mamy tyle różnych odznaczeń, a czy takie by się nie przydało? np. gdyby przyznawał go Watykan, albo inna instytucja będąca autorytetem "Łaciny Żywej"
powiedzcie, co myślicie:)
chodzi w każdym razie o to, żeby ustanowić taki order przyznawany ludziom, którzy dużo zrobili dla łaciny żywej:) nie wiem, czy coś takiego nie istnieje, ale fajnie byłoby, gdyby istniało. mamy tyle różnych odznaczeń, a czy takie by się nie przydało? np. gdyby przyznawał go Watykan, albo inna instytucja będąca autorytetem "Łaciny Żywej"
powiedzcie, co myślicie:)
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
donec Ver veniat nos foveant pueri!
- Proconsul
- Proconsul
Moje typy:
Stanisław Tekieli - Za Efe, moderowanie (jeśli dobrze się orientuję) pierwszej Societas żywej łaciny
Konrad Kokoszkiewicz - Za pisanie artykułów po łacinie, za doprowadzenie łaciny do takiego poziomu (wg mnie najlepiej posługujący się łaciną Polak)
Gdyby nie Kajki i oni, to bym żywą się, pewnie, w ogóle nie zainteresowała
Martin Freundorfer - Wiadomo Budzi w ludziach chęć pisania wierszy po łacinie
A Ty jeszcze kogoś poza Kajki byś widział?
Stanisław Tekieli - Za Efe, moderowanie (jeśli dobrze się orientuję) pierwszej Societas żywej łaciny
Konrad Kokoszkiewicz - Za pisanie artykułów po łacinie, za doprowadzenie łaciny do takiego poziomu (wg mnie najlepiej posługujący się łaciną Polak)
Gdyby nie Kajki i oni, to bym żywą się, pewnie, w ogóle nie zainteresowała
Martin Freundorfer - Wiadomo Budzi w ludziach chęć pisania wierszy po łacinie
A Ty jeszcze kogoś poza Kajki byś widział?
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
- Proconsul
- Regiomontanus
- Quaestor
Order to dobry pomysł, ale jeszcze lepsza byłaby nagroda pieniężna. Coś w rodzaju np. Nobla, albo Kyoto Prize, albo Abel Prize (w matematyce).
Jest na świecie masa ludzi z ogromnymi pieniędzmi. Należałoby więc znaleźć hojnego fundatora, zainwestować uzyskane fundusze, a z zysków przyznawać nagrodę pieniężną, z warunkiem, że 50% nagrody ma pójść na dalsze promowanie łaciny żywej.
Jeżeli kapituła takiej nagrody składałaby się z właściwych osób, jestem przekonany, że i fundator/fundatorzy by się znaleźli.
Jest na świecie masa ludzi z ogromnymi pieniędzmi. Należałoby więc znaleźć hojnego fundatora, zainwestować uzyskane fundusze, a z zysków przyznawać nagrodę pieniężną, z warunkiem, że 50% nagrody ma pójść na dalsze promowanie łaciny żywej.
Jeżeli kapituła takiej nagrody składałaby się z właściwych osób, jestem przekonany, że i fundator/fundatorzy by się znaleźli.
Montani semper liberi