XXVII Olimpiada Języka Łacinskiego 08/09

Dyskusje na dowolny temat.
agnieszka151
Peregrinus

XXVII Olimpiada Języka Łacinskiego 08/09

Post autor: agnieszka151 »

Czy są już jakieś ogłoszenia na temat tegorocznej Olimpiady? W jakich dniach odbywają sie poszczególne etapy? może jakieś rady od zwycięzców z ubiegłych lat jak się dobrze przygotować? :) pzdr.
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

czytać Neposa i Cezara:) przeczytać całość w przekładzie i robić dużo charakterystycznych fragmentów:)
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Awatar użytkownika
Lacrimosa
Civis Romanus

Post autor: Lacrimosa »

I etap: 4.11 [wtorek]
tempus fugit...
Hedged
Peregrinus

Post autor: Hedged »

De Iphicrate
Iphicrates Atheniensis non tam magnitudine rerum gestarum quam disciplina militari nobilitatus est. Fuit enim talis dux, ut non solum aetatis suae cum primis compararetur, sed ne de maioribus natu quidem quisquam anteponeretur. Multum vero in bello est versatus, saepe exercitibus praefuit; nusquam culpa male rem gessit, semper consilio vicit tantumque eo valuit, ut multa in re militari partim nova attulerit, partim meliora fecerit. Namque ille pedestria arma mutavit. Cum ante illum imperatorem maximis clipeis, brevibus hastis, minutis gladiis uterentur, ille e contrario peltam pro parma fecit - a quo postea peltastae pedites appellantur -, ut ad motus concursusque essent leviores; hastae modum duplicavit, gladios longiores fecit.

culpa=culpa sua

Zadziwiająco proste w porównaniu z tym zeszłorocznym... Żadnej trudniejszej gramatyki ani nic... :shock:
Awatar użytkownika
Lacrimosa
Civis Romanus

Jak dla mnie tekst sprzed roku prostszy, ale z tym dzisiejszym nie było aż tak źle jak przeczuwałam ;-) Wczoraj sobie przejrzałam wszystko raz jeszcze, no więc jestem dobrej myśli :-)
Dream Theater addict
Gość

Post autor: Gość »

W tym roku startowałam po raz pierwszy - jak zobaczyłam tekst, myślałam, że bez kłopotu go przetłumaczę i w ogóle. Ale - jak powiedział profesor po olimpiadzie - mam parę niezręczności stylistycznych, więc zmarnowałam chyba moją szansę. A jak odkryłam po powrocie do domu w tłumaczeniu angielskim Neposa, zupełnie chybiłam z jednym zdaniem podrzędnym: "sed ne de maioribus natu quidem quisquam anteponeretur".
Awatar użytkownika
Lacrimosa
Civis Romanus

o, ja też miałam z tym problem... ale mam nadzieję, że jest OK. Trzymam kciuki 8)
Dream Theater addict
Awatar użytkownika
Magnus Maximus Livius
Civis Romanus

Post autor: Magnus Maximus Livius »

Tekst nie był chyba jakiś straszny... Spodziewałem się masakry..Pierwszy raz startowałem, ale jakoś dałem radę. Napociłem się troszkę, ale powinno być dobrze.
In amicatia nihil fictum est, nihil simulatum et quidquid est, id est verum et voluntarium. Cicero
Hedged
Peregrinus

Post autor: Hedged »

Wiecie może kiedy będą wyniki? Tak mniej więcej?
Awatar użytkownika
Lacrimosa
Civis Romanus

wydaje mi się, że w II połowie grudnia dopiero.
Dream Theater addict
kur1990
Peregrinus

Post autor: kur1990 »

wie ktoś może w jakim stopniu trzeba dobrze przetłumaczyć tekst, aby przejść do kolejnego etapu??
pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

próg punktów jest ustalany każdorazowo, co roku, na posiedzeniu komitetu głównego olimpiady.
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
kur1990
Peregrinus

Post autor: kur1990 »

zobaczymy co to będzie
pausea viridis
Peregrinus

Post autor: pausea viridis »

zazwyczaj mozna stracic okolo dwudziestu punktow, przynajmniej tak powiedzial moj latynista.
Atticus
Peregrinus

Post autor: Atticus »

Co prawda biorę udział w olimpiadzie pierwszy raz, ale też z tego co wiem próg punktowy jest ustalany na posiedzeniu komisji. Jako iż gdyż tekst w tym roku nie należał do trudniejszych to mogą trochę zaostrzyć kryteria, ale bądźmy optymistyczni :P I miejmy nadzieję xP
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi"

"Chaos zawsze pokonuje porządek, gdyż jest lepiej zorganizowany."
T. Pratchett
ODPOWIEDZ