XXVII Olimpiada Języka Łacinskiego 08/09
Jeśli sprawdzają to ludzie pracujący na uniwersytetach, to się nie dziw. Poza Waszą olimpiadą jest jeszcze masa innych rzeczy na ich głowach. "Król mrówek" jest bardzo fajny "Król Edyp" także.
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
-
- Peregrinus
:)
Ja także się dostałam, w odróżnieniu od wszystkich drugi etap czeka mnie w Poznaniu
Na co zwracacie największą uwagę przygotowując się do drugiego etapu?
Jakie lektury wybieracie jak nadobowiązkowe? Pozdrawiam
Na co zwracacie największą uwagę przygotowując się do drugiego etapu?
Jakie lektury wybieracie jak nadobowiązkowe? Pozdrawiam
wziąwszy swetoniuszowskie "zywoty cezarów" zapytano mnie o tworczosc literacka cesarzy i opowiadajac o oktawianie auguscie i jego "monumentum ancyranum" zostalem zapytany, co to znaczy.
a co do króla mrowek zapytano mnie kim byli tytułowi: mrówki i ów król oraz w ktorym micie mozna spotkac jeszcze myrmidonów (czyli te mrówki)
tak przykładowo wyglądają pytania.
no ok może przesadziłem bo te pytania były akurat bodaj najtrudniejsze jakie usłyszałem. generalnie rzecz biorac trzeba wiedziec co nieco o autorze ( o herbercie rownież, bez tego nie można odpowiedziec na pytanie o 10 ścieżek cnoty, a taki jest jeden z rodzialow krola mrowek), znac tresc ( co tak naprawdę nie oznacza zeby przeczytać) oraz kojarzyć wszelkie napomknięcia, aluzje, odniesienia itd.
zresztą co lektura to troche sie różni sposób przygotowywania się.
a co do króla mrowek zapytano mnie kim byli tytułowi: mrówki i ów król oraz w ktorym micie mozna spotkac jeszcze myrmidonów (czyli te mrówki)
tak przykładowo wyglądają pytania.
no ok może przesadziłem bo te pytania były akurat bodaj najtrudniejsze jakie usłyszałem. generalnie rzecz biorac trzeba wiedziec co nieco o autorze ( o herbercie rownież, bez tego nie można odpowiedziec na pytanie o 10 ścieżek cnoty, a taki jest jeden z rodzialow krola mrowek), znac tresc ( co tak naprawdę nie oznacza zeby przeczytać) oraz kojarzyć wszelkie napomknięcia, aluzje, odniesienia itd.
zresztą co lektura to troche sie różni sposób przygotowywania się.
- Flavius Aetius
- Propraetor