II etap już tak blisko, a topic umarł, zatem wypadałoby go rozkręcić
Pozwolę sobie zapytać- czy ktoś z Was wziął sobie za lektury dodatkowe "Życie codzienne w Grecji za czasów Peryklesa" bądź też "Chmury" [albo obydwie te pozycje ] ?? Może znalazłby się ktoś taki również wśród tych doświadczonych Olimpijczyków ? Jak się przygotowujecie/przygotowywaliście ? Mogłabym liczyć na jakieś wskazówki co do pytań ?
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
Hedged pisze:Ja wybrałam "Ucztę Trymalchiona" i Carcopino Może ktoś miał podobne lektury? Jakieś pomocne pytania które mogą się pojawić...?
Ja miałam takie 3 lata temu Z Carcopino to już nawet nie pamiętam, co miałam Chyba pytanie o to, jak wyglądało życie kobiet w Rzymie. A z "Uczty..." wcale nie spytali mnie z treści, tylko co wiemy o Petroniuszu.
Życzę szczęścia do pytań, bo to zawsze się przydaje
ZŁY!!!
Zabrakło mi 7 punktów do ustnego... :/
A dla mnie to była ostatnia Olipiada... :/
Ale Toruń wciąż piękny...
Profesorowie wciąż specyficzni...
A tekst? Fragment 50. caputu VII księgi De bello Gallico o Marku Petroniuszu.
Niby łatwy, ale za bardzo namieszałem...
[i]Amicum proba, probatum ama...[/i]
[i]3. Jeśli prosisz o tłumaczenie, wykaż się własnym zaangażowaniem i wkładem pracy. Wraz z tekstem oryginalnym zamieść swoje próby tłumaczenia. Nikt nie odrobi tu ZA CIEBIE zadania domowego.[/i]
No właśnie, jak wrażenia?
Ja nie przeszłam do ustnego... Byłam we Wrocławiu
Była tam też grupka (nie wiem ile osób, może ok. 10) z jednej szkoły i z nich dostali się wszyscy co do jednego jest ktoś z Was na forum?
"Nasze życie jest takim, jakim uczyniły je nasze myśli".
Marek Aureliusz
Oremus et pro perfidis Judaeis: ut Deus et Dominus noster auferat velamen de cordibus eorum; ut et ipsi agnoscant Jesum Christum Dominum nostrum.
http://derepublica.blox.pl