Filologia Łacińska
Filologia Łacińska
Czy istnieje coś takiego ?
Czy jakiś Uniwersytet w Polsce prowadzi takie studia gdzie nie ma greki ?
Czy jakiś Uniwersytet w Polsce prowadzi takie studia gdzie nie ma greki ?
Na UJ są, zdaje się, takie studia, ale - by je podjąć - trzeba mieć dyplom innego kierunku (dowolnego?) lub zaliczone dwa lata studiów:
https://www.usosweb.uj.edu.pl/kontroler ... 2-26-ZD-6)
https://www.usosweb.uj.edu.pl/kontroler ... 2-26-ZD-6)
et eunt homines mirari alta montium, et ingentes fluctus maris, et latissimos lapsus fluminum, et Oceani ambitum, et gyros siderum, et relinquunt se ipsos, nec mirantur (S. Augustini Confessiones)
-
- Senator
To prawda, UJ coś takiego oferuje.
A z kolei koleżanka mówiła, że ze względu na brak czy też słabą reprezentację greki w programie studiów nie brała Poznania pod uwagę.
A z kolei koleżanka mówiła, że ze względu na brak czy też słabą reprezentację greki w programie studiów nie brała Poznania pod uwagę.
Bons fut li siecles al tens ancienor,
Quer feit i ert e justise et amor,
Si ert credance, dont or n’i at nul prot ;
Toz est mudez, perdude at sa color :
Ja mais n’iert tels com fut als ancessors.
Quer feit i ert e justise et amor,
Si ert credance, dont or n’i at nul prot ;
Toz est mudez, perdude at sa color :
Ja mais n’iert tels com fut als ancessors.
Niestety muszę z żałością potwierdzić, że takiż uniwerek instnieje. Jest to UMK. Ale to wynika z niezdrowych ambicji pewnego profesora (oczywiście nie powiem kogo, żeby mu nie robić reklamy). Filologia Klasyczna podzieliła się na 2 kierunki - grecki (bez łaciny) i łaciński (bez greki). To był projekt, nie wiem czy zatwierdzony. Może ktoś w Torunia to potwierdzi?
BEZ KOMENTARZA
BEZ KOMENTARZA
Si vis amari, ama
Nie da się oddzielić łaciny od greki na filologii klasycznej To tak, jakby pozbawić kulturę antyczną czegoś. I to czegoś ważnego. Tak samo, jak nie da się poznawać jednej literatury bez drugiej. I jak nazywa się absolwentów tegoż kierunku? Półfilologiem klasycznym?
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
Choć w sumie się zgadzam z Tobą, Innuendo, to myślę jednak, że wszystko się da Na Zachodzie już chyba od dawna można uzyskać dyplom tylko z łaciny. Znałem raz jedną panią doktor archeologii, która swój BA (a może nawet MA?) zrobiła z łaciny, greki zaś nie znała w ogóle. A co do nazw... narzuca się filolog łaciński tudzież grecki
et eunt homines mirari alta montium, et ingentes fluctus maris, et latissimos lapsus fluminum, et Oceani ambitum, et gyros siderum, et relinquunt se ipsos, nec mirantur (S. Augustini Confessiones)
-
- Senator
A co Wam przeszkadza, że ktoś nie chce uczyć się greki? Oczywiście, nie będzie filologiem klasycznym, ale może zostać, dajmy na to, wybitnym specjalistą od poezji średniowiecznej.
W Poznaniu jest lat-pol, gdzie greki prawie nie ma, za to dołożono pełen program polonistyki.
W Poznaniu jest lat-pol, gdzie greki prawie nie ma, za to dołożono pełen program polonistyki.
Oremus et pro perfidis Judaeis: ut Deus et Dominus noster auferat velamen de cordibus eorum; ut et ipsi agnoscant Jesum Christum Dominum nostrum.
http://derepublica.blox.pl
http://derepublica.blox.pl
Owszem, jeśli program studiów będzie obejmował całą łacinę łącznie ze średniowieczną i nawet dzisiejsze skróty. I analogicznie z greką - jesli będzie obejmować nawet i nowożytną grekę. Ale tak nie będzie, bo nie mają specjalistów od tego (i nie będa ich chcieli, bo to stwarza zagrożenie dla nich). Będą uczyć tego samego co uczyli, kiedy byli jedną filologią klasyczną, tylko, że jedni będa uczyć tylko łaciny i to przestarzałej (program studiów jest tendencyjny - tylko autorzy szkolni i to do przesady). To samo z greką i to będzie jeszcze gorzej, bo przeambicjonowany facet uznaje tylko jeden okres z historii języka greckiego - reszta dla niego nie istnieje, a zwłaszcza znienawidzony Platon. Więc mam niestety uzasadnione obawy o przyszłość filologii klasycznej na UMK. Wiem z jakich pobudek facet zrobił ten podział, więc niczego dobrego nie wróżę.
Si vis amari, ama
No nie Greka bez Platona to nie greka. Spotykam się teraz na filologii z taką sytuacja, że jeśli jakiś wykładowca czegoś nie lubi, to jest to wymazane zupełnie lub przekazane po łebkach, byle szybko to powiedzieć i już nie wracać do tego.
U mnie był ten problem z historiografią. Ale na szczęście został rozwiązany, bo historiografia od tego roku została oddzielnym przedmiotem fakultatywnym. Również zgrzytałam zębami, bowiem piszę pracę magisterską z historiografii i denerwowało mnie, że jest masa innych fakultetów a mojej kochanej historiografii nie ma.
U mnie był ten problem z historiografią. Ale na szczęście został rozwiązany, bo historiografia od tego roku została oddzielnym przedmiotem fakultatywnym. Również zgrzytałam zębami, bowiem piszę pracę magisterską z historiografii i denerwowało mnie, że jest masa innych fakultetów a mojej kochanej historiografii nie ma.
I am raised up and I will not reject the flute,
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
Najnowsze wiadomości z Torunia:
są dwie filologie: grecka i łacińska.
Grecka obejmuje starożytną i nowożytną grekę, mitologię grecka, całą historię grecką - starożytną i nowożytną.
Łacina też wprowadziła włoski itp. chyba też mają przedmiot "śródziemnomorski"
Niestety nie znam dokładnie programu obu kierunków, ale chyba będzie można zobaczyć go na stronie toruńskiego FK. Jak tylko dowiem się czegoś więcej, od razu dam znać
są dwie filologie: grecka i łacińska.
Grecka obejmuje starożytną i nowożytną grekę, mitologię grecka, całą historię grecką - starożytną i nowożytną.
Łacina też wprowadziła włoski itp. chyba też mają przedmiot "śródziemnomorski"
Niestety nie znam dokładnie programu obu kierunków, ale chyba będzie można zobaczyć go na stronie toruńskiego FK. Jak tylko dowiem się czegoś więcej, od razu dam znać
Si vis amari, ama