Matura z łaciny - temat tabu ?????

Dyskusje na dowolny temat.
Awatar użytkownika
Bq
Tribunus militum

Post autor: Bq »

widziałem tą maturę, choc sam nie musialem jej zdawać, to zdawalo ja paru moich zanjomych i naprawde, jesli umie sie ten przedmiot, ilsoc czasu jest za duza, a nie za mała - naprawdę.

Pozdrawiam!

Ps.
Ogólnie te reformy z maturami sa i były chore :)
Antiquorum non immemores nova creemus inveniamusque! Kazimierus Kumaniecki.
Gość

Post autor: Gość »

Bq pisze:jesli umie sie ten przedmiot, ilsoc czasu jest za duza, a nie za mała - naprawdę.

Pozdrawiam!

Ps.
Ogólnie te reformy z maturami sa i były chore :)
Osobiście wolałabym więcej czasu i więcej miejsca na wyczerpanie tematu...
A na temat szkolnictwa w Polsce, reform i matur można mówić godzinami...Choć można też i krótko - tragedia.
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

no wiesz :shock: TRAGEDIA to bardo wzniosły gatunek literacki :lol: a polska reforma to jest TURPIS :lol:

i tak jest zu wenig der Zeit i już :P

ja strasznie bazgrzę... w związku z czym potrzebuję mieć więcej czasu na ładny zapis i czytelność :lol:

jak dla mnie czasu jest na styk :P ale byłbym spokojniejszy, gdyby było go więcej :P

ja tam mogę coś szybko przetłumaczyć, zle pomyśl o rzeszach osób, które nie biorą udziału w olimpiadzie a zdają maturę :P

wiem... jest może taka 1 na 40 000 000 :lol:

i nie myślę o sobie :lol:
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
cara

Post autor: cara »

Witam wszystkich ;) Jak milo, że nie tylko ja mam problem z maturą ;) Szkoda, że łacinę mogę zdawać tylko jako przedmiot dodatkowy, bo przez to wpakowałam się w historię (którą lubię, a która nie jest mi dalej do niczego potrzebna)... A łacina nie dość że lepiej mi pójdzie, to jeszcze zwolni z lektoratu :)
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

też wpakowałem historię jako zapchajdziurę :( lubię historię, ale nie umiem jej... :wink: i umieć zbytnio nie chcę... wystarczy mi okres antyczny :wink:
cara

Post autor: cara »

Lepsza historia niźli fizyka ;) Lepiej, jakby można było np. filozofię dorzucić do zestawu... Pasjonaci medycyny mogą sobie zdawać biologię i chemię, ścisłowcy nawet informatykę juz mają; a biedny humanista taki upośledzony... :( A kogo by interesował wiek XX i WOS?... :roll:
Awatar użytkownika
Kathe
Peregrinus

Post autor: Kathe »

Martinus Petrus Garrulus pisze:też wpakowałem historię jako zapchajdziurę :( lubię historię, ale nie umiem jej... :wink: i umieć zbytnio nie chcę... wystarczy mi okres antyczny :wink:
AMEN :) Jakoś nie chce mi się uczyć tej historii bo i tak wszędzie liczy mi się łacina, ale cóż...Myślę że łacina powinna być dopuszczona jako 3 przedmiot, to by nam wszystkim ułatwiło życie...To że tak nie jest świadczy tylko o braku szacunku "góry" do języka łacińskiego i kultury antycznej :/
Jesteśmy karłami, którzy wspięli się na ramiona olbrzymów. W ten sposób widzimy więcej niż oni, ale nie dlatego, żeby wzrok nasz był bystrzejszy, albo wzrost słuszniejszy, ale dlatego, iż oni podnoszą nas o całą swoją gigantyczną wysokość. })K({
Forrestus Regis
Tribunus militum

Post autor: Forrestus Regis »

Niekoniecznie... żaden język nie może zostać wybrany jako "przedmiot trzeci".
[color=indigo]
[b]"Antequam rogabis, perquire in www.google.com/intl/la/"[/b]
--- C. Iulius Caesar[/color]
Caesar
Peregrinus

Post autor: Caesar »

Właśnie, żaden jezyk, cholera jasna! Co to za polityka w ogóle?! Kto w tym !(*%&^!#nym ministerstiwe edukacji powiedział, że samymi jezykami nie można soba załatwiać matury?! Czy pomyślał o kandydatach na lingiwstykę stosowaną albo filologie?! CHYBA WŁAŚNIE NIE!!! Dlatego musiałem wybrać sobie podstawową biolę jako zapchajdziurę (dzisiaj nawet powtarzałem komórkę i tkanki :D) A tak bym sobie miał polski, angielski, i albo łacinę albo francuski jako trzeci i znowu któryś z nich jako czwarty.
Ech, w sumie teraz już łaciny nie muszę zdawać, czyli mam 3 i pół przedmiotu do zdania (bioli nie liczę jako pełnego przedmiotu :P).
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

ja też uważam (jak już mówiłem), że w trezcim przedmiocie powinny się znaleźć takie przedmioty jak:

- języki nowożytne
- języki starożytne
- historia sztuki (WOK i temu podobne)
- filozofia (religia i temu podobne...) :wink:

bo rzeczywiście niektórzy muszą wybierać zapchajdziury i jeszcze się do nich uczyć, zamiast skupić się na tym, co dla nicg naprawdę ważne... :evil:
Jocelyne
Peregrinus
Kontakt:

Post autor: Jocelyne »

Marcinie, historię sztuki, historię muzyki i wiedzę o tańcu można zdawać jako trzeci przedmiot :)
Dla mnie wos i historia, które zdaję, raczej nie był zapchajdziurą, niestety na mój wymarzony kierunek potrzebny jest mi jeden z tych dwóch przedmiotów. Myślę, że nie macie się czym martwić, bo matury są napisane w taki sposób, że napisanie na 30% nie jest dużym problemem, a na pewno nie dla takich geniuszy z Olimpiady Łacińskiej 8) Kłopociki są dopiero przy chęci zdobycia dobrego wyniku, ale skoro Wam nie jest on do niczego potrzebny, mozecie się do woli zajmować swoimi innymi kierunkowymi przedmiotami.

Ech, tak marudzicie, a pomyślcie o tych, którzy będą musieli zdawać obowiazkowo matematykę :shock: Jeszcze wracając do łaciny... czy przypadkiem od przyszłego roku nie można zdawać jej własnie jako 3 przedmiot?

Pozdrawiam :)
Kropp's Angels
Pierwszak
Peregrinus

Post autor: Pierwszak »

Ja tylko link wkleję, nie pisząc na razie żadnych komantarzy, bo zbyt polityczne one by mi wyszły... Zerknąć proszę na akapit "MEN ma kolejne pomysły na zamiany w maturze" i na tamtejszy podpunkt drugi... http://serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,51805,3527152.html
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

o tempora! o mores! o homines! to takie łagodne wyrażenie moich uczuć :evil:

ale gdybym miał powiedzieć więcej powiedział bym to:

................................................................................

(sam dokonałem censury :P :evil: )

ktoś tu ex equo cecidit, at omnes non ignoramus quis :evil:
Mafdżer
Quaestor

Post autor: Mafdżer »

ja bym wprowadził powszechną latynizację w szkołach :)
Awatar użytkownika
Keraunos
Praetor
Kontakt:

Post autor: Keraunos »

A sowją drogą to apropo tego o maturach, jak obserwuję politykę teraz to doszło do jakiegoś pomiesznia pojęć.
lewicowcy są czsem za obniżką podatków dla firm, ludzie co uważaja sie za konserwatystów ogłaszją maturalne amnestie.

Czy swiat jest jeszcze normalny ;)
Beatos in caelo Latine locuturos probabile
Ὁ βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρή

Mój blog:
http://keraunos-takiesobieprzemylenia.blogspot.com/
ODPOWIEDZ