Potrzebuję nazwy dla stowarzyszenia sportowego. Nazwa powinna być o rodowodzie łacińskim, ponieważ członkowie stowarzyszenia - sportowcy często biorą udział w zawodach międzynarodowych i dobrze, żeby chociaż nazwa klubu była łatwa. Wystarczy trudności z tymi naszymi polskimi nazwiskami.
Jedną nazwę już wymyśliłam - PORTA PRAETORIA, ale okazało się, że w Polsce istnieje już klub o bardzo podobnej nazwie. Trzeba zatem wymyślić coś innego.
Dodam, że w klubie trenuje się głównie sporty walki.
Czy macie jakieś pomysły?
Nazwa dla stowarzyszenia
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
"societas gladiatorum" - stowarzyżenie gladiatorów
"manipulus pugnacium" - drużyna walecznych
"lanista" - trener (właściciel) trupy gladiatorskiej
"vincentes" - zwyciężający (to jest liczba mnoga)
"societas vincentium" - stowarzyszenie zwyciężających
"grex" - grupa (tu można dać np: "Grex Martini" - czyli grupa Marcina )
oczywiście każde "societas" i "manipulus" można zastąpić z powodzeniem słowem "grex" i niczego to nie popsuje gramatycznie, ani językowo...
"manipulus pugnacium" - drużyna walecznych
"lanista" - trener (właściciel) trupy gladiatorskiej
"vincentes" - zwyciężający (to jest liczba mnoga)
"societas vincentium" - stowarzyszenie zwyciężających
"grex" - grupa (tu można dać np: "Grex Martini" - czyli grupa Marcina )
oczywiście każde "societas" i "manipulus" można zastąpić z powodzeniem słowem "grex" i niczego to nie popsuje gramatycznie, ani językowo...
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
- Proconsul
Nazwę ostatecznie wybierze komitet założycielski. Po świętach. Mnie osobiście najbardziej podoba się Grex Martini Marcin to imię głównego zawodnika i jednocześnie trenera w stowarzyszeniu. A ponieważ on sam wygląda bardzo atletycznie, będę również proponowała nazwę Grex Gladiatorum
W ogóle to słowo grex jest bardzo fajne.
Mameha nie ma nic wspólnego z greką, raczej z kanji i hiraganą Mój nick pochodzi z książki Lizy Dalby. Ostatnio powstał film na motywach tej książki - "Wyznania gejszy".
W ogóle to słowo grex jest bardzo fajne.
Mameha nie ma nic wspólnego z greką, raczej z kanji i hiraganą Mój nick pochodzi z książki Lizy Dalby. Ostatnio powstał film na motywach tej książki - "Wyznania gejszy".
- Proconsul
to "Grex Martini" wzorowałem na swoim imieniu, tak dla przykładu...
ale z dumą mogę powiedzieć, że to ja wymyśliłem tą nazwę i, że to imię pochodzi głównie ode mnie, a nie od Waszego zawodnika
niessamowite
poinformujcie, jak już wybierzecie
ale z dumą mogę powiedzieć, że to ja wymyśliłem tą nazwę i, że to imię pochodzi głównie ode mnie, a nie od Waszego zawodnika
niessamowite
poinformujcie, jak już wybierzecie
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,